Huis & Tuin

Test: Yarrah biologisch en vaak graanvrij kattenvoer en hondenvoer

Als je goed voor jezelf zorgt, bijvoorbeeld met biologische voeding, begint het wel te wringen als je je huisdieren gewoon brokken van de supermarkt geeft. Een andere optie is Yarrah, een biologisch merk dat ik al kende, maar waar ik nog niet eerder wat over had geschreven. Tijdens de Bio-beurs in Zwolle sprak ik iemand van Yarrah en ontdekte ik hoe actief Yarrah werkt aan nieuwe mogelijkheden, zoals graanvrije voeding en zelfs veganistisch hondenvoer. Tijd voor een test!

Yarrah: “Beter voor alle dieren”

Yarrah is Nederlands en bestaat al sinds 1992. Het is de grootste en oudste aanbieder van biologisch hondenvoer en kattenvoer. “Beter voor alle dieren”, dat is het motto van Yarrah. Het idee is dat biologisch voer zowel beter is voor de eter als voor het dier dat gegeten wordt. Precies zoals met onze eigen voeding: je kiest voor biologisch voor het welzijn van het gegeten dier, maar ook voor je eigen gezondheid. Het vlees in Yarrah bestaat uit restanten van de dieren die op biologische wijze zijn gefokt voor de menselijk consumptie. De vis draagt het MSC-keurmerk. En natuurlijk zitten er geen geur-, kleur- en smaakstoffen in Yarrah. So far, so good!

Maar wat mij betreft wordt het nog beter. Yarrah is een van de weinige merken met graanvrije diervoeding. Want waarom zou je in vredesnaam granen aan je kat voeren? In de graanvrije variant zit vlees en daarnaast peulvruchten. Veel beter voor de darmen! Ook mooi vind ik hoe Yarrah werkt aan veganistische voeding voor honden. Dat blijkt te kunnen en is wat mij betreft meer dan een kortstondige hype. Echter, je huisdier moet het wel lusten en daar wordt het soms wel wat lastiger, zo bleek ook tijdens onze test.

yarrah-hondenvoer-kattenvoer

Een enorm proefpakket: wie moet dat allemaal opeten?

Op verzoek ontving ik een enorm proefpakket. Het pakket was zo enorm dat ik wel even goed moest nadenken wie ik dit allemaal moest gaan voeren en wanneer. Ik ontving namelijk ook een hoop hondenvoer, terwijl wij alleen maar katten hebben. En onze katten eten normaliter ook alleen maar droogvoer. Het proefpakket gaf echter wel een heel mooi beeld van het assortiment van Yarrah:

  • Biologische brokjes voor katten: kip, vis en graanvrij.
  • Biologisch natvoer voor katten, veelal graanvrij en met ongebruikelijke extra ingrediënten, zoals aloë vera en witlof.
  • Biologische snacksticks voor zowel katten als honden.
  • Biologische brokjes voor honden: ‘normaal’, graanvrij en vegan.
  • Biologisch natvoer voor honden, veelal graanvrij en wederom met onder meer witlof.

Zo dan, testteam… ik hoop dat jullie honger hebben.

Yarrah voor honden: biologisch hondenvoer

Omdat ik dus zelf geen hond heb, gooide ik het biologisch hondenvoer van Yarrah min of meer over de schutting. Over de schutting van mede-blogger Debbie wel te verstaan. Zij liet haar honden Yarrah testen en gaf en passant ook nog haar uitgebreide mening over het idee van vegetarische en veganistische diervoeding.

yarrah-hondenvoer

“Wij zijn vegetariërs met veganistische trekjes en hebben zes carnivoren in huis. Drie katten en drie honden. Er bestaat vegetarisch diervoer en ik heb me daar al eens in verdiept, maar ik vind het nog te vroeg om ze helemaal op vegetarisch over te zetten. De honden krijgen een biologische hondenbrok en de katten krijgen dieetvoeren van de dierenarts (want oud, oud en oud). Dankzij mijn eerdere onderzoekje weet ik wel dat katten echte carnivoren zijn en absoluut niet zonder vlees (of een afdoende supplement) kunnen en honden meer de kant van de omnivoren op gaan en in theorie prima kunnen leven op een goed samengesteld vegetarisch voer. Onlangs kwam de ‘raw meat’-beweging in het nieuws, omdat mensen hun hond graag laten eten wat hun wolfse voorouders aten, maar Fifi is geen wolf en mensen blijken bijzonder slecht een evenwichtig en volledig dieet samen te kunnen stellen. Datzelfde probleem zou bij de ultieme tegenhanger ook kunnen gebeuren. Je kunt je dier niet ongestraft broccoli en rijst gaan voeren, zonder dat je weet wat je aan het doen bent. Bij de volledige diervoeders die inmiddels wel op de markt te vinden zijn, heb ik soms het idee dat het nog een tikje meer overtuiging is dan wetenschap, dus ik durf mijn dieren er nog niet goed op te zetten.

Maar… snoepjes zijn niet noodzakelijk. En het smaakje dat mijn hond over zijn droge brokken blieft is ook geen noodzakelijke voeding. Dus daar kan ik makkelijk een vegetarische variant voor nemen, toch? Helaas heb ik daarbij niet gerekend op de bijzondere gevoelige neus van mijn fijnproevertje Omar, een grote, zwarte Galgo, die de eerste jaren van zijn leven in Spanje waarschijnlijk alleen oude aardappelen kreeg te eten. Omar blieft geen ‘nepvlees’. Omar was dus helaas ook totaal niet te spreken over het vegetarische kuipje van Yarrah. Hij keek er amper naar, voordat hij zijn kop ongelovig mijn kant opdraaide en leek te zeggen: ‘Hoe haal je dat nou in je hoofd!’. Lekkerbek en galgovriendin Mali, die dankzij haar eetgewoonten een paar pondjes teveel meezeult, at het zelfs met lange tanden. Yarrah heeft ook kuipjes met vlees en daar werden de honden dan wel weer erg blij van. Ik zou graag iets vinden waarmee ik de trainingssnacks en het smaakje-over-de-brokken kan vervangen, maar dan moet ik wel met iets goeds komen. Ik ben erg geïnteresseerd in de ontwikkeling van veganistische kauwbotten, vleesvervangers (‘vleessmaakjes’) en snacks voor honden. Een totaalvoer geef ik nog even wat meer tijd.”

Tot zover het hondenvoer. Terug naar mijn eigen huishouden met twee katten.

yarrah-kattenvoer

Yarrah voor katten: biologisch kattenvoer

Het droogvoer van Yarrah kende ik al. Natuurlijk is het wat duurder (ongeveer 20 euro per zak van 3 kilo), maar dat hebben we er graag voor over. We kochten altijd al afwisselend de zakken met kip en vis; graanvrij was tot nu toe niet te koop bij online favoriet Zooplus. Maar wat vinden mijn katten eigenlijk het lekkerst? Ik hoopte vurig op graanvrij, voor mij in theorie de onbetwiste winnaar.

yarrah-droog-kattenvoer-1

Ik zette drie testbakjes klaar, ging weer naar mijn werkkamer en wachtte geduldig af. Het resultaat was bemoedigend! En ook in de tweede testronde won Yarrah graanvrij. Hoewel de andere twee varianten ook met smaak werden opgepeuzeld. Ons huishouden is enthousiast!

yarrah-droog-kattenvoer-2

Opvallend: de kattenbak stinkt ook stukken minder. Toen we wegens een hiaat in de voorraad ineens ander voer moesten kopen, merkten we dat meteen aan de kattenbak. Als bewijs dat wij dus echt heel enthousiast zijn over Yarrah graanvrij droogvoer voor onze katten:

yarrah-droog-kattenvoer-zooplus

En het Yarrah natvoer dan en die sticks?

In principe krijgen onze katten alleen droogvoer. Natvoer is wat ons betreft als patat; een lekkere snack voor af en toe. Onze oude kater heeft ook nog eens een gevoelige maag, dus die mag niet meedoen aan de test van natvoer. Onze poes van middelbare leeftijd is echter een lekkerbek, vooral op het gebied van vis. Ik geef haar het natvoer met zalm. Dit wordt eerst kritisch besnuffeld en vervolgens luid smakkend opgesmikkeld. Goedgekeurd! Wat ik zelf prettig vind aan dit natvoer is dat het niet zo stinkt, zoals regulier natvoer soms wel kan doen. Ik denk dat dat ligt aan de geurstoffen die Yarrah gelukkig dus niet gebruikt. Win-win wat mij betreft.

yarrah-sticks-kattenvoer-test

Dan ten slotte nog de sticks. Deze zouden goed voor de tanden zijn en zitten ook nog eens vol met vitaminen en mineralen. Nu moet onze kater er toch aan geloven. Al is het alleen maar omdat hij de ultieme test is, omdat hij liever lui dan moe is en ook niet zo van nieuwigheden houdt. Hij eet de stick echter met smaak op. Verrassend! Ze stinken wederom een stuk minder dan de snoepjes die we wel eens van Whiskas hebben. Deze ga ik zeker onthouden!

Samenvattend: probeer het uit en laat je dier kiezen

Je ziet: het concept achter een product kan nog zo goed zijn, maar als een dier er geen zin in heeft dan heeft het er geen zin in. Onze katten zijn helemaal over op Yarrah graanvrij, maar de katten van een vriendin van ons willen er juist niks van weten! Ook het hondenvoer zorgde voor verdeelde meningen. Mijn advies is dan ook: weet dat deze optie bestaat en weet dat Yarrah hard werkt aan nieuwe formules. Spreekt het je aan? Probeer het dan gewoon eens uit met een kleine verpakking. Bewust uitproberen en tot de conclusie komen dat iets niet bij je past is immers positiever dan helemaal niet kiezen en je huisdier zonder nadenken iets voorschotelen. Op de website van Yarrah kun je voor 2,50 euro een proefpakket aanvragen, dus zelf testen is heel gemakkelijk. En? Wat vindt jouw kat of hond van Yarrah?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen