Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in september

Daar zijn de eerste spruitjes en stoofperen weer! Jazeker, in september is de herfst echt begonnen. Hier en daar vind je in september zelfs alweer boerenkool. September is daarom echt een spagaatmaand: enerzijds nog zo veel zomerse soorten groente en fruit, maar anderzijds al met één been in de donkere maanden. September is ook de laatste maand dat je nog volop kunt genieten van diverse soorten fruit, zoals aardbeien en bessen. Nog even snel genieten dus! Wat ga jij maken met groente en fruit in september?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Er zijn heel veel manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. Ik heb voor deze lijst gekozen voor soorten groente en fruit die over het algemeen zonder kas in Nederland worden geteeld.Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een verrassende manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het eten van groente en fruit van het seizoen ook extra gezond, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment.

Seizoensgroente: volop verkrijgbare groente in september

  • Aardappel (nieuwe oogst)
  • Andijvie
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Bosui
  • Broccoli
  • Chinese kool
  • IJsbergsla
  • Knolselderij
  • Koolrabi
  • Kropsla
  • Mais
  • Paksoi
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Radicchio
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Rucola
  • Savooiekool
  • Snijboon
  • Sperzieboon
  • Spitskool
  • Spruitjes
  • Ui
  • Venkel
  • Witte kool
  • Wortelen

Seizoensfruit: volop verkrijgbaar fruit in september

  • Aardbei
  • Appel
  • Blauwe bes
  • Braam
  • Framboos
  • Peer
  • Rode bes
  • Stoofpeer

Ook ‘seizoensgroente’ in september: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Koken met seizoensgroenten in september

Ik zei het al in de inleiding: vergeet in september niet te genieten van fruit als aardbeien, frambozen, bramen en bessen. Voor je het weet moet je weer een jaar wachten op Nederlandse oogst. September is ook een mooie maand om, wanneer je al wat uitgekeken bent op de overdaad aan zomergroenten, wat te experimenteren met groenten die solliciteren naar het label ‘vergeten groente’. Denk hierbij aan snijbonen, spitskool en koolrabi. Koolrabi is een verrassende groente voor in curry: het smaakt een beetje als de stronk van bloemkool of broccoli. Wat is jouw lekkerste recept met groente en fruit van september?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen