Gadgets & Shoppen

Fairphone 2 review; mijn ervaringen met de conflictvrije FP2

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Volgens onderzoek van Unisys melden we sneller een vermiste telefoon (68 minuten) dan een gejatte portemonnee (26 uur). Maar de elektronica in die telefoons wordt gemaakt van schaarse mineralen waarvan het grootste deel wordt gewonnen uit mijnen in oorlogsgebieden en waar gewapende stammen hun macht kunnen betalen uit inkomsten van hun mijnen. De arbeidsomstandigheden in die mijnen zijn dus niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig is er de eerste conflictvrije telefoon, de Fairphone, uit Nederland. In deze smartphone zitten materialen die gewonnen zijn in conflictvrije gebieden. Maar ook voor de gebruiker is de telefoon fair. Want je kunt deze modulaire telefoon eenvoudig uit elkaar halen en de onderdelen los bestellen. Zo kun je je telefoon goedkoop en eenvoudig zelf repareren en gaat hij veel langer mee! Ik heb nu een maand of drie een Fairphone, hoog tijd om mijn ervaringen te delen in een Fairphone 2 Review.

Het verhaal achter de eerste conflictvrije smartphone

Het verhaal van de Fairphone begint bij Bas van Abel. Een Nederlander die vond dat de telefoonindustrie anders zou moeten werken. Hij besloot een mobiele telefoon te maken, waarbij mens en natuur zo min mogelijk worden uitgebuit. Daarmee won van Abel al de prestigieuze Deutschen Umweltpreis en recent kreeg Fairphone ook een Gold Lion voor het productontwerp in de categorie duurzaamheid op Cannes Lions.

Fairphone werkt aan vier doelen:

 • Duurzaam ontwerp
  De Fairphone is ontworpen om makkelijk uit elkaar te halen en te repareren. Zo gaat hij langer mee en is hij dus duurzamer.
 • Eerlijke materialen
  De materialen in de telefoon, waaronder goud, wolfraam, tin en tantaal, worden waar mogelijk gekocht van leveranciers die netjes met personeel en de natuur omgaan. Op de site van Fairphone is ook een interactieve kaart met de oorsprong van die materialen te zien.
 • Goede werkomstandigheden
  Fairphone werkt nauw samen met leveranciers om werkomstandigheden in de gaten te houden en samen te werken aan verbetering.
 • Hergebruik en recycling
  Door het modulaire ontwerp is de Fairphone al lang bruikbaar, maar er wordt ook gewerkt aan betere manieren om onderdelen uiteindelijk toch te recyclen.

Is de Fairphone de meest duurzame telefoon?

Mooi verhaal natuurlijk. Maar is het waar? Dat is gelukkig onderzocht door onafhankelijk onderzoeksbureau Fraunhofer Institute IZM. Zij onderzochten de impact van de Fairphone op klimaatverandering, het opraken van schaarse grondstoffen en gifstoffen bij het delven en verwerken van de grondstoffen. Zij schatten in dat je door het modulaire ontwerp zo’n 30% aan co2 reductie kunt doen simpelweg doordat je toestel langer meegaat. Daardoor zijn er ook minder schaarse grondstoffen nodig. Een Fairphone is dus wel degelijk duurzamer dan andere mobiele telefoons.

Onderdelen van de modulaire smartphone

De Fairphone 2 bestaat uit 6 modules die eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Als je camera stuk is, koop je dus geen nieuwe telefoon meer, maar vervang je de camera. Daarmee belooft de Fairphone een duurzame telefoon te zijn. Hij gaat immers veel langer mee en daardoor zijn er minder grondstoffen nodig voor jouw smartphonegebruik op de lange termijn. Beter voor het milieu en je portemonnee.

Bron afbeelding: website Fairphone

De Fairphone 2 bestaat uit de volgende 6 modules:

1. Scherm-module
De Fairphone 2 heeft een 5-inch Full HD-scherm met Gorilla® Glass 3. Je kunt hem los bestellen voor € 85,70. Maar op het moment van schrijven is het scherm tijdelijk niet leverbaar.

2. Camera-module (FP-CAM01)
De Fairphone 2 Camera-module doet wat je verwacht: er zit een camera in. Met flitser. Het is een 8-megapixel OmniVision sensor die ook in 1080 pixels HD video kan opnemen. Als hij stuk gaat kun je voor € 34,28 een nieuwe camera kopen.

3. Batterij
De batterij was bij veel van mijn voorgaande telefoons de bottleneck. Na verloop van tijd wordt de batterij slecht en moet je twee of drie keer per dag opladen. Dat wordt zo irritant dat je een verder prima telefoon maar vervangt door een compleet nieuw toestel. Met een Fairphone hoef je dat niet meer te doen. Voor € 20,16 heb je een splinternieuwe lithiumbatterij met een capaciteit van 2420 mAh en 3.8V volt.

4. Core-module
De core-module bevat de processor (Chipset Snapdragon 801), simkaart, de SD-kaart en het frame waarin je de andere vijf modules kunt bevestigen. De core-module is het duurste onderdeel van je Fairphone. Ook deze lijkt tijdelijk niet leverbaar en het is mij onduidelijk wat hij precies kost.

5. Top-module (FP-REC01)
In de top-module van de Fairphone zit de ontvanger, hoofdtelefoon-aansluiting, de ruis-onderdrukkende microfoon, de LED, omgevingslicht- en nabijheidssensor (ALS/PS). En een 2-megapixel voorzijde-camera / selfie-camera. De top-module kost € 25,20.

6. Bottom-module (FP-SPK01)
De onder-module van de Fairphone 2 bestaat uit de speaker, trilmotor, USB-connector, primaire microfoon en ingebouwde speakers aan de achterkant. De bottom-module kost € 20,16.

Zelf modules vervangen

Gelukkig doet mijn Fairphone het nog prima en heb ik nog geen modules hoeven vervangen. Dus deze Fairphone 2 Review bevat geen ervaringen met het vervangen van modules. Maar ik heb de telefoon wel van binnen bekeken en de instructievideo’s van Fairphone bekeken. Het vervangen van een module ziet eruit als iets wat zelfs mensen met twee linkerhanden moet lukken. Je moet alleen even zo’n klein schroevendraaiertje hebben.

Kosten en levertijd Fairphone 2

Een Fairphone 2 kost € 529,38 op de site van Fairphone zelf en is leverbaar in 4 kleuren: Koraalrood, Indigo, Turquoise en Wit. Maar ze zijn al een tijd op en niet leverbaar. Als je nu bestelt (ik schrijf deze review van de Fairphone 2 begin augustus), krijg je hem uiterlijk eind oktober 2017.

Toen ik mijn toestel begin mei kocht was dat ook al zo, maar kon ik hem gelukkig bestellen bij mobiel.nl. Ook KPN verkoopt ze, maar dan alleen met abonnement. Bij mobiel.nl kocht ik er een voor € 529,00. Zonder btw is dat € 437,19, mocht je hem zakelijk kopen.

Specificaties Fairphone 2 / FP2

De meeste specificaties heb je hierboven al kunnen lezen bij de modules. Maar de belangrijkste specificaties van de Fairphone 2 even op een rij:

 • Android™ 6.0, Marshmallow
 • Snapdragon™ 801 Processors
 • 2 GB LPDDR3 RAM
 • 32GB eMMC5 Flash geheugen (uit te breiden met een SD-kaart)
 • Dual sim, dus je kunt werk en privé scheiden als je dat wilt
 • 2G, 3G, 4G, Wi-Fi en Bluetooth
 • 5 inch Full HD scherm van Gorilla Glass 3 (0,7mm dik) met een resoltie van 1080 × 1920
 • 8MP CMOS camera aan de achterkant
 • 2MP CMOS camera aan de voorkant
 • 2420 mAh / 3.8V (9.2 Wh) batterij

Het oordeel: Is de Fairphone 2 de perfecte smartphone?

Wie de specificaties hierboven goed bekijkt en vergelijkt met andere toestellen, zal zien dat ze wat achterlopen. Ze zijn ongeveer gelijk aan het toestel dat ik twee jaar eerder kocht, de LG/Google Nexus 5. Al die eerlijkheid in deze duurzame telefoon heeft dus wel een prijs. En die hebben ze niet verwerkt door het toestel duurder te maken, maar door er iets verouderde onderdelen in te stoppen. Nou was die Nexus 5 een prima toestel wat gewoon deed wat hij moest doen.

Een aantal andere minpunten aan de Fairphone 2:

 • Het toestel is een fractie zwaarder, dikker en groter dan vergelijkbare toestellen. Dat komt doordat je hem uit elkaar kunt halen en de modules op een frame zitten.
 • Er wordt geen Micro USB kabel meegeleverd om de accu van je Fairphone op te laden. Wellicht heb je er nog een van je vorige telefoon, maar als je net als ik elk jaar zo’n snoertje knakt, moet je die er dus even bij kopen.
 • Bij het bellen open ik soms met mijn wang een menu. Ik heb zelfs al een keer de GPS uitgezet tijdens het bellen. Iets wat me doorgaans niet binnen 5 minuten zou lukken.
 • Bij stevig gebruik, bijvoorbeeld als je een game speelt, wordt het toestel snel erg heet. De processor heeft het dan echt moeilijk.

Daarnaast vind ik dat ze een enorme kans laten liggen met deze modulaire smartphone. Want als je modules kunt vervangen, kun je ze ook vervangen door een module met andere specificaties. Als je fotograferen belangrijk vindt, wil je wellicht een betere camera-module. Hopelijk lossen ze dat in de toekomst nog op. Of nemen ze het mee in de Fairphone 3. Ook de optie om een snellere processor te plaatsen lijkt me op termijn handig. Zeker als je van plan bent 5 of meer jaar met een toestel te doen.

Fairphone 2 is dus geen perfecte smartphone. Het is een prima toestel en het is echt handig dat je de batterij een keer kunt vervangen als hij slecht wordt of het scherm kunt vervangen als je hem een keer goed laat vallen. Maar op een aantal andere vlakken zijn er betere toestellen te koop. In de VPRO Tegenlicht documentaire ‘De Eerlijke Onderneming’ (tip) wordt oprichter Bas van Abel gevolgd in zijn missie. Daarin komen ook duidelijk zijn twijfels naar voren. Fairphone is vooral een missie naar een betere telefoonindustrie. Ze zijn er nog niet, maar ze zijn wel hard onderweg.

Moet je een Fairphone 2 kopen?

Of je een Fairphone 2 moet kopen hangt af van je telefoongebruik. Ben je een heavy user die z’n smartphone de hele dag door gebruikt en wil je ook de nieuwste games spelen? Dan kun je wellicht beter wachten op de Fairphone 3 of tot Fairphone met een snellere processormodule komt voor de Fairphone 2. Maar ben je een gemiddelde gebruiker die de smartphone gebruikt om te bellen, appen en af en toe wat op internet op te zoeken of een nieuwsapp of social media app te checken, dan heb je aan de Fairphone 2 een prima telefoon.

Besluit je een Fairphone te kopen, dan koop je niet alleen een prima telefoon, maar steun je ook de beweging die de elektronica-industrie wakker schudt en probeert van binnenuit in kleine stapjes te verbeteren.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe