Gadgets & Shoppen

Test: energie besparen met radiatorventilatoren SpeedComfort?

Een trits ventilatortjes aan je radiator hangen, zodat de warmte sneller je kamer inwaait. De ruimte wordt sneller warm: fijn voor het comfort, maar bovendien uiteindelijk energiezuiniger. Het klinkt eigenlijk ontzettend logisch en toch bestond het nog niet. Totdat exact zo’n apparaatje, de SpeedComfort radioventilator, in 2015 werd verkozen tot het ‘Groenste idee van Nederland’. Sindsdien gaan de radiatorventilatoren als warme broodjes over de toonbank. Maar werken ze ook echt? Wij mochten de SpeedComfort radiatorventilatoren uitgebreid testen en delen graag onze ervaringen.

Oude woonboerderij verduurzamen

Eerst even wat achtergrondinformatie over onze woonsituatie. We zijn in 2018 verhuisd naar een woonboerderij uit 1926. Enerzijds vloerverwarming in de helft van het huis, anderzijds een dak met 0 isolatie; enerzijds dubbel glas, anderzijds in de andere helft van het huis een tochtige houten vloer. Kortom: energielabel G, oude meuk en toch zo ontzettend veel karakter. In de afgelopen 2,5 jaar hebben we al veel stappen gezet om het huis wat meer naar nu te trekken, zonder het van zijn karakter te strippen. Zo hebben we een nieuw dak, vloerisolatie (dezelfde als in ons vorige huis), buisisolatie, tochtstrips en overal radiatorfolie. Veel meer kunnen we niet meer doen zonder reusachtige kosten te maken. En toch zou een beetje meer warmte in de winter fijn zijn. Kan er nog iets? Was er niet iets met van die ventilatoren achter de radiator ofzo? Zou dat echt werken?

Groen idee

En zo kwam ik aan de praat met Pieter van der Ploeg, CEO en uitvinder van SpeedComfort. Hij vertelt vol enthousiasme over zijn product. Over hoe hij iets wilde ontwikkelen waarmee de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Waarme je niet alleen minder energie gebruikt, maar vooral slimmer omgaat met dezelfde energie. In 2015 was het nog maar een idee, maar het winnen van de titel ‘Groenste idee van Nederland 2015’ brengt alles in een flinke stroomversnelling. De SpeedComfort radiatorventilator is meteen een doorslaand succes.

Snel meer comfort

Maar wat is zo’n radiatorventilator nou precies? Dat wordt redelijk goed visueel gemaakt in deze video:

Je klikt dus een blok met drie ventilatoren onder je radiator. Het basismodel past onder een normale, brede radiator met twee platen. Er zijn simpele hulpstukjes voor smallere radiatoren. Met een klein tussenkabeltje kun je meerdere blokken aan elkaar koppelen. Zo’n serie aan blokken heeft nog steeds maar één voeding nodig. Je zit dus niet ineens met drie stekkers voor één radiator. De adapter van de voeding is verliesvrij en is volgens Pieter superzuinig: voor 16 cent heb je 1200 draaiuren, een gemiddeld stookseizoen.

Een magnetisch metertje meet of je radiator warmer wordt dan 33 graden. Zo ja, dan gaan de ventilatoren van de SpeedComfort draaien. De koude lucht wordt onderlangs aangezogen, door de radiator verwarmd en bovenlangs de kamer terug ingeblazen. Niet zo hard dat het gaat waaien, maar gewoon een goede luchtcirculatie. Eén SpeedComfort verplaatst per uur zo’n 30 m3 lucht. En dat alles ook nog eens fluisterstil, oftewel niet geheel geluidloos, maar toch zeker met een acceptabele hoeveelheid geluid.

Ze zijn op het eerste gezicht niet goedkoop: afhankelijk van hoeveel blokken je aan één voeding wilt koppelen, kun je rekenen met 65 tot 50 euro per blok. Maar dat zou je in twee seizoenen kunnen terugverdienen. Bovendien durft Pieter er zowat zijn hand voor in het vuur te steken dat de SpeedComfort heel lang meegaat. Voor de wet is de garantie twee jaar, maar de levensduur is waarschijnlijk wel 80.000 draaiuren. 66 jaar dus. Zo bekeken is een SpeedComfort radiatorventilator een heel goede investering. Maar snel veel energie besparen moet niet je enige doel zijn, zegt Pieter stellig. Ze heten niet voor niets SpeedComfort in plaats van CheapHeat. Het gaat er met deze dingetjes om dat je sneller plezier hebt van de energie die je aan het verstoken bent. En dan is het fijn dat ze uiteindelijk ook nog wat energie besparen.

Welke SpeedComfort in onze situatie?

Tot zover de theorie. Pieter stelt een hele hoop vragen over ons huis en denkt met mij mee over de juiste hoeveelheden. Grootste probleem in ons huis is de werkkamer: een kamer op het oosten met een houten vloer direct op het zand. Lastig goed warm te krijgen, terwijl we er vijf dagen per week van 9 tot 5 zitten. Niet voor niets hebben de vorige bewoners hier twee flinke radiatoren geïnstalleerd. Met een SpeedComfort duo-set op beide radiatoren zou onze werkkamer volgens Pieter een stuk sneller warm moeten worden. Om in de rest van het huis ook nog wat te testen, krijg ik er nog twee extra SpeedComforts bij. Zou het wat zijn voor mijn dochters slaapkamer? Onze woonkamer? We gaan het allemaal uitproberen. Zolang we straks maar niet meer zitten te rillen in de werkkamer.

Onze werkkamer van ongeveer 25 m2 met houten vloer en maar liefst twee flinke radiatoren.

Plug & play installatie

Al heel snel ontvang ik een flinke doos vol doosjes. De blokken heten B. Alle randzaken A, C, D etc. Wel handig zodat je weet dat je het over hetzelfde hebt als je vragen of gedoe hebt. De installatie in de werkkamer is daadwerkelijk in een handomdraai gepiept. Het is plug & play en werkt direct. Het kostte mij zo’n vijf minuten om ze alle vier op te hangen. Ze zijn niet onzichtbaar, mede door de draden, en de adapter is niet moeders mooiste. Maar makkelijk is het wel.

Duo-set SpeedComfort onder een van de radiatoren in de werkkamer.

De resterende twee radiatorventilatoren plaats ik in een testperiode van zo’n twee maanden op allerlei plekken in het huis. Zo hangen ze een tijdje in de kamer van mijn dochter (daar hangt een single plate radiator, dus dan bungelen ze een beetje eronder), een flinke tijd aan de ene radiator in de woonkamer, nog een tijdje aan een andere (een smalle, waarvoor weer andere opzetstukjes zijn) en zelfs ook een tijdje op de logeerkamer annex bonuswerkkamer: hier zit de radiator aan de ene kant van de kamer, terwijl het bureau aan de andere kant van de kamer staat.

Hulpstukjes voor smalle en platte radiatoren.

Dat klinkt misschien als veel gedoe, maar dat is het dus niet. De SpeedComfort is zo makkelijk te installeren, dat het heel eenvoudig is om een blok uit de radiator te klikken en elders weer erin te klikken. Niet dat je dit dagelijks moet willen doen, dat ook weer niet. Maar er is alle ruimte om te testen wat een goede opstelling is in jouw eigen huis en situatie. En daar moet je echt wel even de tijd voor nemen. Daarover later meer.

Zomaar even testen hier.

Wordt de kamer sneller warm?

Daar gaat het immers om. Het antwoord is: ja. Hoeveel sneller weet ik niet. Ik heb ook geen idee of ik energie bespaar en hoeveel dan. Maar feit is zeker weten dat elke ruimte waarin we een SpeedComfort radiatorventilator hebben getest ook daadwerkelijk sneller warm werd. Hoera!

Maar maken ze herrie?

Tsja, dat blijkt heel persoonlijk. De eerste keer dat die vier radiatorventilatoren in de werkkamer tegelijkertijd stonden te ronken, schrok ik wel even. Je hoort een soort ‘pok’ als ze aangaan en daarna is er ook echt wel hoorbaar geluid. Maal vier kan dat best luid klinken. Maar ik bleek er heel snel aan te wennen. Inmiddels zijn ze voor mij vooral een geruststellend signaal dat de verwarming aanstaat. Het heeft bijna iets gezelligs.

Het geluidsniveau lijkt ook wel per ruimte en radiator te verschillen. Een duo-set radiatorventilatoren aan de radiator in de woonkamer is zo stil dat mijn dochter niet opmerkt dat er iets is veranderd in de kamer. En die hoort echt nog alles: op dezelfde dag hoorde ze bijvoorbeeld wel dat een bepaalde tussendeur niet meer kraakte. Top dus. Toen ik echter overenthousiast een derde SpeedComfort aan deze radiator toevoegde, klonk het ineens alsof er een helikopter opsteeg. Snel weer terug naar twee dus! Het is dus testen en een balans zoeken tussen het snelle, warme effect van de SpeedComfort en het geluidsniveau dat je in een bepaalde ruimte bereid bent te accepteren. En mocht je toch af en toe een STFU-moment hebben (bijvoorbeeld voor een moeilijk telefoongesprek of een romantisch diner of weet ik veel), dan kun je natuurlijk gewoon de stekker uit het stopcontact halen.

Test, test, test!

En zo ontdekten we dus gaandeweg waar de SpeedComfort wel goed werkte en waar het minder nut had. Zo bleek de duo-set voor mijn dochters kamer ietwat onnodig. De radiator aldaar heeft veel te veel vermogen voor de omvang van haar kamer. Ze is er amper (ze is 6, speelt nog vooral in de woonkamer en slaapt al vroeg). En bovendien gaan we deze radiator waarschijnlijk binnen twee jaar vervangen door iets wat beter past. Eén SpeedComfort radiatorventilator op de logeerkamer bleek echter een gouden greep. Twee had ook wel gepast, maar dat was dan weer te veel vermogen (en geluid).

Duo-set SpeedComfort die er weggeteld een week heeft gehangen, voordat we hem confisqueerden voor de woonkamer.

Dat is dan ook meteen mijn belangrijkste tip voor wie de aanschaf van één of meer SpeedComfort radiatorventilatoren overweegt. Hang niet meteen je hele huis vol. Begin met de ruimte waar je echt zit te springen om snellere verwarming. En gebruik die set om te onderzoeken of het ook wat is voor andere ruimtes in je huis. Zo voorkom je teleurstellingen.

Vooral fijn voor lastig te verwarmen ruimtes

Ten slotte is de SpeedComfort radiatorventilator denk ik niet voor elk huis een must. Voor een huis met energielabel A lijken ze mij totale onzin. Maar het is echt een fantastische gadget voor huizen met een wat lager energielabel en/of huizen met bepaalde probleemruimtes. Precies wat voor onze situatie dus. Ondanks dat ik ze best duur in aanschaf vind, ga ik er binnenkort nog een of twee bijkopen om ons plaatje compleet te maken. Tot dusver geen klachten; geslaagd voor de test!

Ook je huis ietsje sneller warm maken met SpeedComfort? Koop alles wat je nodig hebt in de webshop van SpeedComfort, in bepaalde bouwmarkten of ga naar de pagina van SpeedComfort op bol.com.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen