Groei & Gelijkheid

ESTP: de Promotor onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de ESTP, ook wel de Promotor of de Doener genoemd. De ESTP is de ultieme realist; tegelijkertijd is de ESTP ook het meest spontaan van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 4,3% van de wereldbevolking een ESTP is. In dit artikel lees je meer over de ESTP, de Promotor onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld ESTP. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een ESTP bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de ESTP? Persoonlijkheid van de ESTP

De ESTP heeft Extroverted Sensing als dominante functie, gebruikt Thinking als hulpfunctie en kijkt met een Perceiving blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ESTP om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. Feeling en iNtuition komen pas daarna. De ESTP is pragmatisch en resultaatgericht van aard. Dit MBTI-type gaat problemen het liefst energiek en improviserend te lijf. Tastbaar resultaat is belangrijk voor ze; daarom voelen ESTP’s zich meer thuis bij technische en mechanische vraagstukken dan bij theoretische concepten. ESTP’s leren door te doen. Ze zijn spontaan, leven in het hier en nu en zijn graag actief met anderen. Samen sporten is een heerlijke uitlaatklep voor ze.

Typische ESTP-eigenschappen

  • probleemoplossend
  • realistisch
  • hartelijk
  • communicatief
  • onbevreesd
  • actiegericht
  • objectief
  • stressbestendig

ESTP als werknemer: werk en carrière

‘Vooruit met de geit!’ zou een mooi motto zijn voor de werkende ESTP. Dit MBTI-type is gericht op actie en heeft geen enkele moeite met improviseren en presteren onder druk. Dat maakt dat hij moeilijke patstellingen kan doorbreken door te komen met een oplossing en te zeggen wat er moet gebeuren. Onderhandelen, netwerken en inspelen op veranderingen zijn voor de ESTP natuurlijke vaardigheden. Strakke teugels zijn een gruwel voor de ESTP: allerlei regeltjes, planmatig moeten werken en langdurig met één taak bezig zijn past niet bij de ESTP. Hij is meer van het type ‘eerst doen, dan denken’. De ESTP komt professioneel tot bloei in informele, dynamische organisaties waar vaak hectiek heerst. Geschikte sectoren voor de ESTP zijn: media, entertainment, sport, dienstverlening (maatschappelijk of zakelijk) en techniek.

Het liefdesleven van de ESTP: liefde en relaties

De ESTP is enthousiast en altijd ergens mee bezig, ook binnen relaties: hij wil er elke dag het beste van maken. Wel heeft dit type moeite met langetermijnbeloftes en raakt hij snel verveeld. De kans dat de ESTP regelmatig wisselt van liefdespartner is dus hoog. Vooral in het begin van een liefdesrelatie zijn ESTP’s echte charmeurs, die met actie en sensualiteit veel plezier en energie in de relatie brengen. Omdat de ESTP van het type ‘geen woorden, maar daden’ is, kan hij moeite hebben met inzien dat woorden ook een functie hebben. Het verbaal uiten van bevestiging en dankbaarheid is moeilijk voor ze. Dit compenseren ESTP’s overigens vaak door hun partner te overspoelen met grote cadeaus.

De ESTP onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de ESTP. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De ESTP raakt van de leg door te veel focus op de toekomst, afgesloten mogelijkheden, te gestructureerde activiteiten. De ESTP gaat hierdoor interne verwarring, ongepaste toekenning van betekenis aan dingen, grandioze visioenen. Om weer tot zichzelf te komen, kan de ESTP hulp krijgen bij het stellen van prioriteiten, toekomstscenario’s uitwerken en geruststelling van anderen omtrent worst case scenario’s krijgen.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de ESTP

Voor een gelukkiger leven kan de ESTP werken aan:

  1. accepteren dat hij nou eenmaal een actieve levensstijl nodig heeft: geen inactieve partner kiezen of zichzelf minderwaardig voelen omdat hij geen type is voor met een boek op de bank;
  2. niet harder of sterker voordoen dan de werkelijkheid op het gebied van emoties: iedereen heeft immers gevoelens en een innerlijk kind dat gehoord wil worden;
  3. accepteren dat falen een optie is en dat dat prima is: niet elke berg kan worden beklommen.

Celebrities en andere bekende ESTP’s

Welke beroemdheden zijn ook ESTP? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze ESTP zijn.

  • Donald Trump
  • Madonna
  • Winston Churchill
  • Jack Nicholson
  • Eddie Murphy
  • Michael J. Fox
  • Al Capone
  • Kevin Spacey
  • Taylor Swift
  • Angelina Jolie
  • James Bond

Ben jij een typische ESTP? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel ESTP zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Verder lezen over de ESTP en MBTI

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen