Groei & Gelijkheid

Tips bij vrije-dagen-blues: hoe kom je aan motivatie na je vakantie?

Elk jaar heb ik er wel een paar keer last van: de vrije-dagen-blues. Na een paar heerlijke, vrije dagen heb ik moeite met het vinden van mijn motivatie om weer goed aan de slag te gaan. Vooral dit jaar in de periode vanaf Pasen t/m Pinksteren is mijn motivatie tot een serieus dieptepunt gedaald. Pasen viel vroeg dit jaar, eind maart, maar wat heerlijk. We zijn dat weekend naar Den Haag geweest en hadden de Paasmaandag om ‘zomaar’ lekker thuis te zijn of andere leuke dingen te doen. Het opstarten op de dinsdag na Pasen kostte me nog niet veel moeite: mijn motivatie krijgt een zeven. Vier weken later was het Koningsdag, weer een lekker weekje: twee dagen werken, een dag vrij, twee dagen werken. Motivatie na Koningsdag: een vijf. De week daarna weer twee dagen vrij want Hemelvaartsdag en het eerste mooie weer, dus daar wilde ik van genieten. Maar wel nog even de vrijdag werken, motivatie op die dag een vier. En nu de laatste vrije dag, Tweede Pinksterdag. Straks weer werken. Cijfer voor motivatie… mag een min-cijfer ook?

Uitstelgedrag

Begrijp me niet verkeerd: ik heb een ontzettend leuke baan met veel variatie, gezellige collega’s en op dit moment zelfs nieuwe uitdagingen in verband met vervanging van een verlof. Hartstikke leuk en leerzaam!! Je zou dus denken dat ik na elke vrije dag fluitend en vol energie aan het werk ga, maar met al deze vrije dagen is niets minder waar. Ik moet opstarten en dat kost me verschrikkelijk veel moeite. En daar baal ik best van, het vreet namelijk energie. Hoe zorg ik er voor dat ik na een vrije dag niet iedere keer moet zoeken naar mijn motivatie? Mijn gevoel van opstarten is te vergelijken met de maandag-blues. Het kater-gevoel, de lange week die zich weer voor je uitstrekt, die ene klus die al zo lang op je bordje ligt en deze week toch echt af moet, het mooie weer buiten. Kortom: allemaal redenen waarom je niet aan het werk wilt zijn, maar thuis/buiten leuke dingen wilt doen. Dit uit zich bij mij in uitstelgedrag: mail checken, maar eerst een kopje thee. Even bij collega x langs, want die was met vakantie. Nog een kopje thee, overlegje. Napraten met collega y, want ook een vrije dag gehad. Weer achter de computer, nieuwsbrieven scannen, to do lijstje maken. Te lang!! Nog maar kopje thee… enzovoorts… enzovoorts. Resultaat aan het einde van de dag: te weinig gedaan, to do lijst blijft voor een groot gedeelte voor de volgende dag staan.

Wetenschap

Het blijkt dat zelfs de wetenschap zich heeft bezig gehouden met dit fenomeen. Twee Amerikaanse wetenschappers hebben het cliché van de maandag-blues ontkracht. Een jaar lang lieten John F. Helliwel en Shun Wang een half miljoen Amerikanen een dagboek bijhouden voor hun onderzoek ‘Weekends and Subjective Well-Being, 2013’. Hierin moesten ze dagelijks hun gemoedstoestand noteren en deze waarderen met een cijfer van 0 tot 10, gevolgd door een beschrijving van hun emoties gedurende die dag. Wat bleek? De antwoorden gedurende de werkweek verschilden amper. Alleen tijdens het weekend werd een positiever gemoed vastgesteld. De voornaamste reden daarvoor is dat men meer tijd doorbracht met vrienden en familie. Wat daarnaast opviel was het verschil tussen fulltime en parttime werknemers. Fulltime werknemers hebben wel iets meer last van een maandag-blues, maar zijn over het algemeen wel gelukkiger. De rol van de leidinggevende is hierin ook nog bepalend: als hij/zij zich als een vriend gedraagt, dan voelen de werknemers zich beter tijdens het werk.

Tips om ‘die dag’ door te komen

Oké, de maandag is dan wetenschappelijk een dag die niet minder gewaardeerd wordt dan andere werkdagen, voor mij blijft het opstarten na vrije dag gevoelsmatig problematischer dan bij de rest van de werkdagen. Wetenschap of niet, leuke leidinggevende of niet en fulltime of parttime (ja, ook dat heb ik geprobeerd), voor mij blijft het een obstakel waar ik overheen wil. Gelukkig hebben meer mensen problemen met opstarten en zijn er op internet flink wat tips te vinden om het jezelf op maandag (of andere dagen) makkelijker te maken. Een paar waar ik wel wat mee kan, heb ik op een rijtje gezet en ga ik eens uitproberen:

  • Bereid je maandag op vrijdag voor, dan begin je de dag een stuk relaxter.
  • Zorg voor een ‘na-het-werk-plan’ op maandag, zodat je iets hebt om naar uit te kijken, bijvoorbeeld sporten, bioscoop, lekker eten, etc.
  • Stop met uitstellen en zet drie klussen op een rij op maandagochtend.
  • Bewaar je favoriete outfit voor maandag voor meer zelfvertrouwen.

Zomer

Ik heb in mijn agenda alweer zitten tellen naar mijn volgende vrije dagen, maar die zijn pas begin juli, nog negen (9!) weken. Stiekem ben ik daar blij om. In plaats van per maand een paar extra maandagen te hebben, wordt de regelmaat hervat en hoef ik niet de strijd aan te gaan met mijn ‘vrije-dagen-blues’ en kan ik me focussen op mijn klussen.

Daarom een briefje aan maandag (bron: followfashion.nl):

Dear Monday,
Thanks for having the word ‘mon’ in you. That’s french for ‘mine’, in case you weren’t aware. Monday, it makes me think of you more as ‘my day’, and frankly that sounds like a much more promising start of the week.
Greets, Marjan

Marjan van Delden
Communicatieliefhebber
Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.