Huis & Tuin

Eten bewaren en invriezen in glazen bakjes: mijn ervaringen

Vrijwel iedereen zal een aantal plastic bewaarbakjes voor kliekjes, losse kruiden, een blokje kaas of wat dan ook in huis hebben. Niet iedereen voelt zich er prettig bij om etenswaren te bewaren in iets van plastic. Daarnaast gaan kunststof bewaarbakjes geen leven lang mee en dan is het toch weer onduurzaam plastic afval. De oplossing: glazen bewaarbakjes! Ik kocht er een paar en deel graag mijn ervaringen.

Tientallen bakjes in vriezer, koelkast en voorraadkast

Ik ben graag met voeding bezig, gooi niet graag iets weg en verpak dingen in de koelkast het liefst luchtdicht. Het resultaat is dat mijn vriezer, koelkast en voorraadkasten worden bewoond door tientallen plastic bewaarbakjes van diverse maten en merken. Werkt prima, maar er kleven ook nadelen aan. Grootste nadeel voor mij persoonlijk is dat ze simpelweg niet duurzaam zijn. En dan bedoel ik nog niet eens meteen hoe ze geproduceerd zijn, maar vooral dat je er vaak maar een paar jaar mee kunt doen.

Door hitte of juist kou vervormen ze, soms is het onmogelijk om een olielaagje echt compleet te verwijderen en dan is er nog de uitdaging ‘geelwortel’ oftewel ‘kurkuma’. Dit heerlijke specerij verwerk ik vaak in soepen en curry’s, de uitgelezen kandidaten voor een verblijf in de vriezer. En dat geel, dat krijg je er bij plastic bakjes gewoon nooit meer helemaal uit.

Glazen bakjes van Wean Green

Ik had het kurkuma-drama al min of meer geaccepteerd als een fact of life tot ik bij webshop Green Jump aan het rondsnuffelen was. Daar zag ik ineens de producten van het Canadese Wean Green. Behoorlijk duur, maar ik was toch wel nieuwsgierig. Ze hebben 8 maten, van klein tot flink groot en ik kocht een set van 4 Lunch Cubes (elk 490 ml) voor 39 euro.

Lunch Cubes Wean Green

Glazen bakjes van IKEA

IKEA zou IKEA niet zijn als de schappen mij niet tijdens mijn eerstvolgende bezoek aan de winkel pontificaal in de ogen zouden prikken met een goedkopere variant van hetzelfde product. Wat zeg ik, flink goedkoper. IKEA heeft nu de serie Förtrolig (dat betekent ‘vertrouwlijk’ of ‘intiem’). Deze vergelijkbare bakjes zijn tussen de 2,49 en 5,99 euro per stuk en hebben een vergelijkbare grootte. In die van 13 x 19 x 7 centimeter (3,99 euro) past precies 250 gram grof gemalen koffie. Ideaal!

Förtrolig glas voorraaddoos IKEA

Ervaring met bewaren en invriezen in glas

In beide gevallen is het bakje zelf van glas en is de deksel van kunststof (polypropeen) met een siliconen rubberen rand om echt goed af te kunnen sluiten. De deksel bevestig je door de randjes als het ware om te vouwen, waardoor ze vastklikken. Dat is even oefenen, omdat je nog best kracht moet zetten en het dekseltje kan verschuiven. Ze zijn stapelbaar overigens, ook wel heel fijn. Ze kunnen met deksel en al in de vriezer en in de vaatwasser. Zonder deksel kunnen ze in de oven.

Ik heb de glazen voorraaddozen nu een paar maanden in gebruik en ik ben er behoorlijk tevreden over. De drama’s met kurkuma-vlekken en vetlaagjes zijn definitief verleden tijd; ze zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Het enige waar ik wel aan moest wennen is hoe immens koud ze worden in de vriezer. Glas geleidt goed en dus moet je wel vriesvaste vingers hebben of de glazen bewaardoosjes pakken met pannenlappen of een theedoek, tenminste wel in het geval van een -18 graden vriezer. Ze zijn ook flink zwaarder dan bewaarbakjes van kunststof. Dat maakt ze minder geschikt voor ‘even een snack mee in je handtas’. Daarvoor is RVS mogelijk geschikter.

Verschil tussen glazen bewaarbakjes van Wean Green en IKEA?

Ja, ik wil natuurlijk heel graag vinden dat er een enorm verschil zit tussen de dure glazen bakjes van Wean Green en de veel goedkopere glazen bakjes van IKEA. Maar dat verschil is best klein. Ik heb de indruk dat de deksels van Wean Green iets steviger zijn en de maten slimmer uitgedacht. Ook worden de bakjes van IKEA gemaakt in China, terwijl de bakjes van Wean Green gemaakt zijn in Zuid-Korea. Mogelijk hebben de fabrieksarbeiders het daar fijner. Wellicht is de keuze voor gekleurde deksels of juist neutrale, witte deksels doorslaggevend voor je. Voor saaie bewaarzaken is wit prima, maar voor mijn favoriete producten is een vrolijk kleurtje ook wel wat waard. Ten slotte ben je bij IKEA iets beperkter qua maten.

Heb jij positieve of negatieve ervaringen met de bewaardozen van glas van Wean Green of IKEA? Of van een ander merk of ander materiaal?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen