Huis & Tuin

Test: parfumvrij ecologisch wasmiddel Ecover ZERO

Toen mijn dochter nog een heel kleine baby was, hebben we veel kleertjes geleend van mijn schoonzus. Een paar maanden later gaf ik ze weer terug en vertelde ik erbij dat ze waren gewassen met ecologisch wasmiddel. “Is dat parfumvrij?” vroeg ze vervolgens. “Eh…” Ik ging op zoek naar parfumvrije, ecologische wasmiddelen en vond de nieuwe lijn van Ecover: Ecover ZERO. Dat wilde ik dus wel meteen proberen!

Ecover: ecologisch wassen en schoonmaken

Het Belgische Ecover is geen onbekende voor mij. Al eerder schreef ik over hun ecologische handzepen. Het merk bestaat al 35 jaar en is de grootste producent van ecologische was- en schoonmaakproducten in Europa. Ecover produceert wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten op basis van plantaardige grondstoffen en mineralen.

Parfumvrije wasmiddelen

Ecover ZERO is naar mijn weten een vrij nieuwe lijn van Ecover. Ze roepen er weinig over en het is best lastig verkrijgbaar. Maar wie zoekt zal vinden. Bij de biologische winkel bij ons in het dorp kon ik de Ecover ZERO wasverzachter kopen. Ze hadden ook parfumvrij waspoeder van Ecover, maar ik gebruik liever vloeibaar wasmiddel. Dat vloeibare wasmiddel kon mijn winkeltje niet via de groothandel krijgen, dus ik moest op zoek op internet. Daar vond ik gelukkig snel wat webshops die de vloeibare variant van Ecover ZERO verkopen.

Vloeibaar wasmiddel Ecover ZERO

Het vloeibare wasmiddel ruikt niet naar niks, maar een beetje naar het plaksel waar je vroeger als kleuter je plakwerkjes mee moest maken. Qua gietbaarheid heeft het wasmiddel dezelfde lichte stroperigheid als de meeste andere vloeibare wasmiddelen. De ingrediënten volgens de verpakking (Engels): >30%: Water, 15-30%: Non-ionic surfactants, 5-15% Anionic surfactants, < 5%: Sodium citrate, Soap, Alcohol, Itaconic acid, Trisodium ethylenediamine disuccinate, Ethanolamine. Het wasmiddel doet wat het moet doen: mijn was wordt schoon, zelfs de rompers met babypoep en slabben met rode biet. Het gewassen wasgoed ruikt niet naar plaksel of iets anders geks, maar gewoon neutraal. Een prima alternatief dus voor reguliere wasmiddelen.

Wasverzachter Ecover ZERO

Ook de parfumvrije wasverzachter ruikt een beetje raar. De ingrediënten volgens de verpakking (Engels): Aqua, Cationic surfactants, Sorbic acid, Magnesium chloride, Dipropyleen glycol. Opvallend (en vervelend) is dat deze wasverzachter erg snel klontert. Elke wasverzachter die je koud of lang bewaart doet dit, maar nu was het al erg snel. Ook lijkt deze wasverzachter de was eerder harder te maken dan zachter; alsof er juist een soort stijfsel in zit. Geen succes dus! Gaandeweg bedacht ik mij ook dat ik misschien gewoon te weinig wasverzachter gebruik voor een hele fles. En echt nodig hebben we het niet.

Eindoordeel over wassen met Ecover ZERO: as good as it gets?

Ecover ZERO heeft mij voorgoed genezen van het gebruiken van wasverzachter. We hebben toch een wasdroger, dus handdoeken en hydrofielluiers worden altijd al lekker zacht. En bij de rest van de was kan het mij eigenlijk niet zo schelen. Geen aanrader dus. Over het vloeibare wasmiddel ben ik wel redelijk tevreden. Het doet wat het moet doen en het is een fijn idee om zowel ecologisch als parfumvrij te wassen. Maar ik blijf wel om mij heen kijken naar andere parfumvrije, ecologische wasmiddelen, want er moeten toch meer opties bestaan. Iemand suggesties?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen