Huis & Tuin

Zo’n spaardouchekop, kan dat nou echt uit?

Laatst las ik weer ergens hoe een waterbesparende douchekop zichzelf al binnen een half jaar terugverdient. Yeah, sure. Alsof ik dat geloof. Zo’n ding is 25 euro en dat zou betekenen dat je er ruim 4 euro per maand mee bespaart. Lijkt mij stug. Maar in mijn speurtocht naar niet te dure investeringen die toch wat opleveren, dacht ik: weet je wat, ik wil het toch gewoon proberen. Ik mocht een mooie spaardouchekop van Grohe testen. In dit artikel mijn ervaringen met hun waterbesparende douchekop.

De theorie achter een spaardouchekop

Een ‘normale’ douchekop zou gemiddeld zo’n 10 liter per minuut op je uitstorten. Best veel eigenlijk, maar nog belangrijker is dat al dat water verwarmd moet worden. In ons huis gebeurt dat verwarmen van douchewater (net als in de meeste huizen) met gas. Een fossiele brandstof die ook nog eens jaarlijks duurder wordt. Dat moet toch zuiniger kunnen? In een spaardouchekop zit een waterbegrenzer. Deze zorgt ervoor dat er minder water door de gaatjes komt, terwijl je toch comfortabel kunt douchen. Zo gebruik je met een spaardouchekop dus minder water en vooral: minder gas. Volgens diverse bronnen zou er zo’n 6 liter per minuut uit een spaardouchekop moeten komen. Dat is bijna de helft!

Spaardouchekop Grohe Vitalio Start 100

Na wat rondzoeken kwam ik tot de conclusie dat de Grohe Vitalio Start 100 met twee stralen (gewone ‘regen’ en een jetstream) het beste past bij onze test. Grohe is een merk dat goed bekend staat en de reviews waren ook overwegend goed. Hier zou je normaliter rond de 25 euro voor betalen. Achteraf zag ik trouwens dat ik ook voor de iets goedkopere spaardouchekop Grohe Vitalio Start 100 met één straal (regen) had kunnen kiezen. Ik gebruik zo’n jetstream toch niet. Maar goed, you live you learn. Beide spaardouchekoppen beloven maximaal 5,7 liter water per minuut door te laten. Dat wil ik wel eens zien (en voelen).

Water besparen met de Grohe Vitalio Start 100 spaardouchekop

Wij hebben (heel luxe) twee douches: een boven en een beneden. Het ging mij vooral om de douche beneden, hoewel we die niet zo vaak gebruiken als die boven. De oude douchekop beneden is zowat een martelwerktuig, zo enorm hard is de straal. Dat kan nooit zuinig zijn. Boven is de straal van de douchekop een stuk vriendelijker. Mijn verwachting was dan ook dat het qua besparing bij de douche boven een stuk minder positief zou uitvallen. Maar meten is weten en dus ging ik met een stopwatch en een emmer aan de slag.

Douche boven: water besparen met de spaardouchekop van Grohe

Ik gooi de douche boven aan en laat hem gedurende een minuut een emmer vullen. Deze emmer giet ik vervolgens liter voor liter leeg in een gieter. 8 liter. Dat valt mij mee, maar toch: 5,7 liter zou een mooie besparing zijn. Ik draai de Grohe Vitalio Start 100 spaardouchekop op de doucheslang (in letterlijk een handomdraai). Weer een minuut wachten en daarna meten: 5,5 liter. Dat is inderdaad een behoorlijk verschil: een besparing van zo’n 30%! En ik voel het verschil tussen de oude douchekop en de nieuwe spaardouchekop amper (niet zou liegen zijn, maar echt, ik voel amper verschil).

Douche boven: links de oude douchekop, rechts de spaardouchekop van Grohe.

Douche beneden: water besparen met de spaardouchekop van Grohe

Met dit resultaat boven ga ik ervan uit dat beneden echt dramatisch gaat blijken. Dat valt mee (of tegen): ‘slechts’ 8,5 liter. Met de nieuwe spaardouchekop komt er ook hier 5,5 liter uit: een mooie besparing van 35%. En de straal? Die is nu een stuk aangenamer.

Douche beneden: links de oude douchekop, rechts de spaardouchekop van Grohe.

Geen uitvallende cv’s of ‘pisstraaltjes’

Ook fijn is dat alles gewoon blijft werken. Op internet had ik wat reviews gelezen die spraken over uitvallende cv-ketels en wegvallende waterdruk. Daar hebben we in dit huis (met een cv-ketel uit 1996) totaal geen last van. We hebben zowel boven als beneden een thermostaatkraan en dat schijnt te helpen tegen dergelijke problemen.

Maar wat levert zo’n spaardouchekop nu op?

Qua waterbesparing is het gebruik van een spaardouchekop amper indrukwekkend te noemen. Als ik uitga van onze persoonlijke doucheroutines, dan zou dit een tientje op jaarbasis schelen (19 kuub in plaats van 27 kuub water per jaar). Leuk natuurlijk, maar niet echt spectaculair. Maar dan het gas. In een normaal huis gaat 20% van je gasverbruik op een warm water. Ons huis heeft (nu nog) energielabel G en dus stoken we ons suf. Laat het bij ons dus in verhouding 10% zijn. Dat zou betekenen dat op dit moment 11 euro van ons voorschotbedrag opgaat aan warm water. Een besparing van 30% is een besparing van ruim 3 euro per maand!

Het complete plaatje voor ons huishouden:

  • 2 spaardouchekoppen voor 25 euro per stuk: investering van 50 euro
  • besparing water op jaarbasis: 10 euro
  • besparing gas op jaarbasis: 36 euro
  • Terugverdientijd 2 spaardouchekoppen: 13 maanden

Voor een huishouden met slechts één douche klopt de terugverdientijd van 6 maanden dus heel aardig! Inmiddels douchen we al een maand boven met de Grohe Vitalio Start 100 spaardouchekop en zijn we heel tevreden. Binnenkort ook maar eentje voor beneden kopen. Geen fabeltje; zo’n spaardouchekop maakt echt uit!

Te koop via de webshop van Grohe of natuurlijk via bol.com:

P.S. En al dat water uit de test? Dat spaarde ik op in twee gieters en een emmer. Eenmaal afgekoeld heb ik er de moestuin water mee gegeven. Voor het testen van een spaardouchekop ga ik natuurlijk geen water verspillen :D

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen