Mode & Verzorging

Babongo: handgemaakte, eco-bewuste zeep voor je haar en je huid

Verzorgingsproducten zonder enge ingrediënten zijn fantastisch. Vegan verzorgingsproducten zijn fantastisch. Verpakkingsarme verzorgingsproducten zijn fantastisch. Babongo, een merk dat ik tot voor kort nog niet kende, is het allemaal en dat is natuurlijk helemaal fantastisch. Ik werd gevraagd om twee producten van Babongo te testen. En dus ging ons hele huishouden een paar weken over op de zepen van Babongo.

Babongo zelf proberen? Eigenwijs Blij mag één zo’n fijne zeep t.w.v. €8,75 weggeven. Meedoen aan onze winactie kan t/m zondag 11 februari 2018.

Hoe en wat Babongo?

Babongo is een onderneming van Nicole Blaak. Zoals ze zichzelf omschrijft: een creatieve, idealistische optimist. Aan de ene kant is Babongo een webshop met allerlei eco-bewuste verzorgingsproducten. Aan de andere kant heeft Babongo ook een eigen lijn producten. Deze bestaat eigenlijk helemaal uit blokken zeep, soapbars, die met de hand worden gemaakt in Groot-Brittannië. Natuurlijk zijn ze niet getest op dieren, maar daarnaast bevatten ze ook geen parabenen, SLS (sodium laureth sulfate) of palmolie.

‘Naked’ verzorgingsproducten: zo logisch

Een blok zeep is zoveel verpakkingsarmer dan een fles douchegel, een fles shampoo en een fles conditioner in het rekje van je badkamer. Het scheelt immers enorm veel plastic verpakkingen en is ook compacter om in een magazijn te leggen en te transporteren (wat ook veel scheelt). Mede hierom ben ik zelf al jaren fan van de producten van Lush (hoewel ik daar ook wel douchegels in flesjes van heb). De laatste keer dat ik mijn haar heb gewassen met vloeibare shampoo is denk ik al wel 15 jaar geleden. Ook Babongo is fantastisch ‘naakt’. De zepen zitten verpakt in een mooi papiertje dat gewoon bij het oud papier kan. Top! (P.S. En Lush gebruikt wel veelvuldig SLS, iets waar lang niet iedereen lekker op reageert; een plusje erbij voor Babongo!)

Babongo Travel soap 3 in 1: shampoo, zeep én deodorant

Dit is een product van het type: bestaat dit al en ken ik het gewoon niet of is het echt nieuw en is het gewoon absurd dat het nog niet bestaat? Het is een first world problem, maar toch irritant: je gaat met enkel handbagage met het vliegtuig en bent buitenproportioneel veel tijd kwijt aan bedenken hoe je je vloeibare verzorgingsproducten zonder gedoe meekrijgt. Deze Travel soap is drie dingen tegelijk: shampoo, gewoon zeep en ook nog eens een deo. Dat wil zeggen: na het douchen hoef je geen deodorant meer op te doen. Praktisch en supercompact in je koffer.

De Babongo Travel soap 3 in 1 ruikt ook nog eens heel lekker. En inderdaad, ik hoef geen deo op te doen! Mijn oksels blijven verrassend droog en fris. Dat komt denk ik door de Tea Tree olie in de zeep. Wel krijg je enorm strandhaar van deze zeep. Ik geloof dat dat ook hoort bij het wassen van je haar met echte zeep. Ik moest wel een beetje wennen aan het nieuwe gevoel van mijn haar; alsof er een laagje zeep omheen zat. Daarom gebruik ik deze zeep niet standaard, maar gaat hij zeker mee op korte trips. Ik kreeg ook nog een lief klein testertje van een gewone shampoo met Geranium-geur. Deze blijkt veel minder aan mijn haar te blijven kleven. Ook fijn voor de haartjes (of inmiddels behoorlijk lange haren) van mijn jonge dochter.

Shaving soap met Eucalyptus

Ook dit product is er een van het type: dit zou toch allang moeten bestaan? En dat doet het natuurlijk in feite ook. Vroeger schoren alle mannen zich met een kwast en een blok scheerzeep. Maar het was een van de laatste restjes ‘niet-zo-naakte’ verzorgingsproducten in mijn kast. Ik heb gewoon zo’n spuitbus met scheergel van Gilette. Ik zocht al een tijdje naar een waardige vervanger en de Babongo scheerzeep kwam als geroepen.

Opvallend aan de scheerzeep is dat hij niet zo schuimt als ik gewend ben van de gel van Gilette en vergelijkbare gels. Dat is even wennen als je gewend bent om aan het schuim te zien waar je nog niet geweest bent. Over het resultaat was ik echter zeer te spreken. De geur is erg fijn en natuurlijk en mijn benen voelden ook na enkele douchebeurten nog steeds heerlijk zacht! Nog even die Gilette-bus opmaken en dan nooit meer iets anders dan een blok scheerzeep, hahaha.

Op weg naar nog meer natuurlijk en verpakkingsarm

De zepen van Babongo hebben na een paar weken testen een vast plekje gekregen tussen onze verzorgingsproducten. Ze hebben er mij nog eens extra van overtuigd dat ik al die restjes in flesjes van Lush nou eindelijk eens moet opmaken om daarna volledig over te gaan op echte ‘naakte’ producten. Zeepblokken zijn gewoon heerlijk!

Winnen: win zo’n fijne zeep van Babongo

Babongo zelf proberen? Eigenwijs Blij mag één zo’n fijne zeep t.w.v. €8,75 weggeven. Je kunt kiezen uit de Travel soap 3 in 1 en de Shaving soap Eucalyptus. Het enige dat je hoeft te doen is een blije reactie achterlaten onder dit artikel. Meedoen aan onze winactie kan t/m zondag 11 februari 2018.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen