Groen toiletpapier

Test: het groenste wc-papier ter wereld, schrale billen of niet?

In een poging om groene stapjes te zetten heb ik door de jaren heen wel eens een pakje gerecycled, ongebleekt wc-papier mee naar huis genomen. Zonder uitzondering zorgde dat voor schrale billen en een chagrijnige echtgenoot. Laatst viel mijn oog echter op een verpakking die schreeuwde: “100% eco, toiletpapier Moka, het groenste papier ter wereld.” Nou vooruit dan, nu ben ik benieuwd. En het witte zusje van dit grijze papier wil ik dan ook wel testen.

100% eco

100% eco: onderdeel van een wereldwijd gebeuren

Als je dan twee van die verpakkingen thuis hebt staan en je gaat verdiepen in de achtergrond, is het soms een beetje ingewikkeld. Als ik het goed begrijp is 100% eco de vaste Nederlandse importeur van de producten van Cascades Tissue Group. Cascades is de grootste inzamelaar van oud papier in Canada en maakt daar dan weer gerecyclede papierproducten van. En eigenlijk is maar een hele kleine tak van sport hierin de consumentenmarkt. Maar goed, wat je als consument dus nu kunt kopen zijn deze wc-rollen.

100% eco toiletpapier

Waarom moet ik dit eigenlijk willen?

Een goede vraag. Waarom zou ik gerecycled papier voor mijn bips gebruiken? En voor een verkouden neus. Of voor kots van de kat? 100% eco maakte zelf een confronterend rijtje wist-u-datjes. Een bloemlezing:

 • WNF-onderzoek toont aan dat wereldwijd dagelijks circa 270.000 bomen door de wc worden gespoeld of als afval worden weggegooid.
 • Door de productie van 300 100%eco toiletrollen wordt 1 boom gespaard.
 • Papier dat van gerecycled papier is gemaakt veroorzaakt 74% minder luchtvervuiling.

Ja, dan komt het eigenlijk neer op een wedervraag: waarom zou ik GEEN gerecycled wc-papier gebruiken? En dan ook nog milieuvriendelijk ongebleekt grijs!

Waarom zou ik dit niet willen?

Ik kan geen goede reden bedenken. Gewoon niet. En op de vraag of kleur voor wc-papier überhaupt uitmaakt geeft 100% eco / Cascades toepasselijk antwoord met een promofilmpje.

Terug naar de twee varianten toiletpapier van 100% eco

Even alle claims op een rijtje. De grauwe variant, oftewel Moka, noemt zichzelf het groenste papier ter wereld. Dat komt niet alleen omdat het wc-papier ongebleekt is en is gemaakt van gerecycled papier. Het toiletpapier is ook nog eens geproduceerd op 100% windenergie, met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo min mogelijk water. Het wc-papier heeft 2 lagen en elke rol heeft 400 vellen. De velletjes zijn opgeleukt met een reliëf. Het witte zusje van de stoere Moka is chloorvrij gebleekt en heeft verder dezelfde specs, behalve… de textuur: dit wc-papier heeft minder reliëf en zit daarom strakker op de rol. De witte variant heeft daarom rollen van 500 vel.

100% eco wc-papier rollen

En dan eindelijk: onze ervaringen met dit groene wc-papier

Beide varianten wc-papier zijn ruim een week rigoureus getest in ons huishouden. En ik moet vooral zeggen dat ons niet echt iets wezenlijks vreselijks is opgevallen. Geen schrale billen, geen andere gekkigheden. De witte variant voelt wat dun, maar valt niet uit elkaar terwijl je het gebruikt. Je hebt ook niet meer nodig dan normaal. De grijze, supereco variant is nog fijner. Gewoon geen wezenlijk verschil met ander 2-laags wc-papier. En ja, als het dan toch geen verschil maakt… dan is een groene keuze gemakkelijk gemaakt. Ik weet dat dit nu de saaiste review ooit is, maar interessanter kan ik het gewoon niet maken. Het doet wat het moet doen zonder ergernissen.

Toch nog wat tips voor de fabrikant

Twee dingen zorgden ervoor dat dit wc-papier niet meteen hét product van 2015 is voor mij. Ten eerste ben ik al jaren gewend aan 3-laags papier. Dat is wennen, dat weet ik, maar toch… Ik moet eraan wennen, hè? Ze gaan speciaal voor mij in Canada een dikkere variant ontwikkelen… Nou goed dan, mijn tweede tip: grotere verpakkingen. 4 rolletjes (met ook nog plastic eromheen!) is gewoon best een kleine voorraad. Volgens mij maakt Cascades ze al met 24 rollen en hoeft 100% eco alleen maar te durven dit ook te importeren. Want dan ben ik echt om.

P.S. Je kunt het wc-papier van 100% eco in Nederland op dit moment alleen kopen bij Albert Heijn. Volgens de website nu voor €2,84 (Moka) en €3,35 (wit).

P.P.S. Hebben jullie ervaring met ander groen, eco wc-papier? Welk merk? En was het een aanrader of juist helemaal niet?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

22 reacties op “Test: het groenste wc-papier ter wereld, schrale billen of niet?”

 1. Wat tof, 100% eco reageert via Facebook: “Dank je wel Cecile voor je enthousiaste recensie! Altijd fijn om reacties van onze klanten te krijgen! Mocht je weer door je voorraad heen zijn… 100%eco producten zijn inmiddels ook te koop op onze webshop http://www.100procentecoshop.nl/

  En zie daar, gewoon dozen met 80 rollen! Nu nog ruimte maken in de voorraadkast :D

 2. prima blog! Fijn dat je je hierin verdiept. Ik ben heel enthousiast over dit, geproduceerd in Ierland en vervoerd per boot.
  https://www.thegoodroll.nl De rollen hebben 400 vellen, misschien is het wel hetzelfde product als wat jij beschreef. Vrolijk verpakt in papier (dus nul plastic!) en thuisbezorgd in grote doos die ik een keer per half jaar bestel. Even duur als Page.

 3. Waarom moet wc-papier helemaal uit Canada komen? En waarom heet het dan in Nederland 100 procent eco te zijn ? Wat is voor de consument alhier de ecologische bilafdruk, herstel, footprint?

 4. inmiddels heb ik schriftelijk commentaar gekregen van Ekoplaza. “Het toiletpapier komt inderdaad vanuit Canada. Wij kopen het via een Nederlandse partij in, die het voor ons importeert. We proberen altijd aanbieders in Nederland of dichtbij te vinden, maar soms kan dat niet of is de geboden kwaliteit niet de kwaliteit die wij zoeken. Waarschijnlijk hebben we destijds voor dit product geen alternatief kunnen vinden wat dichterbij huis geproduceerd wordt.”

 5. MOLA 400 vel voor 169. (tot voor kort te koop bij A.H., maar ze gaan het uit het assortiment halen, waarom?) Scheelt opslagruimte in de winkel, thuis en in de vrachtwagen. Kijk niet naar het aantal rollen in een pak maar naar het aantal vellen. Dat varieert n.l. van 125 voor de veel-laags dure merken tot , in dit geval dus 400! En dat maakt o.a. het verschil in prijs en milieuvriendelijkheid.
  MOLA 4 x 400 vel dus!

   1. Sammy Basic van de Jumbo. Jammer genoeg geen 400 vel per rol maar 200. (dus dubbel zoveel kartonnetjes, neemt veel meer ruimte in) Maar de merken met rollen van 400 vel zijn relatief veel duurder. Albert Heijn moet zich schamen. “Op de kleintjes letten”, ja, ja, maar het meest basic product, w.c. papier, halen ze uit het assortiment!

 6. Memo drielaags (mijn voorkeur) en tweelaags voor ons. Komt uit Duitsland, hoeft derhalve niet met een boot een oceaan over te steken, dus per definitie al heel veel milieuwinst. Ook al wordt het per container door de verkoper ingekocht, dan moet het papier dezelfde reis ondernemen. Het is toch eigenlijk gek, dat eco toiletpapier eerst via een (zeer vervuilend) schip de halve wereld over gaat, om hier verkocht te worden?

 7. Mensen, mensen, mensen… ik was op zoek naar hoe ecologisch bamboo wc papier zou kunnen zijn en dan verdwaal je nog wel eens over de sites en ook hier moet ik even reageren.

  Lieve mensen, stop met vegen.
  Stop met onhygiënisch stukadoren.
  Maak een einde aan de remsporen.
  Hou op met het ‘tuinieren’ van aambeien.
  Stop deze onnodige milieuvervuiling.
  Neem een bidet. Zo simpel is het!

  Je doet de grote boodschap en het maakt voor je wc-papiergebruik niet meer uit hoe dik of dun je boodschap is…
  Rustig doe je de bidetkraan open en je spoelt je schoon met gewoon koud water.
  Het papierverbruik (lees milieuvervuiling) gaat vanaf dag 1 enorm naar beneden. Hooguit droogdeppen met 1 of 2 velletjes en that’s it. In sommige warme landen gebruikt men niks om droog te deppen en dus met onze warme zomers zouden wij ook met 0 wc papier afkunnen… Even wennen en je wilt nooit meer anders! Volgens mij een kwestie van andere midset.

  Hoe goed wil je zijn voor je milieu? Én ook nog eens voor je portemonnee? Afhankelijk van huishouding en hoeveel papier je per ‘veeg’ gebruikt, binnen een (half) jaar heb je de aankoopkosten van nog geen 50 euro er helemaal uit.

  Trap niet in de verkopers die je warmwater bidets willen verkopen; die zijn er alleen voor hun eigen omzet. Net als de chemicaliën in billendoekjes kan irriteren, ontvet warm water de tere huid van en rondom je anus. Bovendien heb je eerst toch een stuk koud water voordat het warme water er komt…
  Koud water is sowieso beter voor de huid en de doorbloeding.

  Maak van je ster een superster 😉

  Hier is een url waar je niet wordt uitgemolken: https://bidet.bijelmavof.nl/

  1. Tja, waarom niet…; als de allereerste reactie uit 2015 en de derde reactie uit 2018 al reclame maakt, dan kan een derde (eigenlijk vierde) reclame er nog wel bij. Maar goed, dan zal ik nog een paar linkjes voor exact dezelfde bidets erbij zetten en dan kan men vergelijken:
   € 79,00: https://www.bidet.nl/-stroomloze-douchewc-s/nb06-bidet-zonder-stroom/
   € 95,50: https://www.bol.com/nl/p/bidet-zonder-stroom-opzetstuk/9200000096708216/?suggestionType=typedsearch&bltgh=uTbwvnWZyBy1PQnaehVL9Q.1.12.ProductTitle
   € 47,50: https://bidet.bijelmavof.nl/product/bidet-ultradun/

   En zelf hebben we thuis met dubbele kop (anus en vagina)
   €52,50: https://bidet.bijelmavof.nl/product/bidet-dubbele-sproeikop/
   €65,75: https://www.bol.com/nl/p/thin-ultra-bidet-double-nozzle/9200000116707878/?suggestionType=typedsearch&bltgh=uIlb3NwYlmZULo5fTyJGjw.1.17.ProductTitle
   €59,00: https://bidetdouche.nl/ultrathin-bidet.html

   Tóch Mola wc papier nodig? https://dabeekbergen.nl/product/mola-toiletpapier-3-laags-8×150-vel-decor/

   Mij maakt het niet uit dat mensen onnodig geld weggooien door al dan niet ecologisch wc papier te gebruiken. Mij maakt het wél uit dat we ook veel minder papier kunnen gebruiken, maken, recyclen, vervoeren enz enz. Dan zijn we echt eco bezig.

   Jammer dat dié boodschap (pun intended) gemist wordt, en hier gelijk op z’n faecesbooks zo wordt gereageerd.
   Maar daar heb ik (gelukkig geen) sch*t aan: eco-hygiène komt gewoon uit de waterkraan.

 8. Een bidet voor 50 euro? Geplaatst en al? Tjonge! En daar heeft dan iedereen zomaar plaats voor? Maar ik weet nog een goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing:
  Chebokken.
  Met de fles dus. Daarom spreken ze in de tropen over je ‘onreine’ (linker) hand. En zo doe je dat ook na een bevalling.

  1. Ja, Alma, plek heeft iedereen. Ik ga ervan uit dat iedereen in Nederland (en België) beschikt over een toiletpot. Want tussen pot en bril wordt bidet geplaatst.

   Goh, 1 ecologisch verantwoorde melding van mij(namelijk water ipv papier) en 2 nogal onaardige opmerkingen van anderen + dat mijn reactie op de eerste wordt verwijderd. Maar ik had in die reactie over dat hier best veel reclame voor producten en sites wordt gemaakt. Ik deed er dus (met linkjes) voor een vergelijking met andere websites erbij. Vergelijking qua prijzen dus, want waarom tientjes meer betalen voor hetzelfde?

   Kennelijk wil men dat we in Nederland (en België) nog steeds met papier blijven smeren ipv met water de boel schoonspoelen? Ik snap het niet. Ik ben al jaren ecologisch op het toilet, door nauwelijks papier te gebruiken.

   En links en rechts i.c.m onreinheid snap ik, maar ik hoef he-le-maal niet met een hand ‘daar’ te komen. Nóg reiner.

   En nu ingaand op het meest interessante deel van je bericht: wat is chebokken? Niks online te vinden.

   1. Als je ‘Ach, meteen met een reclamelinkje erbij….’ een onaardige reactie vindt, ben je waarschijnlijk al heel lang niet op het internet geweest.

    Enfin, waar het om gaat is dat je net doet alsof je per ongeluk op die ene website bent gestuit, terwijl ik denk dat je hier gewoon schaamteloos reclame komt maken voor je eigen winkeltje. Volgens mij probeer je dus de boel te bedotten.

   2. Chebokken is het spoelen met water na het toiletbezoek op de manier zoals ze dat in de tropen doen (en zoals ze dat in Nederland als advies gaven aan kraamvrouwen) Met een fles (of kan) water. Die fles of kan word je geacht met je rechter hand vast te houden, dus je linkerhand is dan je ‘gereedschap’, en daar komt die ‘onreine’ linkerhand vandaan. Vreemd dat je dat woord als aanhanger van het ‘nat reinigen’ niet kent. Ik zal eens kijken of ik het misschien verkeerd spel…..
    Nee hoor, het staat gewoon zo op internet.
    Maar we zitten hier niet om elkaar vliegen af te vangen. Normaal gebruik van normaal WC papier, (dus niet 4 dubbel dik en gebleekt of bedrukt) en dan het liefst in rollen van 400 vel, moet kunnen. Wil je écht iets doen voor het milieu denk dan groot en doe om te beginnen je auto en wasdroger de deur uit. Maar ja, dat zijn appels en peren….

   3. Ha, ik kijk een paar dagen niet en meteen een hele discussie. De reactie met alle links was niet afgekeurd, maar automatisch ‘in moderatie’ gezet. Alle reacties met veel links komen automatisch in de wachtrij. Maar omdat ik de links binnen deze discussie best interessant vind, heb ik de reactie alsnog goedgekeurd.

 9. Overigens ben ik normaal niet zo happig op het toestaan van reclamelinks op Eigenwijs Blij. Maar in het kader van de discussie over water versus papier laat ik het dit keer toe.

  Dat met de fles weet ik nog wel van na de geboorte van mijn dochter. Heel fijn.

  Qua papier denk ik: maar als je gezond bent en genoeg vezels binnenkrijgt enzo, heb je voor de grote boodschap amper papier nodig. Ik denk dat er dan best veel andere eco-oplossingen zijn die meer impact maken (go vegan!). Desondanks interessant dat dit zo in opkomst lijkt te zijn.

  1. En en passant heeft meneer Fred, die doet alsof hij hééél toevallig op zijn eigen website is terechtgekomen, schijt aan mij. Wat een niveau. En dan verwijt hij mij dat ik onaardig doe…

   Ik reageerde niet zozeer op het linkje, als wel op de flauwe manier van presenteren. Als je reclame wil maken, zeg dat dan gewoon eerlijk.

   En als je op een flauwe manier doet alsof je een consument bent van je eigen winkeltje, en er wordt een opmerking over gemaakt, is het extra flauw om schijt te hebben aan degene die reageert.

   Ik verbaas me er eigenlijk over dat zo’n verbaal agressieve reactie is toegestaan.

   Verder was ik, nadat we geen auto hebben, minstens de helft van de warme maaltijden vega of vegan eten, niet meer vliegen (nog niet genoemd, maar een enorme vervuiler), tweedehands kleding kopen (nog zo’n enorme vervuiler), het plastic gebruik zoveel mogelijk minderen, etc. op zoek naar meer mogelijkheden om in ons leven rekening te houden met het klimaat.

   Ik weet niet wat de echte impact op het klimaat is van een plastic ding, wat je onder je wc bril moet plakken. Het plastic moet geproduceerd worden (ziet er niet uit als gerecycled plastic), hoe duurzaam is het te verwerken als het stuk gaat (kan het plastic makkelijk gerecycled worden) en hoe lang gaat zoiets mee voor je een nieuwe moet kopen? Bovendien: waar wordt het geproduceerd en hoe komt het naar ons land? Waarschijnlijk kun je heel wat velletjes eco toiletpapier gebruiken, voor je aan de footprint van zo’n ding zit.

 10. Er was een prima WC papier in de handel. Gewoon bij AH. MOLA. 1,69 voor een pak van 4 rollen van 400 vel. Goedkoper kun je niet vinden. En milieuvriendelijk omdat er 400 vel op een rol zitten (‘normaal’ varieert dat van 125 tot ten hoogste 200 vel) dus dat is minder verpakking, minder kartonnen rolletjes, het neemt minder ruimte in de vrachtwagens, en last but not least, minder ruimte in je huis in! Maar dat was volgens AH niet van belang want. Er werd zeker niet genoeg op verdiend dus ze namen het uit de handel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.