Mode & Verzorging

Test: het groenste wc-papier ter wereld, schrale billen of niet?

In een poging om groene stapjes te zetten heb ik door de jaren heen wel eens een pakje gerecycled, ongebleekt wc-papier mee naar huis genomen. Zonder uitzondering zorgde dat voor schrale billen en een chagrijnige echtgenoot. Laatst viel mijn oog echter op een verpakking die schreeuwde: “100% eco, toiletpapier Moka, het groenste papier ter wereld.” Nou vooruit dan, nu ben ik benieuwd. En het witte zusje van dit grijze papier wil ik dan ook wel testen.

100% eco

100% eco: onderdeel van een wereldwijd gebeuren

Als je dan twee van die verpakkingen thuis hebt staan en je gaat verdiepen in de achtergrond, is het soms een beetje ingewikkeld. Als ik het goed begrijp is 100% eco de vaste Nederlandse importeur van de producten van Cascades Tissue Group. Cascades is de grootste inzamelaar van oud papier in Canada en maakt daar dan weer gerecyclede papierproducten van. En eigenlijk is maar een hele kleine tak van sport hierin de consumentenmarkt. Maar goed, wat je als consument dus nu kunt kopen zijn deze wc-rollen.

100% eco toiletpapier

Waarom moet ik dit eigenlijk willen?

Een goede vraag. Waarom zou ik gerecycled papier voor mijn bips gebruiken? En voor een verkouden neus. Of voor kots van de kat? 100% eco maakte zelf een confronterend rijtje wist-u-datjes. Een bloemlezing:

  • WNF-onderzoek toont aan dat wereldwijd dagelijks circa 270.000 bomen door de wc worden gespoeld of als afval worden weggegooid.
  • Door de productie van 300 100%eco toiletrollen wordt 1 boom gespaard.
  • Papier dat van gerecycled papier is gemaakt veroorzaakt 74% minder luchtvervuiling.

Ja, dan komt het eigenlijk neer op een wedervraag: waarom zou ik GEEN gerecycled wc-papier gebruiken? En dan ook nog milieuvriendelijk ongebleekt grijs!

Waarom zou ik dit niet willen?

Ik kan geen goede reden bedenken. Gewoon niet. En op de vraag of kleur voor wc-papier überhaupt uitmaakt geeft 100% eco / Cascades toepasselijk antwoord met een promofilmpje.

Terug naar de twee varianten toiletpapier van 100% eco

Even alle claims op een rijtje. De grauwe variant, oftewel Moka, noemt zichzelf het groenste papier ter wereld. Dat komt niet alleen omdat het wc-papier ongebleekt is en is gemaakt van gerecycled papier. Het toiletpapier is ook nog eens geproduceerd op 100% windenergie, met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zo min mogelijk water. Het wc-papier heeft 2 lagen en elke rol heeft 400 vellen. De velletjes zijn opgeleukt met een reliëf. Het witte zusje van de stoere Moka is chloorvrij gebleekt en heeft verder dezelfde specs, behalve… de textuur: dit wc-papier heeft minder reliëf en zit daarom strakker op de rol. De witte variant heeft daarom rollen van 500 vel.

100% eco wc-papier rollen

En dan eindelijk: onze ervaringen met dit groene wc-papier

Beide varianten wc-papier zijn ruim een week rigoureus getest in ons huishouden. En ik moet vooral zeggen dat ons niet echt iets wezenlijks vreselijks is opgevallen. Geen schrale billen, geen andere gekkigheden. De witte variant voelt wat dun, maar valt niet uit elkaar terwijl je het gebruikt. Je hebt ook niet meer nodig dan normaal. De grijze, supereco variant is nog fijner. Gewoon geen wezenlijk verschil met ander 2-laags wc-papier. En ja, als het dan toch geen verschil maakt… dan is een groene keuze gemakkelijk gemaakt. Ik weet dat dit nu de saaiste review ooit is, maar interessanter kan ik het gewoon niet maken. Het doet wat het moet doen zonder ergernissen.

Toch nog wat tips voor de fabrikant

Twee dingen zorgden ervoor dat dit wc-papier niet meteen hét product van 2015 is voor mij. Ten eerste ben ik al jaren gewend aan 3-laags papier. Dat is wennen, dat weet ik, maar toch… Ik moet eraan wennen, hè? Ze gaan speciaal voor mij in Canada een dikkere variant ontwikkelen… Nou goed dan, mijn tweede tip: grotere verpakkingen. 4 rolletjes (met ook nog plastic eromheen!) is gewoon best een kleine voorraad. Volgens mij maakt Cascades ze al met 24 rollen en hoeft 100% eco alleen maar te durven dit ook te importeren. Want dan ben ik echt om.

P.S. Je kunt het wc-papier van 100% eco in Nederland op dit moment alleen kopen bij Albert Heijn. Volgens de website nu voor €2,84 (Moka) en €3,35 (wit).

P.P.S. Hebben jullie ervaring met ander groen, eco wc-papier? Welk merk? En was het een aanrader of juist helemaal niet?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen