Mode & Verzorging

Test: Mooncup tijdens menstruatie, ik wil nooit meer anders!

Het is misschien niet je favoriete onderwerp, maar aangezien een groot deel van de vrouwen er maandelijks mee te maken heeft, is het toch zeker een artikel waard. De Mooncup is een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. Ongesteld? Je brengt de siliconen cup in en het bloed wordt erin opgevangen. Na leeggieten en omspoelen gebruik je hem gewoon opnieuw en dat jarenlang! Dat scheelt dus heel veel afval. Ideaal? Niet voor iedereen, maar ik wil nooit meer anders. Ik deel daarom graag mijn ervaringen met jullie.

Afval besparen met de Mooncup

Ik ben sinds mijn 13de ongesteld. De eerste jaren gebruikte ik maandverband en na een tijdje stapte ik over op tampons. Inmiddels ben ik 32 (ieks). De hoeveelheid katoen en aanverwanten die ik de afgelopen bijna 20 jaar heb gebruikt is… gewoon echt een enorme berg. Volgens de mensen van de origineel Engelse Mooncup gebruikt een vrouw ongeveer 11.000 tampons of maandverbanden gedurende haar leven. Wow. Daar valt dus wel wat te besparen, zowel qua grondstoffen als qua geld. En het is ook een fijn idee dat je niet wordt blootgesteld aan chemische enge dingen die in tampons en maandverband zitten verwerkt. Al is het maar de pesticiden die gebruikt worden om de katoen te kweken.

Hoe werkt zo’n Mooncup dan?

De Mooncup is gemaakt van siliconen van medische kwaliteit. Dat voldoet aan nog meer eisen dan siliconen dingen om bijvoorbeeld mee te koken. Het materiaal is hypoallergeen en veilig voor inwendig gebruik. Zodra je ongesteld bent, vouw je hem een beetje op en breng je hem in. Zo’n drie tot vier keer per dag haal je de Mooncup eruit en spoel je hem om. Herhalen tot je niet meer ongesteld bent; eigenlijk heel simpel!

Twee maten Mooncup, customer service helpt je graag

Zoals al in het filmpje wordt gezegd: de Mooncup is verkrijgbaar in twee maten:

  • Mooncup A: dit is de standaardmaat voor vrouwen van 30 jaar en ouder en/of vrouwen die vaginaal een kind hebben gekregen.
  • Mooncup B: deze maat is iets kleiner, speciaal voor vrouwen en meiden onder de 30 die nog geen kind hebben gekregen. Dit omdat je dan simpelweg toch nog wat strakker bent qua bekkenbodemspieren. Deze maat is daarom ook voor vrouwen die megaveel aan yoga doen.

Aangezien ik krap over 30 was, best wel aan yoga doe en mij niet graag laat vertellen dat ik inmiddels tot de categorie ‘uitgelubberd’ behoor, twijfelde ik enorm over de juiste maat. Ik nam contact op met de Engelse customer care, via een speciaal mailadres dat vragen over maten afhandelt. Ik kreeg een supervriendelijk mailtje terug van ene Irene:

“Hi Cecile
I think that because you gave birth so recently I would recommend that you buy the size A Mooncup®. Try that and if you have any problems or discomfort, then contact me again. If it turns out that your pelvic floors are super toned and you need the size B then I can send you one free of charge.”

Slim, want nu voelde ik mij wel een beetje verplicht om via de Engelse site te bestellen, ondanks dat er ook Nederlandse webshops zijn die de Mooncup verkopen. Dat was wel een klein beetje duurder (26 pond, ongeveer 32 euro), maar zo wist ik tenminste zeker dat ik er nog een zou krijgen als dat nodig bleek. Dat bleek het overigens niet. Ik sluit mij aan bij Lily Allen, moeder van twee.

Lily Allen baggy pussy

Wel even wennen de eerste paar maanden

De Mooncup arriveerde in een schattig zakje met roze lintje. “Ieks, hij is heel groot!” was mijn eerste gedachte. Eerst maar eens gewoon steriliseren dan. En wachten op de eerstvolgende menstruatie. Toen bleek de grootte mee te vallen: omdat je hem opvouwt als je hem inbrengt, komt het heus allemaal goed. Al snel had ik een goed trucje voor het inbrengen en had ik ook het ‘stengeltje’ van de Mooncup naar smaak met een schaar ingekort. Er weer uit halen vergde in mijn geval meer oefening. Je moet het vacuüm eerst verbreken, anders voel je een pijnlijke ‘plop’, maar ook daar word je echt snel handig in. Inmiddels zijn alle handelingen routine geworden en kan ik vooral genieten van dat je de Mooncup echt niet voelt zitten; nog minder dan een tampon. Heerlijk!

De Mooncup is zeker niet voor iedereen geschikt

Op de site vermeldt Mooncup zelf al een aantal situaties waarin het gebruik van de Mooncup wordt afgeraden, namelijk:

  • Als je ooit Toxic Shock Syndrome hebt gehad
  • Als er gynaecologisch aanleiding toe is

Daar voeg ik graag nog een aantal situaties aan toe:

  • Als je niet tegen (je eigen) bloed kan (want dat zie je open en bloot)
  • Als je vindt dat iets meteen perfect moet gaan (oefening is wel nodig)
  • Als je erg vergeetachtig bent (omdat je hem echt niet voelt, kun je hem vergeten)
  • Als je lange kunstnagels hebt (au!)
  • Als je geen wasbakje op de WC hebt (wegens het omspoelen)

Maar ik wil nooit meer anders!

Gelukkig voldoe ik aan alle voorwaarden en kan ik nu dus lekker toe met één enkele Mooncup tot ik niet meer ongesteld word. Wiehoo! Wat een luxe! Heb jij ervaring met de Mooncup? Ben je ook zo enthousiast? Of twijfel je om de Mooncup te proberen? Wat houdt je tegen?

Update met actie: win je eigen Mooncup!

De lieverds van Mooncup waren zo enthousiast over mijn review, dat ik nu een Mooncup mag weggeven aan de lezers van Eigenwijs Blij! Is dat niet supertof van ze? Het enige wat je hoeft te doen is een reactie achterlaten waarin je zegt dat je een Mooncup wilt winnen. Uit de reacties kies ik persoonlijk 1 winnaar en de mensen van Mooncup doen de rest. Om een beetje in de sfeer te blijven, heb je tot de volgende volle maan (5 maart 2015) om mee te doen aan deze actie. Vrijdag 6 maart kies ik de gelukkige winnaar. Kom maar op met die reacties!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen