Opinie & Individu

Dierenleed voorkom je niet door te minderen met dierlijke producten

Wanneer ik aan iemand vertel dat ik voor een veganistische levensstijl heb gekozen, dan roept dat bijna altijd een reactie op. De leukste is natuurlijk als blijkt dat mijn gesprekspartner ook een veganist is. Hoe mooi is het om iemand tegen te komen aan wie je niets hoeft uit te leggen en waarmee je direct al zoveel raakvlakken hebt. Maar dat gebeurt helaas niet zo vaak. Soms zijn er mensen die mijn keuze belachelijk maken, direct een defensieve houding aannemen en roepen dat ik het zelf moet weten maar dat zij ‘hun’ stukkie vlees niet laten staan (volgens mij is het stukkie vlees niet van hen, maar van het dier wat er voor dood moest).

Gelukkig zijn de meeste mensen die ik tegenkom ruimdenkender dan dat en oprecht geïnteresseerd. Velen daarvan vertellen mij dat ze tegenwoordig wat vaker vegetarisch eten en wanneer ze vlees eten dat het dan in ieder geval biologisch is. Hoewel ik het waardeer dat ze er in ieder geval mee bezig zijn en nadenken over hun acties wekt het bij mij gemengde gevoelens op. Ten eerste hoeft niemand zich ten opzichte van mij te verantwoorden en ten tweede voel ik niet de behoefte om mijn goedkeuring te geven aan iets wat goed bedoeld en een stap in de goede richting is, maar in mijn ogen niet goed genoeg is.


Foto door: Irish Typepad

Vegetarisme, flexitarisme en alle andere -isme’s waarbij minder dieren worden gebruikt is namelijk niet genoeg. Niet genoeg wanneer je dierenleed wilt voorkomen, maar ook niet wanneer je dit doet om alle andere redenen die je kunt opnoemen om voor deze levenstijlen te kiezen (gezondheid, klimaatverandering, milieuvervuiling). Natuurlijk, het helpt een beetje, maar zolang je nog melkproducten gebruikt, eieren en af en toe een deel van een dier op je bord hebt, werk je voor de volle 100 procent mee aan het in stand houden van dierenleed. Je kunt mijn standpunt als extreem zien, maar voorkomen van dierenleed kun je nu eenmaal niet een beetje of half doen. Graag zoek ik de nuance op, maar er zijn zaken in het leven die nu eenmaal zwart of wit zijn. Je kunt nu eenmaal geen part-time moordenaar, een beetje zwanger maar ook niet een beetje veganist zijn.

Doen veganisten het dan altijd voor de volle 100 procent goed? Nee natuurlijk niet maar het streven is er wel. Veganisten zijn net echte mensen en maken hier en daar nog wel eens een foutje. Soms moet een veganist kiezen voor de eigen gezondheid. Er zijn bijvoorbeeld niet altijd goede alternatieven voorhanden voor medicijnen. Waar het om gaat is dat de intentie er is om dieren niet als product of als ding te zien waarover wij als mens het recht hebben om over te kunnen beschikken.

Prachtig betoog van earthling Ed

Wanneer je niet kiest voor veganisme, kies je ervoor om dierenleed in stand te houden. Alle goede bedoelingen ten spijt. Dat is jammer, want het zijn juist de mensen die kiezen voor minder vlees eten, die zich bewust zijn van het feit dat wij als mensheid niet zo langer door kunnen gaan. Het is helaas alleen zo dat een dag geen vlees eten niet zoveel oplevert, wanneer je beseft in hoeveel producten een stuk dier zit verwerkt. Ga maar eens een poosje etiketten lezen.

Vegetariërs geven door het consumeren van melk, kaas, boter en yoghurt en alle andere melkproducten toestemming om koeien elk jaar onvrijwillig zwanger te laten worden en elk jaar een kalfje te laten krijgen wat haar vervolgens meteen wordt afgepakt. Na een leven van onvrijheid en bovenmatig veel melk te moeten ‘produceren’ eindigt de koe alsnog in het slachthuis. Kaas wordt bovendien gemaakt met stremsel. Dit is een enzym wat uit de maag van een kalf wordt gehaald als bijproduct van het slachten van kalfjes. Door eieren te eten geeft de vegetariër toestemming om miljoenen haantjes te laten vergassen of door een shredder te jagen. Bovendien leven veel legkippen onder barre omstandigheden ondanks mooie plaatjes op de verpakking van eieren. Het is een harde boodschap maar mooier dan dit is het niet.

Wat wel mooi is, is dat het allemaal niet hoeft. We leven in een prachtige tijd waarin er aan de lopende band erg veel goede plantaardige producten op de markt komen. Er is geen enkele reden meer om koemelk te gebruiken. Je kunt uit zoveel soorten plantaardige melk kiezen. Zat ik een paar jaar terug nog regelmatig op een flauwe groenteburger te kauwen; tegenwoordig zijn er meer vleesvervangers dan ooit. De één nog lekkerder dan de ander. Zoveel dat ik af en toe maar moeilijk kan kiezen en zo goed nagemaakt dat ik de ingrediënten soms nog maar eens lees om mijzelf te overtuigen dat er echt geen vlees in verwerkt zit. Over de voedingswaarde hoef je je ook geen zorgen te maken. Juist omdat de producenten wat te bewijzen hebben, wordt er sterk op de voedingswaarde in plantaardige producten gelet. Eieren vond ik in het begin wat lastiger te vervangen maar ook dat went en ook daarvoor zijn genoeg mogelijkheden om het te vervangen.

Zelfs crème brulee kun je vegan maken:

Voor elk denkbaar gerecht is er wel een goed veganistisch recept. Soms moet je even zoeken naar een recept wat aan je standaarden voldoet maar typ maar eens “vegan” en de naam van je favoriete gerecht in de zoekbalk van Google en je vindt recepten te over. Kom je er dan nog niet uit, kijk dan eens bij groepen op Facebook, op de website van de Veganchallenge of de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Stel al je vragen. Over het algemeen zijn veganisten een vriendelijk volkje en helpen ze je graag op weg.

Alles begint bij het besef dat een dier een levend wezen is met gevoel, intelligentie, bewustzijn, sociale structuren en vrij moet kunnen zijn om zijn eigen levensritme te kunnen volgen. Het begint bij de landing van het besef dat wij mensen het recht niet hebben om te bepalen dat dieren een product zijn en dat wij het recht niet hebben om dieren uit te buiten en af te slachten. Wanneer je dat inziet en goed tot je door laat dringen kun je bijna niet anders dan kiezen voor een plantaardig bestaan.

Louise van Leeuwen on FacebookLouise van Leeuwen on TwitterLouise van Leeuwen on Wordpress
Louise van Leeuwen
Ontdekkend veganist, schildpad, schrijver, compassievol, artistiek, gek op eten/koken en o, ja ook nog functioneel applicatiebeheerder