Groei & Gelijkheid

Anderen beter begrijpen en zelf groeien: welk MBTI-type ben jij?

Ik ben dol op labels, etiketten en hokjes. Niet omdat ik vind dat mensen voor eeuwig een bepaalde sticker opgeplakt moeten krijgen, maar juist omdat zulke modellen enorm goed helpen bij het beter begrijpen van jezelf en elkaar. En dat is wat mij betreft het startpunt van persoonlijke groei. Enneagram, Belbin, Kolb: allemaal prachtig, maar niets is zo allesomvattend en praktisch als MBTI. De Myers-Briggs Type Indicator is met stip mijn favoriete model om naar verschillen in karakters te kijken. Welk MBTI-type ben jij?

MBTI: een korte historie

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung was van mening dat mensen een voorkeur hebben voor de manier waarop ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn medio vorige eeuw verdergegaan met het ontwikkelen van deze theorie. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Iedereen heeft een voorkeur waardoor types van vier letters ontstaan. Bijvoorbeeld ENFJ of ISTP. De wetenschappelijke basis van MBTI is wat discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI (in ieder geval voor mij) een geweldig hulpmiddel om zelf te groeien en anderen beter te begrijpen.

4 tegenstellingen, 16 MBTI-types

MBTI is dus gebaseerd op vier tegenstellingen, zogenaamde dichotomieën. Iedereen heeft bij elke dichotomie een lichte of sterke voorkeur voor een van beide tegenpolen. Extraverte mensen halen hun energie bijvoorbeeld uit sociale gezelligheid met anderen, terwijl introverte mensen naar binnen keren als ze willen bijtanken en bijvoorbeeld een avond op de bank zitten met een boek. Mensen met een voorkeur voor iNtuition verbinden alles wat ze zien, lezen of denken aan grotere concepten en mogelijkheden, terwijl Sensing-types in het hier en nu blijven en concreet waarnemen met hun zintuigen. Thinkers kijken naar wat praktisch werkt en Feelers kijken naar wat moreel juist is. En ten slotte: Perceiving-types houden van open eindjes en een flexibele waaier aan mogelijkheden terwijl Judging-types graag gestructureerd leven met deadlines, doelen en afspraken. Heb je al een idee welk MBTI-type jij bent? Onderstaand filmpje licht het nog eens luchtig toe.

Welk MBTI-type ben jij?

De video en de korte uitleg van de vier tegenstellingen heeft je misschien al een globaal idee gegeven van jouw eigen MBTI-type. Of misschien herken je al wel je moeder, echtgenoot of broer. Maar eigenlijk zou je een echte test moeten doen om meer zekerheid te krijgen. De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

MBTI Cecile INFJ

Bovenstaande score is mijn eigen score. Ik heb, voor de zekerheid, de test elk jaar opnieuw gedaan en ik ben elke keer zonder twijfel een INFJ. Samengevat betekent dit dat ik meer energie krijg van in mijn eentje of in een kleine groepje zijn (I) dan in groot gezelschap; dat mijn hoofd overuren draait in het zien van patronen, trends en mogelijkheden (N); dat ik gevoelig ben voor doen wat moreel juist is (F); en dat ik dat alles graag op een gestructureerde manier aanpak (J). Maar er is ook sprake van kruisbestuivingen tussen die voorkeuren. De combinatie NF leidt ertoe dat ik urenlang kan mijmeren over de aard van de mensheid en hoe wij meer in harmonie met elkaar en de wereld kunnen leven. En de combinatie FJ zorgt ervoor dat ik soms wat rechtlijnig daarin ben: mensen moeten vooral groeien, maar dan wel graag volgens mijn idealen (ahem). Je zult het al wel snappen: het opzetten en aansturen van Eigenwijs Blij is waanzinnig INFJ.

16 types: hun karakter, carrière en liefdesleven

Ik heb uitgebreide beschrijvingen van alle 16 MBTI-types geschreven. In de beschrijvingen lees je over het karakter van elke MBTI-type inclusief hoe ze in het leven staan op het gebied van werk en liefde. Ook vind je per MBTI-type 3 tips voor persoonlijke groei. Hekkensluiter is natuurlijk een lijstje met bekende personen die ook dat MBTI-type zouden zijn. En? Herken je jezelf?

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Okay, en wat kun je er nu mee?

Zodra je je MBTI-type met enige zekerheid weet, begint het eigenlijk pas. Je weet nu wat je voorkeuren en dus krachten zijn, maar je bent je ook bewuster van je zwakke plekken. Dat is het mooie van MBTI: persoonlijke groei krijgt veel aandacht. Daarnaast is MBTI erg praktisch toepasbaar in vrijwel alle aspecten van het leven. Daarom ten slotte een paar opties om verder mee aan de slag te gaan:

  • MBTI-types bekende personen: Lekker luchtig, wat zouden de MBTI-types van celebrities zijn? Of van fictieve personen? Daar zijn hele websites over vol gespeculeerd
  • MBTI op de werkvloer: op je werk moet je samenwerken met allerhande types. En die doen vaak niet wat jij wilt. Collega’s zijn veel te chaotisch of juist veel te inflexibel; ze houden nooit op met kletsen over koetjes of kalfjes of trekken nooit hun mond eens open. En dat zijn dan nog collega’s, maar je hebt ook nog te maken met managers en ondergeschikten. Op de werkvloer kan kennis van MBTI daarom heel verhelderend zijn. Een praktisch Nederlandstalig boek hierover is ‘Wat voor type ben jij?’ van Denise Hulst en Roel Schulte.
  • MBTI in marketing en communicatie: verschillende MBTI-types gaan ook verschillend om met reclame en het zoeken naar informatie, producten en diensten. Marketingbroers Eisenberg en Eisenberg hebben de MBTI-types geclusterd in vier groepen van zogenaamde ‘buyer types’. Je leest er meer over in hun boek ‘Waiting for your cat to bark?
  • MBTI en omgaan met stress: omdat elk MBTI-type op een andere manier naar de wereld kijkt en besluiten neemt, gaat elk MBTI-type anders om met stress. Sterker nog, elk MBTI-type wordt gestresst van andere dingen. Een enigszins ingewikkeld, maar toch heel verhelderend boek over dit thema is ‘Was that really me? How everyday stress brings out our hidden personality’ van Naomi Quenk.

Ik ben natuurlijk meganieuwsgierig naar de MBTI-types van de lezers van Eigenwijs Blij. Welk type ben jij? En herken je jezelf in de omschrijving?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen