Durven & Ondernemen

Klimaatneutraal (of CO2-neutraal) leven, is dat nou echt zo duur?

Soms zie ik op een verpakking staan dat het product CO2-neutraal geproduceerd is. Of besluit een merk om voortaan klimaatneutraal door het leven te gaan. Ik zie en hoor dingen als CO2-neutraal en klimaatneutraal steeds vaker, maar toch blijven het uitzonderingen. Zou het gewoon heel duur zijn? Veel gedoe? Hoeveel zou het ons gezin kosten om onze jaarlijkse uitstoot te compenseren en dus CO2-neutraal te leven? Tijd om uit te rekenen hoe duur CO2-compensatie voor een gemiddeld huishouden en voor ons eigen specifieke huishouden zou zijn.

Met bomen of klimaatprojecten je CO2-uitstoot compenseren

Laat ik beginnen met het inzicht dat CO2-compensatie natuurlijk niet dé oplossing is. Je zou moeten beginnen met het verminderen van je CO2-uitstoot en actief moeten proberen je impact op het klimaat te verlagen. Maar helemaal zonder CO2-uitstoot leven is onmogelijk. Dan is het tof dat je deze CO2-uitstoot kunt compenseren met het steunen van klimaatprojecten of het planten van bomen. Nieuw geplante bomen halen jouw CO2 uit de lucht. Je kunt ze betalen en laten planten via bijvoorbeeld TreesForAll. Dit doet Remi ook om de CO2-uitstoot van zijn eenmanszaak te compenseren. Waarom doe ik dat zelf eigenlijk nog niet? Hmmm. Je kunt er ook voor kiezen om in klimaatprojecten te investeren. Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij Fair Climate Fund of Green Seat. Met beide manieren van CO2-compensatie ben je onderaan de streep CO2-neutraal.

Je CO2-uitstoot berekenen begint met je ecologische voetafdruk

Waar moet je beginnen? Hoeveel CO2 stoot je eigenlijk uit? Hoe groot is die impact op het klimaat eigenlijk? Internet wemelt van de tools, maar vaak richten ze zich alleen op reizen of geven ze slechts een heel globale indruk. Ik besluit te beginnen met mijn ecologische voetafdruk. Ook hiervoor zijn veel tools en calculators te vinden. Ik koos voor de twee in mijn ogen beste tools en besluit te werken met het gemiddelde. Twee fijne, vrij gemakkelijke tools voor het berekenen van je ecologische voetafdruk zijn de WNF voetafdruktest en de Footprint Calculator van het Global Footprint Network. Natuurlijk moet je dan wel eerlijk zijn over je levensstijl. Bijvoorbeeld als je zoals ik min of meer vegan bent, maar soms toch een tosti eet. En als je heel eerlijk bent, blijk je toch ook meer spullen te kopen in een jaar dan dat je misschien denkt. Eerlijk zijn dus. En dan dat resultaat… Wedden dat we met krap 8 miljard types als jij meer aardbollen nodig hebt dan de 1.0 aardbol die we hebben?

Van voetafdruk naar CO2-uitstoot

Stap 2 is uitrekenen wat die voetafdruk nou betekent qua CO2-uitstoot. Dat is namelijk niet hetzelfde. Net als dat klimaatneutraal niet hetzelfde is als CO2-neutraal. Lang niet alles van je ecologische voetafdruk komt voort uit CO2. Bij een gemiddelde levensstijl bestaat ongeveer 60% van je ecologische voetafdruk uit CO2-uitstoot. De overige 40% bestaat onder andere uit het gebruik van land voor bijvoorbeeld landbouw en begrazing. Dat land had zonder jouw consumptie ook ergens anders voor gebruikt kunnen worden. Al puzzelende kwam ik uiteindelijk tot de conclusie dat elke benodigde hectare staat voor ongeveer 1,75 ton CO2-emissie per jaar. Dus heb je volgens de twee voetafdruk-tests gemiddeld 5 hectare van de aardbol nodig? Dan staat dat ongeveer gelijk aan 8,75 ton CO2-uitstoot. En dan heb je ineens een concreet getal waarvoor je bomen kunt gaan laten planten.

CO2-neutraal leven als aflaat?

Een goede reminder tussendoor: helemaal CO2-gecompenseerd leven is dus niet hetzelfde als klimaatneutraal leven. Met het compenseren van je CO2-uitstoot doe je immers alleen iets met die 60% van je klimaatimpact. De overige 40% blijft gewoon bestaan. Bovendien zou CO2-compensatie niet als een vrijbrief, als een soort aflaat, moeten werken. Gewoon twee tientjes meer betalen en alsnog die verre vliegreis maken. Tsja, het kan, maar verminderen in plaats van compenseren blijft prioriteit nummer 1.

Kosten CO2-compensatie gemiddelde Nederlander

Terug nu naar CO2-compensatie en hoe duur CO2-neutraal leven nu eigenlijk is. Het blijkt dat de gemiddelde Nederlander 6,3 hectare van de aardbol gebruikt voor zijn levensstijl. Als alle inwoners van de wereld zo zouden leven, zouden we 3,7 aardbollen nodig hebben! Zoals ik al eerder had berekend staat 6,3 hectare gelijk aan ongeveer 11 ton CO2 per jaar. Als je voor deze hoeveelheid CO2 bomen koopt bij TreesForAll, kost dat nog geen 140 euro. Maar 140 euro. Voor 11,50 euro per maand leeft de gemiddelde Nederlander CO2-neutraal. Dat valt mij echt enorm mee!

Kosten CO2-neutraal leven voor mij en mijn gezin

En ik dan? Als bijna-vegan die al heel bewust leeft zou mijn klimaatimpact toch een stuk lager moeten zijn. Ik vul beide tools voor mijn ecologische voetafdruk zo eerlijk mogelijk in.

Volgens de WNF voetafdruktest heb ik 2,99 hectare nodig. Als iedereen zo zou leven als ik, dan zouden we 1,7 aardbollen nodig hebben. Bijzonder en tof: ook de test van Global Footprint Network heeft het over 1,7 aardbollen. Deze test zet mijn aantal hectares op 2,9. Geruststellend om ongeveer op dezelfde getallen uit te komen met twee inhoudelijk toch best verschillende tests.

Global Footprint Network heeft het over 4,9 ton CO2. Met mijn eigen sommetje [(2,99 + 2,9)/2 * 1,75] kom ik op 4,89. Dat lijkt mij duidelijk. Ik vul 4,9 in bij TreesForAll: een heel jaar CO2-uitstoot compenseren kost met mijn levensstijl slechts 61,25 euro. Consider it done. Per heden leef ik CO2-neutraal.

Ga jij ook bomen planten om je CO2-uitstoot te compenseren?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen