Eten & Drinken

Glutenvrij eten: is dit echt nodig en voor wie dan?

Waarom zou je glutenvrij gaan eten? Je hoort steeds meer mensen die glutenvrij eten om zich gezonder en fitter te voelen. Hoe komt het dat glutenvrij eten zo hip is?

Gluten, wat zijn dat?

‘Gluten’ is de verzamelnaam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm van granen (onder andere in tarwe, rogge, gerst, spelt). Verder wordt gluten onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie kan de reactie geven tot een gluten-intolerantie, ook wel coeliakie.

Glutenvrij

Zitten er weinig van deze gliadines in graan, zoals bij maïs, rijst en teff, dan kunnen deze gewoon gegeten worden door mensen met coeliakie. Deze granen staan wel onterecht bekend als glutenvrij. Overigens valt haver hier ook onder, dit kan echter bij de bewerking of de teelt in aanraking zijn geweest met andere granen en dus ‘besmet’ zijn geraakt met gluten. Let daarom op het logo of de haver glutenvrij is.

Gezond glutenvrij

Veel mensen reageren helemaal niet op gluten, maar denken wel dat het geen kwaad kan glutenvrij te eten. Dat is niet terecht. Heb je die reactie wel, ga dan op zoek naar variatie binnen de glutenvrije granen, maar als je zonder medische reden glutenvrij gaat eten, kom je al snel terecht bij producten vol met maïs en rijst. Andere granen vind je amper terug in het, nogal dure, schap met glutenvrije producten. Je eetpatroon wordt hiermee ontzettend eentonig en dat is voor niemand gezond.

Eet dus gewoon meerdere graansoorten voor de afwisseling. Let erop dat je zo veel mogelijk de volle granen eet, dus volkoren, de meelvariant of met vlies. Niet de geraffineerde witte soorten of bloem. Deze gaan je lichaam in als snelle koolhydraten en dat geldt niet als voedzaam, maar werkt als snelle energiebron.

Coeliakie en glutenvrij eten

Heb je aangetoond coeliakie, denk dan niet dat je wereld instort. Het lijkt er namelijk op dat in alle voeding gluten verwerkt zijn, maar met een beetje onderzoek ondervind je dat er allerlei mogelijkheden en alternatieven zijn. Maak eerst dankbaar gebruik van het schap van glutenvrije artikelen om je tegelijkertijd grondig te verdiepen in etiketten van allerlei andere artikelen. Maak vervolgens zelf je brood en crackers of stap over naar het eten van meer salades, groente, noten en bonen en gebruik het glutenvrije schap in geval van nood of omdat je wilt ‘mee eten’ met de rest aan tafel met bijvoorbeeld brood, pasta of pizza. Bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging kun je veel informatie vinden om je op weg te helpen.

Credits foto: Groman123, licentie CC BY 2.0 (Commercieel hergebruik, inclusief aanpassing).

Mar Hey
Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur.