Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in december

In de eerste wintermaand van het jaar ben je in de seizoenskeuken vrijwel volledig aangewezen op zogenaamde ‘vergeten groenten’: aardperen, pastinaak, schorseneren en winterpostelein. Maar je kunt in december ook altijd terugvallen op de groente die je zo onopvallend het hele jaar gewillig gezelschap heeft gehouden: de prei. In december worden de deuren van de koelcel wagenwijd opengezet, waardoor het aanbod gelukkig niet al te beperkt is. Wat ga jij maken met groente en fruit in december?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het eten van groente en fruit van het seizoen ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Er zijn verschillende manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. In mijn lijst staan seizoensgroenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld.

Seizoensgroente: volop verkrijgbare groente in december

  • Aardpeer
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Pastinaak
  • Prei
  • Radicchio
  • Schorseneren
  • Spruitjes
  • Veldsla
  • Winterpostelein

Seizoensfruit: volop verkrijgbaar fruit in december

December is geen fruitmaand.

Ook ‘seizoensgroente’ in december: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Niet alle oogst wordt direct opgegeten of verwerkt. Een groot deel wordt in relatief milieuvriendelijke koelcellen bewaard. Daardoor zijn Nederlandse aardappelen en appels gewoon het hele jaar verkrijgbaar. Andere groenten en fruit uit de koelcel in december zijn: Chinese kool, knolselderij, koolraap, pompoen, rammenas, rettich, rode biet, rode kool, savooiekool, spitskool, ui, witte kool, winterwortel, peer en stoofpeer.

Koken met seizoensgroenten in december

December vraagt natuurlijk om stamppot boerenkool. Maar koken met seizoensgroenten kan in december nog verraderlijk zomers smaken. Gewoon gekookte bloemkool met aardappelen en een salade met veldsla en je vergeet dat het buiten koud is. Ik vond bloemkool altijd een lastige groente, omdat koken het enige lijkt te zijn wat je ermee kunt doen. Maar in ovenschotels en curry’s is bloemkool ook erg lekker. Prei is heerlijk gestoofd met tijm en witte wijn. Het is ook een ideale smaakmaker in soep, ovenschotels en hartige taart. Wat is jouw lekkerste recept met groente en fruit van december?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen