Seizoensgroenten februari

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in februari

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Door seizoensgroenten te eten, kom je op een leuke en vaak verrassende manier in contact met de seizoenen en de natuur. Volgens sommigen is het eten van seizoensgroenten gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Daarnaast is het natuurlijk milieuvriendelijker. Er zijn verschillende manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. Op deze lijst staan seizoensgroenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld.

Volop verkrijgbare groente in februari

  • Aardpeer
  • Boerenkool
  • Prei
  • Schorseneren
  • Veldsla
  • Winterpostelein

Volop verkrijgbaar fruit in februari

Februari is geen fruitmaand.

Ook in februari: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Februari heeft weinig te bieden op het gebied van verse groente direct van het land. Ik mag dan ’s nachts en zelfs in de zomer naar stamppot boerenkool snakken; elke dag is wat veel van het goede. Gelukkig wordt veel oogst niet in een keer opgegeten, maar bewaard in een relatief milieuvriendelijke koelcel. Aardappelen en appels van het afgelopen seizoen zijn daardoor het hele jaar verkrijgbaar. In februari ligt de koelcel ook vol met uien, winterwortel, rode bieten, diverse koolsoorten, pastinaak, pompoen, knolselderij, peren en stoofperen.

Koken met seizoensgroenten in februari

Ik zal het maar nog een keer herhalen: stamppot boerenkool. Maar vergeet niet de fantastische veelzijdigheid van prei: uit de oven, in een soep, door de pasta of nasi en zelfs gewoon gekookt bij de aardappelen is het een heerlijke, gezonde groente. Aardperen doen het goed in een winterse soep of stoofpot. En winterpostelein schittert in stamppot en aardappelsalade.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.