Seizoensgroenten april

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in april

Op het gebied van seizoensgroenten in april echt het spreekwoordelijke licht aan het einde van de tunnel. Voor fruit is het nog te vroeg, maar in de verkrijgbare groente zien we nu eindelijk wat verandering. Fans van het witte goud kunnen voor het eerst weer genieten van witte asperges; zelf vind ik groene asperges lekkerder, maar dat is puur smaak. En je houdt ervan of je haat het, maar de eerste rabarber is ook klaar om geoogst te worden.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Daarnaast is het milieuvriendelijker dan koken met groenten uit de kas of uit een ver land. Volgens sommige mensen is het eten van groente uit het seizoen gezonder, omdat de voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Het begrip ‘seizoensgroente’ kun je op verschillende manieren definiëren. Op mijn lijst staan seizoensgroenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld.

Volop verkrijgbare groente in april

  • Asperge (groen en wit)
  • Prei
  • Raapjes
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Spinazie

Volop verkrijgbaar fruit in april

April is geen fruitmaand.

Ook in april: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Groente uit het seizoen is soms wel wat beperkt. De oogst van voorgaande maanden wordt bovendien niet altijd meteen in een keer opgegeten. Sommige groenten worden daarom in een relatief milieuvriendelijke koelcel bewaard. Hierdoor zijn bijvoorbeeld aardappelen en appels het hele jaar verkrijgbaar. Ook nog verkrijgbaar uit de koelcel in april: rode biet, rode kool, witte kool, winterwortel en peer.

Koken met seizoensgroenten in april

In april is het sowieso genieten van die nieuwe groenten die het begin van de lente zo smakelijk aankondigen. Witte asperges eet ik het liefst klassiek met gekookte aardappelen en een gekookt ei. Groene asperges zijn wat dat betreft veelzijdiger: grillen, in hartige taart, geroerbakt, in salades… ze kunnen alles eigenlijk wel hebben. Rabarber betekent voor veel mensen rabarbercompote. Lekker, maar er kan nog veel meer met rabarber: van crumble, via muffins tot zelfgemaakte likeur.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.