Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in mei

In mei is er eindelijk weer fruit! De vroege rassen van de blauwe bes komen om de hoek kijken en maken de seizoenskeuken weer wat zoeter. Andere sterren in mei zijn andijvie, spinazie en kropsla, alle drie gezonde, rauw te verwerken groenten. Delicaat en soms wat duur, maar o zo lekker zijn de peultjes die vanaf mei weer van Nederlandse bodem te verkrijgen zijn. Wat ga jij maken met groente en fruit in mei?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Er zijn meerdere manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. De seizoensgroenten op mijn lijst zijn groenten die veelal zonder kas in Nederland worden geteeld. De groenten zijn wellicht niet inheems, maar wel lokaal op koude grond verbouwd en dus milieuvriendelijk. Daarnaast is het eten van seizoensgroenten een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het eten van groente en fruit van het seizoen ook gezonder, omdat de voedingsstoffen passen bij onze specifieke behoeften op dat moment.

Seizoensgroente: volop verkrijgbare groente in mei

  • Andijvie
  • Asperge (groen en wit)
  • Kropsla
  • Paksoi
  • Peultjes
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Rucola
  • Spinazie

Seizoensfruit: volop verkrijgbaar fruit in mei

  • Blauwe bes

Ook ‘seizoensgroente’ in mei: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Hoe meer groente er weer vers van het land komen, hoe leger de koelcel met groenten van voorgaande maanden wordt. In deze relatief milieuvriendelijke koelcellen worden groenten bewaard, zodat deze langer verkrijgbaar zijn en niet in een keer opgegeten of verwerkt hoeven te worden. Denk hierbij aan aardappelen en appels die hierdoor het hele jaar verkrijgbaar zijn. In mei vind je naast aardappelen en appels ook rode kool, witte kool, winterwortel en peer uit de koelcel in de winkel.

Koken met seizoensgroenten in mei

Een ei hoort erbij in mei, is het spreekwoord. Maar is er ook een spreekwoord over koken met groente in mei? Volgens mij niet… Met andijvie en postelein is de tijd van de zonnige stamppotten weer begonnen. Maar op een koude dag, waarvan er in mei vaak nog genoeg zijn, kun je ook kiezen voor een stoofpot met raapjes en prei. Peultjes vind ik zelf het lekkerst geroerbakt met een lekker sausje en wat noedels of rijst. En wat heerlijk dat er in mei eindelijk weer fruit is! Tijd voor muffins met blauwe bessen of gewoon frisgewassen uit het vuistje. Wat is jouw lekkerste recept met groente en fruit van mei?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen