Seizoensgroenten mei

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in mei

In mei is er eindelijk weer fruit! De vroege rassen van de blauwe bes komen om de hoek kijken en maken de seizoenskeuken weer wat zoeter. Andere sterren in de lente zijn andijvie, spinazie en kropsla, alle drie gezonde, rauw te verwerken groenten. Delicaat en soms wat duur, maar o zo lekker zijn de peultjes die vanaf mei weer van Nederlandse bodem te verkrijgen zijn.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Er zijn meerdere manieren om het begrip ‘seizoensgroente’ te definiëren. De seizoensgroenten op mijn lijst zijn groenten die veelal zonder kas in Nederland worden geteeld. De groenten zijn wellicht niet inheems, maar wel lokaal op koude grond verbouwd en dus milieuvriendelijk. Daarnaast is het eten van seizoensgroenten een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de voedingsstoffen passen bij onze specifieke behoeften op dat moment.

Volop verkrijgbare groente in mei

  • Andijvie
  • Asperge (groen en wit)
  • Kropsla
  • Paksoi
  • Peultjes
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Rucola
  • Spinazie

Volop verkrijgbaar fruit in mei

  • Blauwe bes

Ook in mei: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

Hoe meer groente er weer vers van het land komen, hoe leger de koelcel met groenten van voorgaande maanden wordt. In deze relatief milieuvriendelijke koelcellen worden groenten bewaard, zodat deze langer verkrijgbaar zijn en niet in een keer opgegeten of verwerkt hoeven te worden. Denk hierbij aan aardappelen en appels die hierdoor het hele jaar verkrijgbaar zijn. In mei vind je naast aardappelen en appels ook rode kool, witte kool, winterwortel en peer uit de koelcel in de winkel.

Koken met seizoensgroenten in mei

Met andijvie en postelein is de tijd van de zonnige stamppotten weer begonnen. Maar op een koude dag, waarvan er in mei vaak nog genoeg zijn, kun je ook kiezen voor een stoofpot met raapjes en prei. Peultjes vind ik zelf het lekkerst geroerbakt met een lekker sausje en wat noedels of rijst. En wat heerlijk dat er eindelijk weer fruit is! Tijd voor muffins met blauwe bessen of gewoon frisgewassen uit het vuistje.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

3 reacties op “Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in mei”

  1. Wat n variatie en inspiratie met deze lijst van groenten en fruit.
    Alleen verse bessen kan ik nog niet vinden hoor. Verder zijn verse groenten natuurlijk veel smakelijker en boordevol vitaminen en mineralen. Ik wordt er altijd helemaal blij van als ik al dat lekkers weer in mijn tuintje zie groeien, en in mijn groentepakket van de boer uit de buurt zie zitten.

  2. Thank you .Very helpful!!! Been looking everywhere for this!
    Now where can I find the next step applicable to Eindhoven and surrounds eg where can i find good, cheap seeds,(organic and non organic) compost, how to plant above, maintenance tips eg how to water the above, when to harvest, Which edibles will children appreciate etc. Also local conditions for small scale food planting. I am from abroad.

    Debby gratefully

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.