Eten & Drinken

Seizoensgroenten uit Nederland: groente en fruit in oktober

In oktober nemen we definitief afscheid van het fruitseizoen. Op het gebied van groente valt er in oktober echter nog verrassend veel te kiezen. Met 31 volop verkrijgbare groenten kun je deze maand elke dag wat anders eten. Nieuw in oktober zijn bijvoorbeeld de winterpostelein en de pastinaak. Oktober is natuurlijk ook het uitgelezen moment om te koken met pompoen, van geroosterd via soep tot in de lasagne of risotto. Wat ga jij maken met groente en fruit in oktober?

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Volgens sommige mensen is het eten van groente en fruit van het seizoen extra gezond; de voedingstoffen in deze producten zouden optimaal passen bij onze behoeften op dat moment. Het is in ieder geval milieuvriendelijk. Op mijn lijst staan seizoensgroenten die meestal zonder kas in Nederland worden geteeld. Daarnaast vind ik gebruikmaken van gewassen die horen bij het seizoen een prachtige manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur.

Seizoensgroente: volop verkrijgbare groente in oktober

  • Aardappel (nieuwe, late oogst)
  • Aardpeer
  • Andijvie
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Chinese kool
  • IJsbergsla
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Koolrabi
  • Kropsla
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Radicchio
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Rucola
  • Savooiekool
  • Spitskool
  • Spruitjes
  • Venkel
  • Winterpostelein
  • Witte kool
  • Wortelen

Seizoensfruit: volop verkrijgbaar fruit in oktober

  • Appel
  • Peer
  • Stoofpeer

Ook ‘seizoensgroente’ in oktober: witlof en champignon

In Nederland geproduceerde champignons en stronkjes witlof zijn het hele jaar verkrijgbaar. Beide groenten worden in donkere ruimten geteeld, waarin ze optimaal kunnen groeien. De teelt van witlof is wel milieuvriendelijker dan die van champignons.

Groente en fruit uit de koelcel

In oktober worden de in de afgelopen maanden gevulde koelcellen ook weer aangebroken. Dit is een relatief milieuvriendelijke manier om oogst te bewaren, zodat je niet alles in een keer hoeft op te eten of te verwerken. Aardappelen en appels zijn daardoor het hele jaar verkrijgbaar. Verder vind je in oktober Nederlandse ui uit de koelcel in de winkels.

Koken met seizoensgroenten in oktober

Oktober is het moment op de herfst te omarmen. In de inleiding heb ik al gepleit voor koken met pompoen: als je een beetje rondzoekt blijkt het zo’n veelzijdige groente. Supergeschikt bijvoorbeeld voor in een tajine met zuidvruchten of een Indiase curry. Maak in oktober verder van de gelegenheid gebruik om nog even heerlijk te genieten van verse kropsla en ijsbergsla, want dat kan deze maand voor het laatst. Wat is jouw lekkerste recept met groente en fruit van oktober?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen