Eten & Drinken

Wie wat bewaart heeft wat: bananencake met banaan uit de vriezer

Een tijdje geleden waren bij de Turkse supermarkt de zeeer overrijpe bananen in de aanbieding. Twee kilo voor vijftig cent. Toen ik de bananen oppakte vielen ze nog net niet uit elkaar. Toch nam ik ze mee, want bananen kan je heel gemakkelijk invriezen! Thuis had ik in een paar minuten de bananen van hun schil ontdaan, in stukken gebroken en losjes in een bakje gelegd, snel het bakje in de vriezer en toen de kinderen uit school halen. Vervolgens niet meer aan de bananen gedacht, tot drie weken later… Ik deel graag het recept van deze heerlijke bananencake met je.

Ingrediënten bananencake

  • een klontje boter
  • 1 eetlepel suiker
  • een theelepel kaneelpoeder
  • 200 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • wat zout, spriedeltje tussen duim en wijsvinger
  • theelepel koekkruiden.
  • 115 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 250 gram grof geprakte rijpe banaan
  • 60 ml melk
  • nog wat suiker, of zoveel als nodig

En zo maak je de bananencake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C. Vet een cakevorm of springvorm (rond) van ongeveer 20 cm doorsnee royaal in met een lik boter.
  • Meng 12 gram suiker met de kaneel in een kommetje en strooi het mengsel in de ingevette cakevorm. Draai rond en tik op de vorm tot de kaneelsuiker verdeeld is over de hele binnenkant van de vorm, tot aan de rand.
  • Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en de koekkruiden. Klop in een grote kom 115 gram zachte boter met 200 gram suiker romig; voeg de eieren een voor een toe, tot alles goed gemengd is. Roer de geprakte bananen en melk erdoor. Meng het bloemmengsel tot het net vochtig is (een paar klontjes zijn prima), en doe het beslag in de ingevette cakevorm. Bestrooi de bovenkant van het beslag met 1 extra theelepel suiker.
  • Bak in de voorverwarmde oven totdat een sateprikker die je in het midden van de cake prikt er schoon uit komt, ongeveer 1 uur, maar mogelijk ook langer! Laat afkoelen in de vorm gedurende 10 minuten voordat je de cake uit de vorm haalt en verder laat afkoelen op een rooster.
  • Heel, heel lekker, slurp!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Suzanne on FacebookSuzanne on TwitterSuzanne on Wordpress
Suzanne
Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.