Gadgets & Shoppen

Spiraalsnijder: wat moet je eigenlijk met zo’n ding?

Al minstens een jaar werd ik er via elk kookblad en kookprogramma mee doodgegooid: de spiraalsnijder. Het leek mij niet een ding wat ik vaak zou gebruiken, maar ik was toch nieuwsgierig en het moest er toch maar eens van komen. Ik zocht geen professionele spiraalsnijder, maar ook geen plastic prul. Wat ik voor een schappelijke prijs vond is de Spirelli 2.0 van GEFU. Eenmaal thuis dacht ik wel een beetje beschaamd: wat moet ik eigenlijk met zo’n ding?

spirelli-gefu-doos

Spiraalsnijder Spirelli 2.0 GEFU

Deze spiraalsnijder van GEFU kostte mij iets rond de 20 euro. Hij heet niet voor niets Spirelli 2.0. Er was al een Spirelli, maar daar hadden mensen toch klachten over. Die zouden in de versie 2.0 verholpen moeten zijn. Het is een klein doosje, maar het ding zelf is nog kleiner. Het loont dus wel om de gebruiksaanwijzing één keer goed te bestuderen en de verpakking daarna bij het oud papier te knikkeren.

spirelli-2

Test met courgette en ook meteen wortel

De meest voor de hand liggende groente om met een spiraalsnijder te snijden is courgette. Rauw zijn de dunne sliertjes courgette ideaal als vervanger van spaghetti. Je kunt de sliertjes courgette natuurlijk ook in iets Aziatisch verwerken of in een salade.

spirelli-gefu-spiraalsnijder

De spiraalsnijder bestaat uit twee delen. Deel 1 is een ding met spiesen waar je je groente op vast moet prikken. Deel 2 bestaat uit de mesjes waarmee je de sliertjes snijdt. Afhankelijk van via welke kant je de groente door de spiraalsnijder duwt en draait, krijg je iets dikkere of iets dunnere sliertjes.

spirelli-5

Ik probeer eerst de dikke, want mijn ervaring is dat dun meestal meteen snottig is. Maar dik is mij toch wat te grof. De rest van mijn courgette draai ik enorm eenvoudig tot een reeks fijne sliertjes.

spirelli-7

Het is de eerste keer dat ik een spiraalsnijder gebruik; ervaringen met andere spiraalsnijders heb ik dus niet. Maar het valt mij wel op dat het snijden heel erg snel gaat. Het kost ook vrijwel geen kracht. Hetzelfde geldt voor de wortel die ik meteen erna met de spiraalsnijder snijd. Wortel is toch wel flink wat harder dan courgette, maar het kost geen enkele moeite.

spirelli-6

Veel waste met deze spiraalsnijder

Wat mij wel tegenvalt aan deze spiraalsnijder specifiek is de enorme hoeveelheid ‘waste’. Je houdt de kern van de groente over. Deze kun je weggooien, in stukjes snijden of gewoon zo opeten, maar ik had liever gehad dat het onderdeel van de spiralen op mijn bord was geworden.

Gemakkelijk schoon te maken

Ik was erop voorbereid dat het schoonmaken van een spiraalsnijder een ramp zou zijn, maar dat viel 100 procent mee. Gewoon meteen afspoelen onder de kraan, zodat alle restjes wegspoelen voordat ze kunnen vastplakken. Geen enkel probleem. De prikkertjes en de mesjes zijn wel scherp, maar daar moet je gewoon niet met je vingers aan zitten.

spirelli-3

Ideaal voor een lichte lunch met veel groente

Het resultaat van mijn eerste ervaringen met spiraalsnijder Spirelli 2.0 is toch wel vrolijk makend. Ik lunch met een heerlijke vegetarische Bolognesesaus op een bedje van ‘pasta’ van courgette en wortel. Nou, hé, dat blijkt dus heel lekker: veel groente zonder een after-lunch-dip. Een simpel ding voor zo af en toe, zoals wanneer je een courgette of wortel over hebt en eens lekker gezond wilt doen. Test geslaagd!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen