Gadgets & Shoppen

Test: zelf plantaardige melk maken met Chufamix / veggie drink maker

Een van mijn grote ergernissen in de keuken is dat ik soms 100 ml zuivelvrije melk nodig heb, een nieuw pak openmaak en de overige 900 ml vervolgens kan weggooien na een week. Zou het niet handig zijn om zelf kleine porties te kunnen maken? Op een beurs had ik al wel eens een apparaat gezien, waarschijnlijk de Chufamix, om zelf plantaardige melk te maken. En toen zag ik ineens een B-merk van hetzelfde bij de Lidl voor 10 euro. Ik kocht deze ERNESTO veggie drink maker en ging aan de slag!

De basis van zelf notenmelk of andere vegan melk maken

Zelf veggie drinks maken is in de basis helemaal niet moeilijk. Je weekt je hoofdingrediënt, maalt de boel door elkaar met voldoende water, voegt eventueel nog wat zoetstof toe (agave bijvoorbeeld) en zeeft de boel door een kaasdoek. Klaar is Kees of hoe je maar heet. Eigenlijk heb je dus helemaal geen apparaat hiervoor nodig, maar het fijne aan een apart hulpmiddel is dat het exact de juiste afmetingen heeft.

Chufamix voor vegan melk

Als ik het goed begrijp is het standaard apparaat voor het zelf maken van plantaardige melk de Chufamix. Dit keukenaccessoire is een smalle, hoge kan, met daarin een perfect passende zeef, een beetje zoals sommige theepotten een ingebouwde theezeef hebben. En nog een deksel voor de kan en een stevige stamper in de vorm van een kegel. Simpel, maar effectief. En blijkbaar interessant om na te maken, want de ERNESTO veggie drink maker van de Lidl is exact hetzelfde. Ik heb niet kunnen achterhalen of de ERNESTO veggie drink maker een whitelabel-variant van de Chufamix is of een namaaksel. Ik zou beide geloven.

Amandelmelk maken met de ERNESTO veggie drink maker

Mijn eerste missie was het maken van amandelmelk. Ik had namelijk maar een halve liter nodig in plaats van een liter. Voor de amandelmelk moest ik wel flink wat amandelen lang genoeg laten weken. Vervolgens afgieten en met wat delen water in de nep-Chufamix. Met de staafmixer (die heb je dus wel nodig!) enorm fijnmalen en vervolgens al stampend met de stamper de zeef omhoog trekken. Klaar alweer. Het is echt vreselijk simpel en smaakte goed! Het amandelmeel dat over was, heb ik gewogen en in de vriezer gezet (handig voor een cake een keer). Zelfs het afwassen van de zeef viel mij behoorlijk mee. Oh, en het recept plukte ik gewoon van de site van Chufamix.

Havermelk is goedkoop en handig!

Enige nadeel van de zelfgemaakte amandelmelk vond ik dat het al met al wel behoorlijk duur was. Noten zijn nu eenmaal duur. Dat is heel prima als je ook van plan bent de amandelen echt te proeven, maar als je alleen melk nodig hebt voor in een saus of om broodjes te lakken zodat ze bruiner worden in de oven, is het een beetje onzin (vind ik). Al snel kwam ik erachter dat zelfgemaakte havermelk dan de oplossing is. Ook voor havermelk kun je een recept vinden op de site van Chufamix. Havervlokken zijn zowat gratis, dus dit recept is ideaal voor het maken van goedkope plantaardige melk als je even snel wat nodig hebt.

Leuke gadget voor erbij

Al met al ben ik heel blij met mijn nep-Chufamix van de Lidl. Ik hoop dat hij nog lang in het assortiment zit, zodat je hem ook kunt overwegen. Natuurlijk, je schaft weer iets nieuws aan, maar door de jaren heen kan ik zo een hele hoop drankverpakkingen besparen en verspilling in mijn huishouden weer een beetje verminderen. En zelf vegan melk maken is nog een leuk klusje ook. Jay!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen