Huis & Tuin

5 vriendelijke manieren om katten uit je tuin te houden

Zelf heb ik twee katten. En in de straat zijn nog minstens tien andere poezen. Ik vind katten prachtige en leuke beesten, maar ik heb ook een (groente)tuin waar ik ze liever niet in heb. Maar wat is de beste manier om katten op een katvriendelijke manier uit de tuin te houden? Ik testte er een paar uit. Hier mijn bevindingen, ervaringen en tips.

Koffieprut

Op internet lees ik dat je koffieprut in de tuin moet strooien op de plekken waar je niet wilt dat katten komen. Katten zouden koffieprut vies vinden en die plek daarom mijden. En de prut bevat ook nog eens stoffen die goed zijn voor veel planten. Ik heb dit een aantal keren geprobeerd nadat er een kat in onze tuin heeft gegraven. Maar ik heb geen enkel effect op de katten gemerkt. Ze komen later gewoon terug en poepen net zo lief weer op dezelfde plek. Ook als ik een week lang elke dag koffieprut op dezelfde plek strooi.

koffieprut-tegen-katten-in-de-tuin

Azijn, citroen en ander zuur

Je kunt ook azijn of citrusvruchten gebruiken op de plekken waar je geen kat wilt hebben. Zelf heb ik geen zin in een tuin die stinkt naar azijn of waar stukken sinaasappel of citroen liggen die alleen maar mieren aantrekken. Dus dit heb ik nooit getest. Misschien werkt het en heb je in plaats van katten straks mieren in je tuin.

Leistenen en andere stenen

Katten hebben, nette beestjes dat het zijn, van nature de neiging om hun behoefte onder te spitten. Ze zoeken dus naar plekken waar ze makkelijk kunnen graven. Vaak zijn dat plekken waar je zelf hebt gespit of de grond erg los is. Op de Groningse keiharde klei die we hier hebben zijn dat maar een paar plekken. Wat goed werkt zijn leistenen. Leg gewoon een leisteen op de grond tussen de planten en de katten hebben geen plek meer om te graven. Bij mij werkt dit goed. Het enige nadeel is dat slakken zich onder de steen kunnen verstoppen tijdens warme dagen en zo bescherming vinden tegen vogels en droogte. Als de planten om de stenen heen langzaam verder groeien kun je de stenen weghalen.

leisteen-tegen-katten-in-de-tuin

Bamboe tonkinstokken

Wat ook aardig werkt zijn tonkinstokken. Dat zijn die bamboe stokken die je kunt gebruiken om planten mee te leiden. Je kunt kleine stokken gebruiken en kriskras diagonaal in de grond steken op ruwe plekken, zodat de kat er niet meer bij kan. Onze kleine poes is vrij lenig en weet soms haar weg nog te vinden tussen het woud aan stokken, dus je moet soms creatief prikken en aardig wat stokken gebruiken.

tonkinstokken-klein-tegen-katten-in-de-tuin

Een andere manier om bamboe tonkinstokken te gebruiken om katten uit je moestuin te houden is het maken van een raamwerk wat 15 centimeter boven de grond hangt. Ik nam 4 stokken van een meter of 2 lang. Ik knoopte er om de 30 centimeter een kortere stok kruislings aan vast. Zo krijg je met 10 minuten knopen een rek van 2 bij 1 meter. Tot slot moet je 1 stok diagonaal knopen voor extra stevigheid (driehoeken zijn steviger dan rechthoeken). Ik heb een moestuinbak met aan één kant een muurtje wat opsteekt en waar het bamboerek op kan liggen. Aan de andere kant heb ik twee plankjes om die kant ook wat te verhogen. Zo heb ik een zwevend rek van bamboe boven de moestuin, zodat de katten er niet in kunnen komen en de planten alle ruimte hebben om te groeien.

tonkinstokken-groot-tegen-katten-in-de-tuin

Laat de planten het werk doen

Uiteindelijk zoeken katten alleen de plekken waar ze makkelijk kunnen graven. Als je die ontoegankelijk maakt met stenen of stokken kunnen ze er niet bij en gaan ze op zoek naar een andere plek. Maar je kunt natuurlijk ook zorgen dat er geen graafbare plekken zijn. Dat doe je door planten in je tuin te zetten (het liefst bijvriendelijk). Soms moet je die in het begin even beschermen tegen gravende katten. Maar als ze eenmaal goed wortelen wint de plant bijna altijd van de kat. Bodembedekkers werken natuurlijk prima. Ik heb onder andere de Ooievaarsbek (geranium rozanne), de Akkerhoornbloem (Cerastium arvense), Bonte houttuynia (Houttuynia cordata ‘Chameleon’) en Klokje (Campanula ‘Stella’). Maar ook andere vaste planten en struikjes werken prima. Denk aan de lavendel (Lavendula), zonnehoed (Echinacea ‘Tiki Torch’ / Echinacea ‘Summer breeze’), vlambloem (Phlox paniculata ‘Starfire’ / Phlox ‘Eva Foerster’) en Vlinderstruik (Buddelja davidii). Overal waar een mooie plant staat, kunnen de katten niet meer graven en laten ze de tuin met rust!

bodembedekkers-tegen-katten-in-de-tuin

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe