Huis & Tuin

Zaden van eetbare planten bestellen bij webshop ‘denieuwetuin’, een review

Heb je een moestuintje of kruidentuintje, dan zul je waarschijnlijk elk jaar rond februari of maart de kriebels krijgen. Het is nog winter, maar de lente is al bijna te ruiken. Hoog tijd om plannen te maken voor de moestuin van dit jaar! En natuurlijk wil je het weer een beetje beter, leuker, lekkerder en mooier dan vorig jaar. Vorig jaar kwam ik ergens in een een boek over permacultuur in de moestuin een verwijzing naar denieuwetuin tegen. De nieuwe tuin is in hun eigen woorden: “een kleinschalige en eigenzinnige kwekerij waar we op intensieve wijze werken aan de selectie en de vermeerdering van buitengewone planten voor een nieuwe eetbare tuin.”. En op de website zijn de meest rare groenten fantastisch gefotografeerd. Dat klinkt goed, dus ik bestelde er vorig jaar zaden. Hier mijn ervaringen.

Denieuwetuin.be

Denieuwetuin is een Vlaamse webshop die ook gewoon in Nederland bezorgt. Peter Bauwens & Kathelijne Thiers “spelen met smaak, kleur en een zorgeloze teeltwijze, een avontuur in bio-diversiteit op zoek naar een nieuw tuinpubliek.” aldus de website. Ze werken aan “een functionele moestuin nieuwe stijl, waarbij het plezier en de ervaring van het kweken van groenten, kruiden, vruchten en bloemen even belangrijk is als de oogst.” Ze verkopen zaden, planten en boeken. Ik bestelde alleen zaden. Dus over de rest kan ik weinig zeggen.

Webshop en fotografie van groenten

Wat meteen opvalt aan de website is het eenvoudige design zonder toeters en bellen. Een duidelijk menu aan de linkerkant, veel wit en fantastische fotografie. Aangezien ze veel ‘ongewone’ rassen en variëteiten aanbieden, zijn die een lust voor het oog. Boven dit bericht zie je een paar van de foto’s van zaden die ik dit seizoen (2018) heb besteld. En hier een paar ongewone groenten. Wat dacht je van een Ratna aubergine met ovaal-ronde aubergines? Of een Deepest-black tomaat? Vorig seizoen testte ik de Triple play suikermais.

Is het gifvrij?

Ik verkeer onder de stellige overtuiging dat de meeste mensen liever geen gif eten. Toch zit ons voedsel, de landbouw en de supermarkt er vol mee. Ook veel tuincentra zijn niet te vertrouwen en verkopen gerust planten waar de bestuivers in je tuin het loodje van leggen. Maar in mijn (moes)tuin heb ik liever geen pesticiden. De makkelijkste manier om te controleren of dat goed zit is het SKAL keurmerk (biologisch). Maar denieuwetuin.be heeft geen bio-keurmerk. Op de site lees ik wel het volgende:

“We vinden het vanzelfsprekend dat we geen gif of chemicaliën gebruiken binnen het bedrijf. We gebruiken geen turf. Planten worden verzorgd zonder dierlijke meststoffen maar met plantaardige producten zoals luzerne, soja, cacao, zeewier en vinasse. We leggen ons toe op de teelt en vermeerdering van zaden. Ons aanbod omvat een mengeling van eigen gekweekte zaden, zaden van organische kwaliteit, biologisch en conventioneel gekweekte zaden.”

Dat klinkt in mijn ogen reëel en als een pragmatische aanpak. Ik weet namelijk ook dat het voor kleine ondernemers duur en ingewikkeld is om zo’n keurmerk te krijgen. En als je je ook nog eens toelegt op vreemde rassen, zul je af en toe een compromis moeten sluiten. Wat mij betreft prima dus.

Prijs zaden en bezorgkosten

De prijs is al net zo simpel als de website. Alle zaden kosten €2,50. In sommige zakjes zit wat meer en in anderen wat minder. Hier links tuinbonen en rechts een meerjarige broccoli.

Bezorgen kost € 4,50 (voor zaden binnen België en Nederland). Als je een bevriende tuinier op de site wijst, kun je die kosten waarschijnlijk delen.

Bezorging en verpakking

Denieuwetuin werkt met papieren zakjes voor de zaadjes met daarop een foto en een plantinstructie. Ik bestelde een stuk of 40 zakjes (ook wat om weg te geven en voor een bevriende tuinier) en kreeg ze in een keurig kartonnen doosje. Na 4 dagen had ik ze in huis (althans, we waren niet thuis en ze lagen vervolgens twee dagen bij de buren).

Resultaat

Allemaal leuk en aardig die buitengewone planten voor een nieuwe eetbare tuin uit een eigenzinnige kwekerij. Maar komen er ook mooie en lekkere groenten aan zonder gedoe? De zaden van 2018 moeten de grond nog in. Maar over die van 2017 kan ik wel wat zeggen. Een deel van de zaden die ik koos was minder obscuur. Rozemarijn, salie, tijm en paarse basilicum doen het in ieder geval prima.

Ik koos ook een roze stengelui ‘Red Beard’ en een paarse wortel ‘Cosmic purple’. Die zaaide ik in een polycultuur samen met bladmosterdmix, little gems, kweik, radicchio-mix, pastinaak en mini rode biet. Een leuk experiment waar ik veel van geleerd heb. De samenvatting: bladmosterd en radicchio groeien erg hard en overwoekeren met name de wortels, pastinaken en stengelui. Dus de ui en pastinaak heb ik niet kunnen oogsten, maar dat lag aan mij.

Hier de bladmosterd en radicchio die de rest overwoekeren. De bietjes eronder deden het prima trouwens.

Ook plantte ik de Triple play mais met Pink Half Runner klimbonen erbij. Het idee is dat die bonen stikstof kunnen binden en daarmee de mais van voedsel voorzien. De mais op zijn beurt voorziet de boon van iets om in te klimmen. Beide blij. Een tomaat en zowel een groene als paarse bascilicum ernaast om de diversiteit compleet te maken. En dat werkte eigenlijk verrassend goed. De planten gebruiken allemaal een andere ecologische niche en lijken goed in balans. De tomaat en bascilicum zorgen dat er nauwelijks licht op de bodem komt waardoor onkruid geen kans krijgt. De boon klimt inderdaad in de mais. Deze mais is wel een stuk kleiner dan wat je in de supermarkt vindt en daardoor heb ik te lang gewacht met oogsten waardoor ze wat melig waren. De bonen gaven een goede oogst en waren erg lekker.

Hier de klimboon die in de mais klimt

Zaden voor de moestuin bestellen bij denieuwetuin.be: het oordeel

Er zijn meer plekken om aan goede verantwoorde zaden voor je moestuin te komen. Maar als je wat vreemde dingen wilt proberen, is de nieuwe tuin zeker een leuke plek om eens te kijken. Ze hebben een breed assortiment met zowel gangbare als minder gangbare soorten, dus je hoeft niet naar meerdere sites. De site werkt goed, makkelijk en duidelijk en de bezorging is snel en de prijs prima. Het ontbreken van een keurmerk die garandeert dat het goed zit is een nadeel. Maar dat vergeef ik ze omdat ik weet hoe duur en ingewikkeld zo’n keurmerk voor een kleine kwekerij is. Hét nadeel aan denieuwetuin.be is dat je waarschijnlijk meer koopt dan je van plan was. Want ze hebben veel en het ziet er allemaal prachtig uit.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.