Kind & Opvoeding

Ecologisch verantwoorde luiers van Naty: ik heb liever Tidoo…

Een tijdje terug heb ik de semi-milieuvriendelijke wegwerpluiers van Tidoo getest. Ik was best wel tevreden, maar Tidoo is duur en lastig verkrijgbaar in Nederland. Een concurrerend merk, Naty, zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Tijd voor een nieuwe test. Ik kocht een pak luierbroekjes van Naty en probeerde ze uit. Prima, maar ik heb toch liever Tidoo.

Mijn startpunt: de Pampers Easy Up

Tot voor kort gebruikten wij voornamelijk de Easy Up van Pampers, in onze wandelgangen ook wel de ‘Dora’ genoemd. Dit luierbroekje blijft lekker lang droog en is niet gruwelijk duur als je op de aanbiedingen let. Wel vonden we hem nogal laag op de rug. Onze dochter zat er daardoor regelmatig als een ongegeneerde bouwvakker bij. En dat is dan weer een risico met poepluiers. Dit in combinatie met de chemische samenstelling van Pampers deed ons toch verder kijken naar andere opties.

Tidoo ecologische luier Stand Up: de Tidoo-variant van ‘Easy Up’

Ons eerste stapje in de wereld van de ecologische wegwerpluier betrof de luiers van Tidoo. In een eerder artikel schreef ik uitgebreid over de Tidoo Stand Up en de Tidoo Night & Day. Ik beperk mij hier tot een samenvatting van onze ervaringen met de Stand Up. De pasvorm vind ik erg fijn: smaller dan Pampers, maar met een veel hogere rug. Als de luier eenmaal vol is, stinkt hij niet. Hij houdt het niet zo ultiem lang vol als Pampers, maar zeker lang genoeg voor een lange nacht of reis. Enige lastige is dus dat Tidoo slecht verkrijgbaar is in Nederland. Wij moeten tot nu toe altijd uitwijken naar online kanalen.

naty-tidoo-luiers-test

Naty luiers: by nature babycare

Ruim baan dus voor Naty, een veel bekender eco-vriendelijk merk. Dit merk komt uit Zweden en is daar heel populair. De luiers van Naty zijn vrij van chloor en vrij van parfum. Ze zijn volledig ongebleekt, bevatten geen latex, geen TBT (trybutyltin) en zijn hypoallergeen. En dan ook nog eens op basis van natuurlijke en composteerbare materialen, en FSC-gecertificeerde pulp. Kom maar op dus.

naty-luier

Een badmuts voor de bips

Wat meteen opvalt is dat het luierbroekje van Naty een totaal andere pasvorm en textuur heeft dan de luiers van Pampers en Tidoo (of Kruidvat, for that matter). Het lijkt eigenlijk wel een beetje op een badmuts, maar dan met twee gaten voor de beentjes. Zo op het eerste oog kun je ook niet zien wat de voorkant en de achterkant is. Met kleine lettertjes staat er iets geprint op de achterkant, maar zowel ik als mijn man twijfelen of het überhaupt iets uitmaakt. Waarschijnlijk werkt de luier ook als je hem verkeerd om aandoet.

De luier van Naty zit vol, en nu?

Hij doet het vervolgens prima! Geen lekkage of ander gedoe. Maar dan… Een volgend minpunt is het feit dat de luier van Naty niet zo’n handig oprolplakbandje heeft, zoals Pampers en Tidoo. Een poepluier doen we sowieso in een luierzakje, maar een plasluier rollen we op en gooien we zonder extra gedoe in de emmer. Met de luiers van Naty kan dat niet. En dat zorgt toch wel voor wat extra geurtjes uit de luieremmer.

Eco-vriendelijke luiers: wat kost dat?

Natuurlijk betaal je een prijs voor eco-vriendelijke luiers. Zowel die van Tidoo als die van Naty zijn flink duurder dan Pampers. Om nog maar niet te spreken van de vele aanbiedingen van Pampers (en Kruidvat) die de prijs per luier nog verder kunnen drukken. De luiers van Naty zijn exact even duur als die van Tidoo. Dus voor de prijs hoef je niet voor een van beide te kiezen.

Luiers Prijs per pak Luiers in pak Prijs per luier
Tidoo Stand Up maat 4 18,90 38 0,50
Naty luierbroekjes maat 4 10,95 22 0,50
Pampers Easy Up maat 4 9,99 28 0,36
Pampers Easy Up maat 4 (aanbieding 2+1) 6,66 28 0,24

Naty is net zo duur, dus dan liever Tidoo

Ik denk dat de luiers van Naty nog net iets ecologisch verantwoorder zijn dan die van Tidoo. Maar de luiers van Tidoo zijn zo veel fijner in gebruik! Ik vind de print leuk en ben blij met de pasvorm. En dat ene plakbandje is toch ook wel erg fijn. Aangezien beide merken even duur zien, gaan wij nu toch maar verder met de luiers van Tidoo. Maar toch fijn om een alternatief merk uitgeprobeerd te hebben!

Wat is jouw ervaring met ecologisch verantwoorde wegwerpluiers? Nog andere merken die ik zou moeten testen (of juist absoluut niet)?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen