Kind & Opvoeding

Ervaringen met bamboe servies: ideaal voor jonge kinderen

UPDATE 15 februari 2021: De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terecht komt. De NVWA laat importeurs en aanbieders van deze producten weten dat zij de producten direct uit de handel moeten halen. De autoriteit treedt handhavend op als de producten in Nederland worden aangeboden. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

==

Je kunt je kleine kind natuurlijk direct breekbaar servies geven. Maar wij zaten niet zo te wachten op een dreumes die borden stuk gooit op de keukenvloer. Plastic kinderservies voelde echter ook niet goed, zowel qua milieu als gezondheid. Een mooi alternatief blijkt kinderservies van bamboe. Wat ons betreft een aanrader!

Servies van bamboe: allereerst vooral duurzaam

Servies maken van bamboe, dat klinkt misschien alsof je uit een bananenblad gaat eten. Maar bamboe blijkt een prachtig, goed vormbaar materiaal. Bamboe is een soort gras dat zeer snel groeit. En dat zonder pesticiden, kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Elke paar jaar kan de bamboe worden geoogst zonder dat de plant doodgaat of de omgeving hieronder te lijden heeft.

Bamboe kinderservies: licht, sterk én het voelt zo lekker aan

En dan? Dan wordt het verwerkt tot bijvoorbeeld servies. Als je voor het eerst een bamboe bord of schaal in je handen krijgt, zal het je verrassen hoe het materiaal aanvoelt. Het is heel licht, vergelijkbaar met melamine. Maar het is niet glad, maar een beetje ruw. Vergelijkbaar als het karton dat wordt gebruikt als schutblad voor blokken tekenpapier. En dat voelt echt heel fijn aan, bijna warm en knus.

bamboe-kinderservies-1

Verder is servies van bamboe heel sterk, hoewel je natuurlijk niet te vaak moet uitproberen wat er gebeurt als je het servies tegen de muur gooit. Maar een wilde dreumes kan zo’n bamboe bord of bamboe kopje prima een keertje van tafel schuiven of met kracht op het tafelblad neersmijten. Bamboe servies mag zelfs in de vaatwasser, joepie! De magnetron dan weer niet, maar ja, je kunt niet alles hebben.

Bamboe kinderservies: BIOBU kids set van Ekobo Home

Je kunt bamboe kinderservies in allerlei soorten en maten krijgen. Zo kun je kiezen tussen effen kleuren en kinderservies met vrolijke prints met bijvoorbeeld dieren. Ons leek dat wat afleidend tijdens het eten, dus we kozen voor de BIOBU kids set van Ekobo Home die we kochten bij webshop Green Jump. Wel duur, maar naar onze smaak een heel mooie set. Bovendien let Ekobo als onderneming ook bezig met het sociale aspect van de product en de duurzaamheid van de verpakkingen. Dat is natuurlijk ook wat waard.

biobu-ekobo-bamboe-kinderservies

Vooral het bamboe bord en de bamboe kom zijn fijn

De BIOBU kids set van Ekobo Home bestaat uit een kom, een bord, een bekertje en een lepel. De lepel vinden we niet zo handig en onze dochter weigert tot nu toe te drinken uit echte bekers. Het bord en de kom worden echter inmiddels dagelijks gebruikt. Het formaat is fijn: je kunt je kind een leuk, gevarieerd bord geven dat er lekker vol uitziet, maar waar vanaf nog wel selectief geprikt en gegraaid kan worden. De opstaande randen helpen goed mee bij het oefenen met bestek; het eten rolt en schuift immers niet meteen het servies af.

bamboe-kinderservies-2

Kinderservies van bamboe blijft lang mooi

We wassen het bamboe serviesje uiteraard dagelijks, soms in de vaatwasser, soms met de hand. Na ruim een jaar dagelijks gebruik ziet het servies er nog heel fris uit. De kleuren blijven mooi en verraderlijke kleurstoffen, zoals bietjes en kurkuma, trekken er niet in. Een aanrader dus!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen