Mode & Verzorging

Test: Yoni Care maandverband en tampons zonder gif

Wist je dat je vagina een van de meest absorberende delen van je lichaam is? Nou ikke niet! Combineer dit met het feit dat de meeste tampons en maandverbanden vol met plastic en chemicaliën zitten en je hebt een niet erg vrolijk plaatje van de huidige hygiëneproducten voor vrouwen. Gelukkig ben ik al een aantal jaar geleden overgestapt op de biologisch afbreekbare tampons en maandverbanden van Natracare. Dit deed ik omdat ik het milieu minder wilde belasten, maar ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat deze beslissing ook positieve consequenties voor mijn lichaam en gezondheid zou hebben. Nu is er een nieuw biologisch merk op de markt: Yoni Care. Ik testte het maandverband, de tampons én de inlegkruisjes.

Nieuwsgierig? Tot en met 17 mei kun je meedoen aan de winactie om een pakket van Yoni Care te winnen!

Yoni en het idee erachter

Ik kwam hier pas achter toen ik de producten van Yoni Care tegenkwam. Het staat namelijk groot op hun website. :) Yoni verkoopt producten voor de vrouwelijke hygiëne: tampons, maandverband en inlegkruisjes. De oprichters zijn Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly en dit is hun verhaal: na een diagnose van baarmoederhalskanker bij Mariah en het advies om voortaan biologisch katoenen producten te gebruiken, ging zij samen met Wendelien op onderzoek uit om meer informatie over de ingrediënten van tampons, maandverband en inlegkruisjes te achterhalen. Al gauw ontdekten ze dat de meeste tampons en maandverband ingrediënten bevatten die je zelf niet gauw in je lichaam zou stoppen: synthetische stoffen en chemicalën (bijvoorbeeld chloor en pesticiden). De producten zijn echter gewoon goedgekeurd door de EU, omdat de stoffen officieel niet ‘ingenomen’ worden.

Een goed alternatief voor deze producten is 100% biologisch katoen. Er zijn echter nog niet veel van deze producten op de markt. Daarom hebben Mariah en Wendelien besloten zelf chemicaliënvrije en biologisch afbreekbare producten op de markt te brengen onder de naam Yoni.

Yoni Care maandverband en tampons

Yoni Care producten getest

Deze producten heb ik nu voor jullie getest tijdens een lang en vooral actief weekend in Antwerpen, wat de zaak uiteraard nog spannender maakte! Op het moment heeft Yoni twee soorten tampons en twee soorten maandverband in haar assortiment. De tampons zijn verkrijgbaar in de maten light (2 druppels) en medium (3 druppels). Het maandverband bestaat uit inlegkruisjes (1 druppel) en maandverband met vleugeltjes (3 druppels). Toen ik de tampons uit hun verpakking haalde, viel me op dat ze nogal aan de kleine kant zijn. Dat ligt echter waarschijnlijk aan mijzelf, omdat ik het van de super plus grootte moet hebben (vooral tijdens de eerste dagen) en ik medium tampons alleen een of twee dagen halverwege de ongesteldheidsweek gebruik. Light gebruik ik bijna nooit. Gelukkig waren er de inlegkruisjes en het maandverband, dus ik kon alsnog – zonder angst voor doorlekken – doorgaan met de test!

Yoni tampons

De tampons van Yoni zien er uit als normale eenvoudige tampons. Ze zitten in zo’n typisch plastic hoesje met een lipje waarmee je hem gemakkelijk kunt openmaken. Het materiaal voelt ook echt aan als watten. Ze waren gemakkelijk in te brengen en ik voelde ze ook niet zitten tijdens het dragen. Wel moest ik de medium tampons tijdens mijn zwaarste dagen iedere 1 á 2 uur verwisselen, maar ik las al op de site dat er zwaardere versies aankomen, dus daarmee is dat probleem opgelost.

Yoni maandverband

Het maandverband van Yoni is erg fijn ingepakt. De rug zit vastgeplakt aan het hoesje en de vleugels hoef je pas aan als laatste los te maken zodat ze niet al half aan je onderbroek of zichzelf gaan vastplakken (je kent het wel). Het verband is dun, maar lang genoeg, en zowel het bio-plastic (van maïzena) als het verband zelf is biologisch afbreekbaar. Het zat erg fijn, lekte niet door en ik voelde me er niet zweterig in. Ook had ik het idee dat het allemaal minder sterk rook. Bij regulier maandverband heb ik vaak het gevoel dat ik er erg zweterig van word en het verband wegens vieze geurtjes sneller omgewisseld moet worden. Misschien komt dat door de synthetische stoffen?

Yoni inlegkruisjes

Dit is mijn favoriet. De inlegkruisjes van Yoni zijn klein, dun en handig ingepakt, zodat ik ze ook gewoon klakkeloos in mijn handtas kan proppen zonder bang te zijn dat ze vies en onbruikbaar worden. Ik heb geen problemen gehad met doorlekken (zelfs niet op precaire momenten toen het even duurde voordat ik een toilet had gevonden) en het bloed bleef netjes op z’n plaats zitten. Ook hier geen last van zweterig gevoel of nare geurtjes.

Yoni Care maandverband en tampons

Conclusie: een fijn product, zowel voor je lichaam als het milieu

Ten eerste vind ik de naam Yoni (vagina/baarmoeder in het Sanskriet) erg cool en het straalt girlpower uit. Ook vind ik het erg fijn dat er op de verpakking van Yoni producten een lijst van ingrediënten staat, zodat je kunt zien wat er precies in zit. Ik heb bij een paar standaardmerken gecheckt en daar staat het er echt niet op! De tampons, inlegkruisjes en het maandverband van Yoni ziten goed en ik heb geen last gehad van veel zweten of overdadige geurtjes. De tampons zijn eenvoudig in te brengen en je voelt ze niet zitten. Ik had wat te lichte tampons voor mijn zwaarste dagen, maar zwaardere tampons en maandverband komen er gelukkig al aan. Ik hoop in ieder geval dat de producten van Yoni Care gauw gemakkelijk verkrijgbaar zullen zijn. Het liefst in de lokale supermarkt!

Hebben jullie al wat van Yoni getest, of maken jullie gebruik van biologisch maandverband of tampons? Laat me weten wat jullie mening is!

Win je eigen probeerpakket van Yoni!

Benieuwd geworden naar de producten van Yoni Care? Eigenwijs Blij mag 1 probeerpakket met alle hierboven beschreven producten weggeven! Het enige wat je hoeft te doen is een reactie onder dit artikel achterlaten dat je een Yoni-pakket wilt winnen. Enne, het is niet verplicht, maar we zouden het natuurlijk heel tof vinden als je je aanmeldt voor de digitale nieuwsbrief en ons volgt via Twitter of Facebook. Meedoen kan t/m zondag 17 mei 2015. De winnaar wordt door Eigenwijs Blij geselecteerd en krijgt haar pakket via Yoni Care.

Jelena Stellaard on Twitter
Jelena Stellaard
Content Marketeer @ Takeaway.com
Mijn naam is Jelena Stellaard en ik werk als content marketeer bij thuisbezorgd.nl. Daarnaast houd ik van drummen, illustreren, snowboarden en dromen over self-sufficient living.