Eten & Drinken

Recept hete bliksem, stamppot met appel #meatfreemonday

Superwinters: een stamppot met restjes van de oogst van vorig jaar. De naam hete bliksem komt van het hete kookvocht dat nog lang in de appel blijft zitten. Voorzichtig eten dus; ik heb mij aan de gefotografeerde hete bliksem daadwerkelijk verbrand! Het is een vlotte stamppot; in 30 minuten staat hij op tafel. Ik zou hem zelf met 2 personen eten, maar voor 3 zou het ook genoeg moeten zijn.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in grote stukken
  • 400 gram (2 stuks) goudrenetten
  • 600 gram (3 stuks) zoete appels, zoals jonagold of elstar
  • 1 ui, grof gehakt
  • 50 ml melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • stroop

Bereiding van de stamppot

  1. Houd 1 zoete appel apart. Schil de overige appels, verwijder de klokhuizen en snijd in grote stukken. Kook de aardappels, appel en ui in ruim water in 20 minuten gaar.
  2. Schil de resterende appel en verwijder het klokhuis met een appelboor, zodat je er 6 ringen van kunt snijden. Wanneer de aardappels bijna gaar zijn, bak je de ringen in het klontje boter een beetje bruin aan beide kanten.
  3. Giet de aardappels af. Doe hiervoor wat extra moeite, want er blijft veel water hangen door de appels. Stamp tot een stamppot met de melk en peper en zout.
  4. Verdeel over de borden, leg de ringen appel erop en gebruik stroop als smaakmaker. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen