Eten & Drinken

Hoe wij steeds vaker biologisch zijn gaan eten

Er zijn een heleboel manieren om mee te werken aan een betere wereld om ons heen. Soms doen we dat door duurzaam te leven, spaarzaam om te gaan met energie en water en soms door bewuster te eten. Het is vaak een ontdekkingsreis om te komen tot een bewustere levensstijl. Langzaamaan zijn wij thuis vaker biologisch gaan eten. Hier beschrijf ik mijn reis naar vaker biologisch.

Peer-influence

Mijn eerste aanraking met biologisch eten kwam van één van mijn allerbeste vriendinnen, Cecile, de hoofdredacteur van Eigenwijs Blij. Zoals je in haar eigen verhaal over biologisch eten kunt lezen, was zij al heel vroeg betrokken bij biologisch eten. Ik moet bekennen dat ik het de eerste vijf jaar vooral onzin vond. Maar ja, mijn vriendin is niet dom en altijd een belangrijke invloed voor mij geweest. Na een poosje ging ik er dus zelf steeds meer over lezen.

Een kind

Het volgende grote keerpunt voor mij was het krijgen van een kind. Onwillekeurig wil ik de wereld zo goed mogelijk voor hem achterlaten. Ik wil dat hij net zoveel van de wereld kan genieten als ik. Ik gun het hem dat hij later kan zeggen dat zijn ouders hebben gedaan wat zij konden om de wereld te behouden. Daar hoort biologisch eten voor mij bij. En juist hierom ben ik ook meer groente gaan eten, zodat ik makkelijker vaker vegetarisch eet. Bovendien leert de mini zelf zo ook gemakkelijker eten.

Meer inkomen, biologisch vaker in de aanbieding

Hoe erg het ook is, dat we net iets meer inkomen hebben dit jaar maakt het veel makkelijker om biologische producten te kopen. Supermarkten, met name Albert Heijn, hebben bovendien de trend biologisch erg goed opgepakt en de aanbiedingen van biologische groenten zijn veel beter geworden. Soms is het niet duurder dan ‘gewone’ groenten. Ook de aanbiedingen bij Eko Plaza zijn vaak erg goed. Dit maakt het mogelijk om het ook vol te houden steeds meer biologisch te eten.

Omdat we langzaamaan vaker vegetarisch zijn gaan eten, hebben we ook niet veel last van het dure biologische vlees. Per week geven we maar zo’n 5 euro meer uit dan we voorheen deden. Om dat te doen eten we zeker 2 avonden geen vlees. Ik moet toegeven dat als we wel vlees eten, dit niet altijd biologisch is. We kopen wel zo diervriendelijk als het budget die maand toelaat.

Soms ook lokaal

Ik koop ook vaak streekproducten. Die zijn niet altijd biologisch, maar door minder vervoer toch ook al behoorlijk duurzaam. Bovendien steunen we dan de mensen in onze buurt; een fijn idee.

Ruimte voor groei

Al eerder schreef ik op mijn eigen website over langzaam veranderen: over meer groenten eten en vaker vegetarisch eten. Het is duidelijk dat langzaam veranderen de sleutel is tot houdbare verandering!

Ons proces is nog niet af. We hebben geen auto, maar een Greenwheels en kunnen niet zomaar bij de groothandel of in Duitsland inkopen, om de kosten wat te drukken. Maar we leven wel al heel bewust voor zover het kan. Als er een aanbieding is of waar het lekkerder is kopen we biologisch.

Marianne Cysouw
Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel