Recept: zelf poedersuiker maken is goedkoop en simpel

Het begon allemaal met een twijfelmoment over of poedersuiker uit een bus eigenlijk wel vegan is. En toen vroeg ik mij af waarom een product dat ik drie keer per jaar gebruik zo standvastig een plek in mijn voorraadkast mag innemen. En bovendien was de zak poedersuiker die ik nog had staan veranderd in een grote klont. Ik was er klaar mee, met poedersuiker. Het moest toch heel simpel zijn om zelf een portie te maken als je poedersuiker nodig hebt? En dat blijkt inderdaad zo te zijn.

Is poedersuiker vegan?

Ik geef het toe, het is wat vergezocht. Maar toen ik net (vrijwel volledig) vegan werd, twijfelde ik aan elk e-nummer. In de poedersuiker van Van Gilse zit anti-klontermiddel E341. Dat is meestal niet dierlijk, maar het kan wel dierlijk zijn. Hmmmm. Ik keek wat verder en ontdekte dat biologische merken poedersuiker meestal tapoicazetmeel toevoegen als anti-klontermiddel. Wel vegan dus, maar mijn ervaring is dat de poedersuiker desondanks binnen no time een dikke klont wordt, die je vervolgens met geen mogelijkheid uit die strooigaatjes in de bus geramd krijgt.

Poedersuiker staat in de weg?

Eenmaal aan het denken geslagen over poedersuiker, kwam ik tot de conclusie dat ik eigenlijk al jaren een hekel heb aan die bus poedersuiker in mijn kast. Poedersuiker gebruik je namelijk maar op twee manieren: je strooit een minuscuul beetje op je taartje of oliebol en doet op die manier een eeuwigheid met die ellendige bus die daar maar plek staat te gebruiken. Of je hebt voor een of andere glazuur ineens 300 gram poedersuiker nodig en moet ineens in een keer anderhalve bus leeg staan schudden. Poedersuiker in een bus kan het eigenlijk niet goed doen. En toen lispelde mijn man vanachter z’n telefoon: “Mijn moeder maakte het vroeger altijd gewoon zelf…” Huh, wat?

Zelf een portie poedersuiker maken

Okay dan, is het dan zo simpel? Ja, het is zo simpel. Bepaal eerst de hoeveelheid poedersuiker die je nodig hebt. Voor over een paar wafels of poffertjes bijvoorbeeld in totaal een eetlepel. Neem dan een eetlepel kristalsuiker of rietsuiker en doe deze in een kleine keukenmachine (met de nadruk op klein, zo’n bullet bijvoorbeeld, dat is dan wel weer noodzakelijk voor dit recept). Dop erop en hakken maar. Na 10 tot 20 seconden heb je ultrafijne poedersuiker. Makkelijk toch? Zo eenvoudig is het om zo’n zwervende bus, geklonterde poedersuiker uit je voorraadkast te elimineren. En je zelfgemaakte poedersuiker is nog behoorlijk flink goedkoper dan poedersuiker uit de winkel ook. Jay!

Zelfgemaakte poedersuiker strooien

Omdat er geen anti-klontermiddel in je zelfgemaakte poedersuiker zit, moet je je poedersuiker wel direct gebruiken. Hij is echter zo vers, dat je hem gewoon mooi kunt strooien met een lepeltje. Wil je echt graag zo’n mooi dun mistig laagje poedersuiker, of bijvoorbeeld zelfs een vorm op je taart met poedersuiker? Gebruik dan een kleine meelzeef (paar euro bij IKEA) of (zelfde geld, zelfde plek) zo’n enorm schattig strooidoosje met een zeefje als dekseltje.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

4 reacties op “Recept: zelf poedersuiker maken is goedkoop en simpel”

 1. “En toen lispelde mijn man vanachter zijn telefoon” hahaha dat zag ik direct voor me, doe hem de groeten.

  Ontopic…. herkenbaar ik maak het ook vaak zelf en met een simpele theezeef is het prima te strooien.

  Fijne kerstdagen

 2. Wat ik niet begrijp wil begrijpen, fanatiek veganist maar wel bij ikea kopen
  en waarschijnlijk ook het verband niet willen of kunnen zien
  Toch voor iedereen de beste wensen
  Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.