Groei & Gelijkheid

5 voordelen van het krijgen van een burn-out

Een burn-out krijgen is niet leuk en moet je vooral voorkomen. Mocht je er toch tegenaan lopen, dan zijn dit 5 dingen die je van je burn-out kunt leren. En dat zijn eigenlijk voordelen van het krijgen en hebben van een burn-out of zware depressie.

Risicogroepen burn-out

Juist jongeren, en dus ook jonge ouders, krijgen tegenwoordig sneller een burn-out. En ze maken zich ook meer zorgen dat ze er een krijgen. Ook ik heb ervaring met een burn-out en depressie: ik had een rotzwangerschap gehad, een kleine baby thuis, als kostwinnaar verloor ik mijn baan en mijn oma werd ziek. Hét recept voor de combinatie van burn-out en depressie.

1 – je leert je echte vrienden kennen

Weet jij al wie je echte vrienden zijn? Heb je dat al eens moeten beproeven? Als je midden in een burn-out zit, dan ben je geen prettig mens. Je echte vrienden blijven bij je, blijven je steunen en komen steeds weer langs, zelfs als je de vorige keer onaangenaam was. Bij deze aan al mijn vrienden: bedankt, het was niet makkelijk voor jullie! Misschien zijn er wat mensen die je daarna liever niet in je leven hebt, omdat ze er niet voor je waren. Mooi! Zo heb je meer tijd voor je échte vrienden.

2 – je leert jezelf (nog) beter kennen

Hoe goed ken jij jezelf? Ik dacht dat ik mezelf vrij goed kende, maar ik leerde nog veel beter om mijn emoties te herkennen én er op tijd wat mee te doen. Zo weet ik nu van mezelf dat sterke emoties voelen niet slecht is voor mij, zoals het dat wel is voor andere mensen. Juist als ik voel dat mijn emoties beginnen af te vlakken, en ik het idee heb dat ik elke dag hetzelfde humeur heb, dan moet ik oppassen.

3 – je leert ‘nee’ te zeggen

Midden in een burn-out kun je niets, of bijna niets. Dus moet je overal ‘nee’ tegen zeggen, en je moet jezelf laten helpen. Twee heel leerzame dingen! Nu moet ik alleen nog weer leren om ook ‘ja’ te zeggen tegen sommige dingen.

4 – je hebt iets om met anderen over te praten

Er zijn heel veel mensen die een burn-out hebben gehad. Daar hoef je je echt niet voor te schamen. Het mooiste is dat, als je er zelf heel open over bent, andere mensen ook met hun verhaal komen. En juist zo leer je anderen heel goed kennen: waarom kregen zij een burn-out? Wat valt hen zwaar in het leven? Hoe kwamen zij er weer uit? Waar halen ze hun veerkracht vandaan? Welke overeenkomsten heeft dat met je eigen leven? Mensen zijn zo mooi en interessant!

5 – je leert wat je echt leuk vindt

Als je tijdens een burno-ut nog iets doet, dan is dat waarschijnlijk iets dat je echt heel erg leuk vindt. Dat kan heel bepalend zijn voor hoe je je leven na je burn-out inricht. Zo maak ik bewust meer tijd om leuke dingen te doen naast mijn drukke baan en promotie: spelen met onze mini, schrijven voor mijn blog en schoonmaken. Echt, van dweilen en poetsen word ik erg zen. Weet jij wat je echt leuk vindt om te doen?

Een burn-out is een kans

Al tijdens mijn burn-out voelde het als een kans om aan mezelf te werken en meer over mezelf te leren, bijvoorbeeld door mijn negatieve gedachten uit te dagen. Ook een recent bericht over depressie als reflectietool, van Scientific American, vond ik erg passend. Zoals zij zelf koppen:

“… depression is not a malfunction, but a mental adaptation that brings certain cognitive advantages.”

Op een andere manier tegen je depressie of burn-out aankijken helpt enorm goed. Het is niet alleen maar slecht!

Marianne Cysouw
Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel