Ecologisch wassen met wasnoten (zeepnoten): mijn ervaringen

Ineens zie je ze overal: wasnoten, ook wel zeepnoten genoemd. Met deze bruine bolletjes kun je op een heel natuurlijke manier je kleding wassen. Je stopt de wasnoten gewoon in een zakje in je wasmachine en zet de wasmachine aan met je normale, favoriete programma. Een kind kan de was doen. Ik kende we wasnoten al wat langer en deel daarom graag mijn ervaringen.

Wasnoten: al best een tijdje hip in Duitsland

De eerste keer dat ik van deze intrigerende zeepnoten hoorde, was een paar jaar geleden via mijn beste vriendin die toen nog in Duitsland woonde. Zij had ze gewoon bij de drogist om de hoek in het schap zien staan. Ze was enthousiast over deze ecologische manier van wassen en waste er al haar wasgoed mee. Tijdens een bezoek aan haar kocht ik zelf ook een zak van deze miraculeuze wasnoten om zelf de proef op de som te nemen.

Wat zijn wasnoten überhaupt?

Okay, leuk, die zeepnoten, maar wat zijn het eigenlijk? Wasnoten zijn de noten van de zogenaamde zeepnotenboom. De schillen van deze wasnoten zijn bruin en rimpelig met een glanzend laagje van binnen. Dat glanzende laagje bestaat onder meer uit saponine en dat kan dan weer als schuimend wasmiddel worden gebruikt. In India worden de schillen van wasnoten al eeuwenland gebruikt voor het doen van de was.

wasnoten-zeepnoten

Mijn ervaringen met wasnoten

Ik heb de wasnoten ongeveer een jaar lang structureel gebruikt bij de was. Je doet een paar wasnoten in een (meestal bijgeleverd) katoenen zakje, stopt het zakje met wasnoten in de trommel van de wasmachine en zet de wasmachine gewoon aan zoals je gewend bent. Naar mijn idee werd de was prima schoon. Ook vond ik het een prettig idee dat het in principe behoorlijk milieuvriendelijk is (mits je de gebruikte noten in de gft-bak gooit). En ik houd er wel van als de was niet overdreven ruikt naar een of ander kunstmatig parfum.

Maar ik merkte wel meteen een belangrijk nadeel: op witte was laten de wasnoten heel soms bruine strepen achter. En daar word ik toch niet zo blij van. Uiteindelijk gebruikte ik de wasnoten vooral voor de wat lompere bonte was: gekleurde handdoeken, gekleurd beddengoed en donker ondergoed.

Overigens blijkt ook uit diverse testen dat de wasnoten op zich wel iets minder goed werken dan regulier wasmiddel. Dat komt omdat de werkende stof in wasnoten, saponine, niet erg goed is in het oplossen van vetten. Dat maakt wasnoten dus wel geschikt voor beddengoed en handdoeken, maar niet erg geschikt voor bijvoorbeeld kinderkleding met vette vingers. Of broeken, als je graag je handen afveegt aan je broek zoals ik.

Voor de dagelijkse was gebruik ik nu het ecologische vloeibare wasmiddel Ecover Zero en daar ben ik heel tevreden over. Maar ik heb ze nog wel, die wasnoten. Heel soms gebruik ik ze nog wel eens, bij voorkeur voor een wasmachine vol handdoeken.

Ook in Nederland kun je nu wasnoten kopen

Inmiddels hoef je niet meer naar Duitsland of specialistische online winkels voor je eigen zakje wasnoten. Je kunt ze bijvoorbeeld kopen van de merken Seepje en Ecozone. Opties genoeg voor je eigen test dus.

Kende jij de wasnoten al? Wat zijn jouw ervaringen?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
avatar
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel (Winsum, Groningen) || Schrijver van gedichten & verhalen || Gezin met Remi, Emily & 2 poezen

3 reacties op “Ecologisch wassen met wasnoten (zeepnoten): mijn ervaringen”

  1. Ik was nu een tijdje et de wasnoten, het word goed schoon, alleen zag ik ineens dat mijn zoon een gelig judopak had dat viel ineens op tussen de andere los zie je het absoluut niet. Die andere wassen natuurlijk met wit wasmiddel waar bleek inzit…. Ik had wel het idee dat de lichaamsgeuren er niet zo goed uit gaat na verloop van tijd, bij het beddengoed merkte ik dit na een paar maanden, en ook mijn man heeft in jaren nooit stinksokken gehad maar nu sinds de wasnoten helaas wel.
    Ik denk dat ik dus ook over ga op een eco merk. jammer hoor want ik vond het wel top die wasnoten, goedkoop goed voor het miljeu. Ik zeg niet dat het hier zeker van komt maar ik ga het toch even met eco wasiddel proberen, maar misschien keer ik ooit weer terug bij de noten.

    1. Hier dezelfde ervaring: aanvankelijk was ik tevreden en leek de was schoon te worden maar na verloop van tijd merkte ik toch dat de was niet meer goed schoon werd en kleding sneller ging stinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.