Huis & Tuin

Stappenplan: verander je gazon in een bloemenweide met slim grasmaaien

Het is een kwestie van smaak. Sommige mensen willen een gazon als een biljartlaken. Anderen vinden het leuk als het gazon wat gevarieerder is en vol bloemen staat. Ik behoor tot de laatste categorie. Door minder te maaien krijgen bloemen de kans om te groeien en verandert een gazon in een bloemenweide. Een paradijs voor mens en dier. Goed voor bijen, vlinders en friemelbeestjes, heerlijk om in te liggen, mooi om naar te kijken. En het scheelt je ook nog een hoop werk. Wil je ook een gazon vol bloemen? Volg dan onderstaand stappenplan.

Bij toeval veel pinksterbloemen en madeliefjes in het gras

Onze bescheiden tuin heeft een stukje gazon van ongeveer 28 vierkante meter (4*7) met een pergola in het gras (werk in een kleine tuin in de hoogte). Ik had er krokussen in geplant om de bijen in het voorjaar wat te helpen en die mag je na de bloei niet direct maaien. Je moet wachten tot de bladeren verdorren, zodat de plant tijd heeft om weer nieuwe bollen voor volgend jaar te maken. Daardoor maaide ik het gras vaak pas vanaf halverwege mei. Als bonus kwamen er steeds meer bloemen in het gazon naar boven. Het eerste jaar waren het er slechts een handjevol, maar het aantal nam elk jaar toe. Inmiddels staat het (halverwege mei) vol pinksterbloemen en madeliefjes. Ik stel de eerste keer maaien nog even verder uit!

Hoe krijg je het hele jaar veel bloemen in je gazon?

Een vriend van me werkt bij landschapsbeheer en heeft verstand van dit soort dingen. Ik vroeg hem wat ik kan doen om het hele jaar veel bloemen in het gras te krijgen, zonder dat het een onbeheersbare of overwoekerde rommel in de tuin wordt. Ik kreeg een uitgebreide mail met tips en een verwijzing naar de website van Cruydt-Hoeck over het maaibeheer op bloemrijk grasland. Hier de samenvatting:

Verschralen
Sleutel tot een mooie bloemenweide is verschraling van de grond. Wil je een strak gazon met gezond gras, dan kun je je gazon af en toe bemesten; wil je juist bloemen de ruimte geven, dan gebruik je juist geen mest. Maaisel kun je laten liggen als voeding voor een strak gazon en voer je juist af als je wilt verschralen. Het beste is het om het gras te maaien en pas na een dag of twee weg te harken. In die twee dagen kunnen de zaden afrijpen en naar de bodem vallen en kunnen beestjes er nog uit kruipen.

Maaischema
Een bloemenweide valt en staat bij een goed maaischema. Daarvoor zijn twee dingen belangrijk. De grondsoort en het soort bloemen in je weide. Hoe meer voedsel er in de grond zit, hoe sneller het gras groeit en hoe meer het gras de andere planten overwoekert. Heb je hele voedingsrijke grond, dan moet je drie keer per jaar maaien. Zit je op hele schrale grond, dan kan het met slechts één keer maaien per jaar. Cruydt-Hoeck komt met dit maaischema:

  • Maai schraal bloemrijk grasland één keer: in september
  • Maai matig schraal tot matig voedselrijk bloemrijk grasland twee keer: eind juli en nogmaals in september-begin oktober
  • Maai voedselrijk bloemrijk grasland twee keer: in mei-begin juni en augustus-september
  • Maai zeer voedselrijk kruidenrijk grasland drie keer: in mei-begin juni, in augustus-september en nogmaals in oktober-begin november of in april

Het is belangrijk om je schema strak te hanteren met maximaal een week of twee speling. Zo krijgen de planten de ruimte om jaar op jaar sterker te worden en zich te vestigen en te handhaven in jouw tuin.

Eerste jaar is investering
Het eerste jaar is een investering. Doordat de bodem nog vol voedingsstoffen zit, zullen grassen vaak snel groeien en de rest overwoekeren. Je kunt dat eerste jaar vaker maaien en zo sneller verschralen. Maai dan als het gras zo’n 20 centimeter hoog wordt. Vanaf het tweede jaar zal het gras al een stuk minder snel groeien en komen er meer bloemen tussen te staan.

Klein beginnen
Ben je bang dat je tuin overwoekert of vind je een strakke grasmat ook mooi of handig, dan kun je natuurlijk ook alleen een deel van je gazon veranderen in een bloemenweide. Zeker in een grote tuin kun je bijvoorbeeld een flinke strook laten verschralen, terwijl je een ander deel wel vaak maait. Zorg er dan wel voor dat het stuk groot genoeg is, omdat voedingsstoffen via regen- en grondwater verspreiden.

Het resultaat: een bloemrijk gazon!

En dan hier het resultaat tot nu toe:
bloemengazon-pinksterbloem

Tip: Lees ook deze test van een grasmaaier met accu’s en een grasmaaier op benzine, met voor- en nadelen en ervaringen.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.