Huis & Tuin

Zelf milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof maken

Ik ben een sproeifanaticus. Ik kan niet tegen een vieze autoruit. Na elk geplet vliegje op de voorruit sproei ik er driftig op los. Ook als ik dat een minuut eerder ook al gedaan heb om het vorige vliegje weg te poetsen. Geen wonder dat ik regelmatig ruitenwisservloeistof moet bijvullen. Al die ruitenwisservloeistof komt uiteindelijk in de berm of de sloot naast de weg terecht en dat lijkt me niet goed voor de planten in de berm en vissen in de sloot. Ook kost het een hoop geld om steeds nieuwe ruitenwisservloeistof aan te slepen. Daarom maak ik het tegenwoordig zelf. Dat is goedkoper en beter voor het milieu.

Wat zit er eigenlijk in ruitenwisservloeistof?

Op de verpakking van de ruitenwisservloeistof die de Welkoop bij mij in het dorp “Ruitensproeier zomer 5 liter kant & klaar (verwijdert aanslag en insectenresten)” voor € 4,09 verkoopt lees ik onder andere de volgende ingrediënten: 5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one, 2-methyl-2H-isothiazol-3-one en EDTA. Even Googlen leert mij dat de eerste een Methylisothiazolinone is die allergische reacties kan oproepen en een cytotoxine-werking heeft. Giftig op celniveau. De EDTA of Ethyleendiaminetetra-azijnzuur heeft een antimicrobiële werking. Ook bevat het parfum. Ook tref ik een aantal iconen aan die me waarschuwen dat je dit spul niet moet drinken en direct naar een arts of antigif-centrum moet als je dat toch doet. Geen lekker spul voor de planten en dieren langs onze wegen dus.

De ruitenwisservloeistof van de Action is nog goedkoper. Voor € 1,49 krijg je daar 5 liter “Summer Screenwash” van Carsprint. Op de verpakking tref ik geen ingrediënten aan, maar wel een logo en telefoonnummer van het Belgische antigifcentrum en een icoon dat me vertelt dat deze verpakking niet bij het reguliere afval mag. Dat belooft niet veel goeds.

Het is mij inmiddels duidelijk dat ruitenwisservloeistof vol chemische rommel zit die we niet in de sloten naast de weg moeten willen hebben. Een goede reden om het zelf ruitenwisservloeistof te maken die veilig en biologisch afbreekbaar is.

Zelf ruitenwisservloeistof maken in 3 stappen

1. Kies je glasreiniger / geur
Deze ruitenwisservloeistof bestaat uit slechts twee delen: water en glasreiniger. Kies een glasreiniger op basis van verantwoorde ingrediënten. Ik koos bijvoorbeeld de ecologische glasreiniger van Method. Die is gemaakt van natuurlijke, ongevaarlijke, biologisch afbreekbare en niet-corrosieve ingrediënten en ruikt naar munt. Er zijn tegenwoordig een hoop verantwoorde merken te koop en zo kun je tegelijk ook de geur kiezen die jij lekker vindt. Een fles kost € 3,89 voor 828 milliliter.

2. Meng je ruitenwisservloeistof
Meng water en glasreiniger in een verhouding van 1 op 16. Als er 5 liter ruitenwisservloeistof in je auto past, zou je bijvoorbeeld 250 milliliter glasreiniger in 4 liter water kunnen mengen. Heb je een kleiner reservoir of weet je niet hoeveel er in je auto past, dan kun je ook 125 milliliter glasreiniger in 2 liter water mengen. Gebruik een bak of kan waarmee je straks ook makkelijk kunt gieten.

3. Giet het ruitenwisservloeistof in je reservoir
Je zelfgemaakte, ecologisch verantwoorde, ruitenwisservloeistof is af. Giet het voorzichtig in het reservoir zoals je dat normaal ook doet. Sproeien maar!

Kosten ruitenwisservloeistof

Leuk dat milieu, maar hoe zit het met de kosten? Is zelf ruitenwisservloeistof maken goedkoper of duurder? Bij de Welkoop kost 5 liter € 4,09. Dat is € 0,82 per liter. De Action is een stuk goedkoper met € 1,49 voor 5 liter ruitenwisservloeistof. Ik gebruikte Method glasreiniger van € 3,78 voor 828 milliliter. Dat is € 0,47 per 100 milliliter en dus € 0,59 voor 125 milliliter. Door er 2 liter water (min of meer gratis) aan toe te voegen maakte ik 2,125 liter ruitenwisservloeistof voor € 0,59. Dat is € 0,28 per liter. Twee cent goedkoper dan de Action.

Prijs Liter Prijs per liter
Welkoop € 4,09 5 € 0,82
Action € 1,49 5 € 0,30
Zelf maken € 0,59 2,125 € 0,28

Wordt de autoruit goed schoon?

Ik rij nu een maand of twee met mijn zelfgemaakte ruitenwisservloeistof rond. Met name de afgelopen weken (mei) zijn er veel vliegjes en dus veel vliegenpus op de ruit. Ik merk geen verschil in schoonmaakkracht tussen deze zelfgemaakte ruitenwisservloeistof en de ruitenwisservloeistof uit de winkel. De meeste viezigheid poetst zo van de ruiten af. Af en toe is er een hardnekkiger vlek die er niet makkelijk af gaat. Maar dat was voorheen ook zo. Wel merk ik verschil in de geur. Ik vind de subtiele muntgeur een stuk aangenamer dan de intense citroengeur die er in de ruitenwisservloeistof uit de winkel komt. Maar dat is smaak natuurlijk.

Laatste tips over kalk en de winter

Tot slot nog een paar laatste tips en een disclaimer. Voor mij werkt bovenstaand recept voor ruitenwisservloeistof prima. Maar elders lees ik was artikelen waarin gewaarschuwd wordt voor kalkaanslag op het spruitstuk van de ruitensproeier. Ze adviseren daar gedestilleerd water te gebruiken in plaats van kraanwater. Zo voorkom je dat de sproeimond verstopt. Of dat een reëel risico is hangt waarschijnlijk van de hardheid van je kraanwater af.

Verder is bovenstaand recept niet geschikt voor de winter aangezien er geen vorm van antivries in zit. Wil je ook in de winter zelf ruitenwisservloeistof maken dan zul je (ontsmettings)alcohol of azijn moeten toevoegen. Daarvoor later een ander recept.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe