Huis & Tuin

Zelf ruitensproeiervloeistof met antivries maken voor de winter

Eerder las je op dit blog al een recept voor het maken van ruitenwisservloeistof (ook wel ruitensproeier) voor de zomer. Dat recept was makkelijk, goedkoper en een stuk beter voor het milieu dan die rommel die ze bij tankstations en bouwmarkten verkopen. En als bonus kun je ook nog zelf kiezen welke geur je je ruitenwisservloeistof geeft! Geen wonder dat veel mensen dat recept voor zomer ruitenwisservloeistof gebruiken. Maar als het gaat vriezen heb je een ruitenwisservloeistof nodig die niet kan bevriezen. Daarom hier een recept voor het zelf thuis maken van goedkope ruitenwisservloeistof voor de winter.

Ingrediënten ruitenwisservloeistof met antivries

Je hebt maar drie ingrediënten nodig om zelf ruitenwisservloeistof met antivries te maken:

  • Water – 2 liter
  • Glasreiniger – 125 ml
  • Schoonmaakalcohol / ontsmettingsalcohol / alcohol ketonatus – 120 ml

Kies voor je glasreiniger sowieso een biologisch afbreekbaar merk. Want na het sproeien zal je ruitenwisservloeistof in de sloten naast de weg terecht komen. Het leuke is dat er tientallen merken en geuren zijn, dus je kunt kiezen wat jij lekker vindt ruiken. Wij kozen ecologische glasreiniger van Method met een muntgeur.

De schoonmaakalcohol kun je bij de drogist of supermarkt kopen. Vaak verkopen ze flesjes van 120 ml, maar soms zijn er ook grotere verpakkingen. Ze bestaan met 70% alcohol en rond de 95% alcohol. Een flesje van 110 ml en 96% is bij de Etos € 2,29 en bij Kruidvat verkopen ze flesjes van 120 ml met 70% alcohol voor € 1,75. De alcohol is de antivries in dit recept. Wodka werkt ook trouwens, maar is een beetje duurder. Ik gebruik een flesje van 120 ml en 70%. Dat zou voldoende moeten zijn bij een normale Nederlandse winter. Mocht er toch weer een Elfstenentocht in de lucht hangen, dan raad ik aan om er meer alcohol in te doen.

Het beste kun je gedestilleerd water gebruiken omdat daar geen kalk in zit en de sproeidingetjes in de auto dan niet kunnen verkalken. Ik ben te eigenwijs en doe er kraanwater in en dat werkt bij mij tot nu toe prima. Wel kwam ik er laatst achter dat we een elektrische luchtontvochtiger hebben (we wonen op natte keiharde Groningse klei en dus vaker last van vocht in huis). Die haalt water uit de lucht en vangt dat op in een bak. Gedestilleerd water dus.

Ruitensproeiervloeistof met antivries maken

Het recept is eenvoudig:

  • Meng de glasreiniger, het water en de alcohol
  • Giet je vloeistof in het reservoir van je auto met een trechter
  • Was je mengkom en trechter af

Antivries test

Als je twijfelt over de hoeveelheid alcohol in je ruitensproeier, kun je een beetje apart houden en in een potje buiten zetten. Als dat begint te bevriezen, zat er te weinig in en raad ik aan snel extra alcohol in je auto te gieten.

Goedkopere antivries ruitensproeiervloeistof met azijn

De alcohol in dit recept is het duurste onderdeel. Wil je nog goedkopere ruitenwisservloeistof, dan kun je de alcohol vervangen door witte azijn. Een fles witte natuurazijn van de Appie is € 0,37 per liter. Je hebt dan wel ongeveer een liter azijn nodig op 3 liter water. En het ruikt een stuk minder lekker.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
Permacultuur/voedselbos @ de Hommelgaard | Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | man van Cecile | vader van Emily | Eext/Drenthe