Zelf ruitensproeier met antivries maken voor de winter

Eerder las je op dit blog al een recept voor het maken van ruitenwisservloeistof (ook wel ruitensproeier) voor de zomer. Dat recept was makkelijk, goedkoper en een stuk beter voor het milieu dan die rommel die ze bij tankstations en bouwmarkten verkopen. En als bonus kun je ook nog zelf kiezen welke geur je je ruitenwisservloeistof geeft! Geen wonder dat veel mensen dat recept voor zomer ruitenwisservloeistof gebruiken. Maar als het gaat vriezen heb je een ruitenwisservloeistof nodig die niet kan bevriezen. Daarom hier een recept voor het zelf thuis maken van goedkope ruitenwisservloeistof voor de winter.

Ingrediënten ruitenwisservloeistof met antivries

Je hebt maar drie ingrediënten nodig om zelf ruitenwisservloeistof met antivries te maken:

 • Water – 2 liter
 • Glasreiniger – 125 ml
 • Schoonmaakalcohol / ontsmettingsalcohol / alcohol ketonatus – 120 ml

Kies voor je glasreiniger sowieso een biologisch afbreekbaar merk. Want na het sproeien zal je ruitenwisservloeistof in de sloten naast de weg terecht komen. Het leuke is dat er tientallen merken en geuren zijn, dus je kunt kiezen wat jij lekker vindt ruiken. Wij kozen ecologische glasreiniger van Method met een muntgeur.

De schoonmaakalcohol kun je bij de drogist of supermarkt kopen. Vaak verkopen ze flesjes van 120 ml, maar soms zijn er ook grotere verpakkingen. Ze bestaan met 70% alcohol en rond de 95% alcohol. Een flesje van 110 ml en 96% is bij de Etos € 2,29 en bij Kruidvat verkopen ze flesjes van 120 ml met 70% alcohol voor € 1,75. De alcohol is de antivries in dit recept. Wodka werkt ook trouwens, maar is een beetje duurder. Ik gebruik een flesje van 120 ml en 70%. Dat zou voldoende moeten zijn bij een normale Nederlandse winter. Mocht er toch weer een Elfstenentocht in de lucht hangen, dan raad ik aan om er meer alcohol in te doen.

Het beste kun je gedestilleerd water gebruiken omdat daar geen kalk in zit en de sproeidingetjes in de auto dan niet kunnen verkalken. Ik ben te eigenwijs en doe er kraanwater in en dat werkt bij mij tot nu toe prima. Wel kwam ik er laatst achter dat we een elektrische luchtontvochtiger hebben (we wonen op natte keiharde Groningse klei en dus vaker last van vocht in huis). Die haalt water uit de lucht en vangt dat op in een bak. Gedestilleerd water dus.

Ruitensproeier met antivries maken

Het recept is eenvoudig:

 • Meng de glasreiniger, het water en de alcohol
 • Giet je vloeistof in het reservoir van je auto met een trechter
 • Was je mengkom en trechter af

Antivries test

Als je twijfelt over de hoeveelheid alcohol in je ruitensproeier, kun je een beetje apart houden en in een potje buiten zetten. Als dat begint te bevriezen, zat er te weinig in en raad ik aan snel extra alcohol in je auto te gieten.

Goedkopere antivries met azijn

De alcohol in dit recept is het duurste onderdeel. Wil je nog goedkopere ruitenwisservloeistof, dan kun je de alcohol vervangen door witte azijn. Een fles witte natuurazijn van de Appie is € 0,37 per liter. Je bent dan wel ongeveer een liter azijn nodig op 3 liter water. En het ruikt een stuk minder lekker.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Ondernemer @ Kiemfabriek
Ondernemer @ Kiemfabriek | online communicatie voor duurzame/sociale bedrijven | gitaarmuziek | duurzaamheid | permacultuur/voedselbos de Hommelgaard | vader van Emily | man van Cecile | Eext/Drenthe | INTP

5 reacties op “Zelf ruitensproeier met antivries maken voor de winter”

 1. Update.

  Onder het recept voor ruitenwisservloeistof voor de zomer heeft F. van der Ende een interessante aanvulling gedaan. Bovenstaand recept blijkt goed te werken tot een paar graden onder nul. Maar kan bij hele koude temperaturen toch bevriezen. Om tot -18° C. te kunnen (een vriezer), is een verhouding van 1 op 2 beter.

  Nou is het een grote stap om van 1 op 8 naar 1 op 2 te gaan (alcohol/water). Dus raad ik aan met gezond verstand even te redeneren. Woon je dicht bij de kust, dan zijn winters minder koud dan in het oosten van het land. Door klimaatverandering zijn de winters sowieso minder streng dan 30 jaar geleden. Dus -18 vind ik persoonlijk wat overdreven. Ik woon in de buurt van de kust en onze auto staat ’s nachts in een carport. Dus ik hou het bij 1 op 8. Als de weermensen échte winter voorspellen, dan kan ik altijd nog even een extra scheut alcohol in het reservoir gieten.

  1. Beste Remi, wat een goed idee. Wat ik me wel afvraag of dat dit recept misschien minder goed voor je lak is. Niet dat ik dat denk, maar vraag het me gewoon af. De alcohol misschien, al lijkt me dat niet, aangezien dat waarschijnlijk ook in de kant en klaar producten zit, maar misschien de azijn?
   Graag hoor ik van je!

 2. Hoi G de Vree.
  In het standaard recept hierboven gebruik ik alcohol. Dat gaat prima. De goedkopere variant met azijn heb ik zelf niet geprobeerd, maar wordt op veel plekken zo beschreven en kan volgens mij prima. De autolakken van tegenwoordig kunnen ook meer hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.