Lezen & Media

Kan het nog minder? Minimaliseren met ‘Meer door Minder’ van Joshua Becker

Ik vond dat ik de spullen in ons huis al behoorlijk had gereduceerd met de hulp van Marie Kondo. Tot ik uit een ooghoek iets las over het boek Meer door Minder van de Amerikaan Joshua Becker. Ik dacht ‘dat is wel iets om te lezen voor Eigenwijs Blij en misschien heb ik er nog wat aan vooraf aan mijn verhuizing’. Wat ik niet had kunnen vermoeden is dat het boek een waanzinnige opruimwoede in mij zou ontketenen.

Minimaliseren is hot

Zoals heel veel mensen in deze tijd van consumentisme kwam Joshua Becker op een gegeven moment in aanraking met het idee van minimalisme, van leven met minder of zelfs zo min mogelijk spullen. In zijn geval was dit de dag dat hij zelf zijn garage aan het uitruimen was en zijn kleuter elk half uur kwam vragen of hij al eindelijk tijd had om met hem te spelen. Het kwartje viel hard: ‘Hoe meer spullen je bezit, hoe meer je spullen jou bezitten’. En dat is een waarheid als een koe. Joshua Becker en zijn vrouw deden in een half jaar tijd de helft van hun spullen weg en waren gelukkiger dan ooit te voren.

Waarom minimaliseren en je spullen wegdoen?

Waarom word je überhaupt gelukkiger van minder spullen? Volgens Joshua Becker komt dat doordat het hebben van veel spullen eigenlijk heel vermoeiend is. Je moet ze immers ook opruimen, schoonmaken en onderhouden. Hij komt met een hele lijst van (deels overlappende en zichzelf herhalende) redenen waarom minimaliseren gelukkiger maakt: meer tijd, meer energie, meer geld, minder impact op het milieu, minder jezelf meten aan de spullen van anderen, et cetera.

Saai? Volgens de schrijver is het juist een goede manier om bewust te genieten van wat je wel hebt. Hij haalt vervolgens allemaal voorbeelden aan van mensen die het wel heel extreem aanpakken (iemand met maar 100 spullen bijvoorbeeld en eeuwige reizigers). Ook Jezus komt meerdere malen voorbij als voorbeeld.

Okay, maar hoe pak je minimaliseren aan?

Helemaal overtuigd van een nieuwe ronde aan minimaliseren in huis, heb ik behoefte aan tips. Die heeft Joshua Becker in Meer door Minder niet echt. In dit boek gaat het om het besef, het inzicht, niet om hoe je het wegdoen van je spullen vervolgens moet aanpakken. Een paar goede tips heeft hij gelukkig wel.

  • Kies een doel. In mijn geval is dat: een frisse start in een nieuw huis.
  • Start met eenvoudige veldslagen (dit is ook het advies van Marie Kondo).
  • Gun jezelf een uitgestelde keuze (dit zou Marie Kondo nooit accepteren, maar bevalt mij wel). Weet je bijvoorbeeld niet zeker of je wel zonder je wafelijzer kunt? Leg hem een half jaar op zolder. Gemist? Nee? Alsnog weg ermee.
  • Ook herinneringen moeten eraan geloven. Niemand wordt echt blij van 40 dozen vol foto’s en souvenirs. Zijn tip: bewaar alleen het beste. Dus heb je drie souvenirs van je huwelijksreis? Bewaar dan de allermooiste en doe de andere twee weg.
  • Kijk minder televisie. Een verrassende tip, maar hij bedoelt hiermee dat je dan ook minder geconfronteerd wordt met reclames en dus met spullen. Voor mijn generatie betekent dit wellicht ook: minder tijd op internet.
  • Gooi geen spullen van huisgenoten weg. Dat moeten ze zelf weten.
  • Doe geen garage sale of kleedje tijdens Koningsdag. Dit is alleen maar zonde van de tijd en levert niks op. Verkoop alleen de dingen die echt wat opleveren en doe de rest gewoon naar de kringloop.

Toch nog best veel nuttige tips en ik had dan ook meteen enorm veel zin om dingen weg te doen.

Het verschil met de methode van Marie Kondo

In 2015 had ik samen met mijn man al behoorlijk wat spullen weggedaan met behulp van Opgeruimd! van Marie Kondo. En zo enorm veel spullen zijn er niet bijgekomen in de tussentijd. Waarom heb ik dan toch het gevoel dat er nog zo veel meer weg kan? Dat is het verschil in emotie erbij: Marie Kondo gaat uit van de vraag of je ‘gelukkig’ van een voorwerp wordt. Joshua Becker bekijkt het rationeler: heb je het voorwerp echt ‘nodig’? Het antwoord kan soms dan ineens heel anders zijn. Ja, ik word in een bepaalde mate gelukkig van die champagne-emmer die ik nooit gebruik, maar hij is niet bepaald nodig. Ineens kon ik er eenvoudig afstand van nemen. Met juist die combinatie van op elke schouder één engeltje, emotie én ratio, durf ik nog veel meer weg te doen.

Hoeveel spullen deed ik uiteindelijk weg door Meer door Minder?

Ik las Meer door Minder tijdens een lange treinreis op 14 april. Sindsdien zijn we enorm aan het minimaliseren gegaan. Ik had zin om het bij te houden. We kozen voor het gewicht van de spullen. Medio juli zat zowat alles in verhuisdozen. In de tussenliggende drie maanden hebben we bijna 250 kilo aan spullen weggedaan. Een fantastische prestatie. Ook daartoe geïnspireerd worden? Lees dan vooral Meer door Minder van Joshua Becker en maak ruimte om te leven.

Specificaties van het boek

  • Titel: Meer door minder – maak ruimte om te leven
  • Auteur: Joshua Becker
  • Gepubliceerd in: november 2016
  • Uitgeverij: Kok
  • Aantal pagina’s: 208
  • ISBN-13: 9789043527644
  • Formaat: paperback
Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen