Rabarber recepten: koken met seizoensgroenten en eigen oogst

Jaja, het is alweer bijna tijd voor rabarber. Dat betekent ook dat het bijna tijd is voor dat moment dat mijn schoonmoeder op de stoep staat met een tas met drie kilo rabarber. Meestal net als ik mijn vriezer helemaal vol heb met andere dingen. Dan maar elke dag rabarbercompote eten? Er zijn gelukkig genoeg verrassende recepten met rabarber te vinden.

Groentestress: wat te doen met een teveel aan rabarber?

De term groentestress is bedacht door onze blogger Elisabeth. Een seizoensgroente in je moestuin is klaar voor de oogst, maar wat moet je met al die kilo’s? En ondertussen ligt dezelfde groente ook voor een habbekrats in de winkels. Je kunt geen rabarber meer zien, want je eet het al elke dag. In haar artikel beantwoordt ze de vraag ‘wat te doen aan groentestress’?

De lekkerste rabarbercompote bevat aardbeien

Lang vond ik rabarbercompote bijzonder walgelijk. Tot ik ontdekte dat je ook rabarbercompote kunt maken met aardbeien erdoor. Dit brengt de zure smaak weer helemaal in balans en komt de kleur ook ten goede. Mijn man wil er nog steeds niks mee te maken hebben, maar voor mij is dit een ware traktatie. Ik maak een enorme pan en vries het in porties in om gedurende een paar maanden af en toe heerlijk van te smullen.

rabarber-compote

Recept rabarbercompote met aardbeien

  • 1000 gram schoongemaakte rabarber in plakjes van 1 centimeter dik
  • 130 gram suiker
  • halve theelepel kaneel
  • 2 eetlepels citroensap (sap van 1 citroen)
  • 200 gram aardbeien, in kwarten

Doe alles behalve de aardbeien in een flinke pan en doe er een scheut water bij. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Voeg de aardbeien toe en laat nog 10 minuten koken. Klaar alweer!

Wodka met rabarber en aarbeien: ja, waarom ook niet?

Iets ander dat je kunt maken met rabarber en aardbeien is wodka met een smaakje. Ik kwam dit recept tegen via mijn favoriete magazine BBC Good Food. Het is bijzonder eenvoudig om te maken: je hebt er alleen een fles wodka, rabarber, aardbeien, wat suiker en wat verse gember voor nodig. En een beetje geduld. Het recept voor de wodka met rabarber en aardbeien gaat uit van een liter wodka. Ik vind zelf een halve liter (en dan dus alles door de helft) wel ruim voldoende, maar het is maar net hoeveel je van plan bent ervan te drinken. Ook leuk om in kleine flesjes weg te geven!

rabarber-crumble

Bakken met rabarber: Nigella Lawson weet er wel raad mee

Dé kok die mij heeft geleerd dat je ook andere dingen met rabarber kunt doen dan er compote van maken is Nigella Lawson. Het eerste boek dat ik van haar kocht, Feest (Feast in het Engels), bevat een aantal heerlijke recepten voor baksels met rabarber. Haar rabarbercrumble is onovertroffen en wordt nog vaak gemaakt en gegeten bij ons in huis. Ook haar muffins met rabarber zijn super lekker. Op de foto’s zie je de ingrediënten. Daar kom je misschien al wel een heel eind mee. Check haar boek Feest voor de volledige recepten.

rabarber-muffins

Rabarber eten als groente: ook dat kan gewoon

In mijn hoofd is rabarber fruit, maar rabarber is natuurlijk gewoon een groente. Het is immers de stengel van de plant die je eet. Je kunt rabarber dan ook prima als groente verwerken in gerechten. Een zijpaadje van compote: rabarber als onderdeel van een pittige chutney! Met appel en dadels schijnt goed te werken. Of verwerk de rabarber rauw in dunne slierten (dunschiller!) in een mooie salade. Je kunt rabarber zelfs grillen! Gebruik dan wel wat grotere stukjes van zo’n 5 centimeter. Gewoon je fantasie gebruiken (en hier en daar een beetje Google): er kan zo veel met rabarber!

Rabarber invriezen: hoe doe je dat slim?

Heb je toch echt te veel rabarber om te verwerken en op te eten? Gooi het dan gewoon in voor jou logische porties in de vriezer. Maak de rabarber schoon en snijd in plakjes van een halve centimeter dik (zoals je ook zou doen voor rabarbercompote). Doe daarna in diepvrieszakken of diepvriesbakken. Ik vind zelf ingevroren porties van ongeveer 300 gram een prettig formaat, maar dat hangt er natuurlijk vanaf wat je van plan bent met de rabarber te gaan doen.

P.S. Waarom seizoensgroenten eten?

Het eten van lokale seizoensgroenten is milieuvriendelijk en een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen en de natuur. Volgens sommige mensen is het ook gezonder, omdat de specifieke voedingsstoffen passen bij onze behoeften op dat moment. Je kunt wel echt spreken van wintergroenten en zomergroenten. Welke soorten groente en fruit passen er bij dit seizoen? In ons overzicht vind je de highlights aan seizoensgroenten per maand.

Wat is jouw favoriete recept met rabarber?

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

2 reacties op “Rabarber recepten: koken met seizoensgroenten en eigen oogst”

  1. HI,

    ik wil morgen graag dit recept maken en rabarber koken. Waar moet ik op letten bij het kopen van rabarber volgens deze site https://rabarberkoken.nl is de kleur van de stengels belangrijk. Klopt dit? ze zeggen dat het rabarber lekkerder is als de stengels rood zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.