Eten & Drinken

Recept pasta met paddenstoelen uit de oven #meatfreemonday

Deze pasta uit de oven staat in mijn lijstje met favoriete comfort food. Ik kook het op momenten dat ik een zware week achter de rug heb, maar ook op momenten dat het tijd is voor lang tafelen tijdens een romantische avond. Ervaring wijst uit dat zowel rode wijn als witte wijn geschikt zijn om erbij te drinken. De pasta met paddenstoelen is in 45 minuten klaar en is bedoeld voor 2 verliefde, verloofde en/of getrouwde eters.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 350 gram paddenstoelen, in dikke plakken of stukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 200 gram casareccia, of pasta met een soortgelijke vorm
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 theelepel gedroogd eekhoorntjesbrood (optioneel)
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 150 ml slagroom
  • peper en zout
  • 75 gram Italiaanse harde kaas, geraspt
  • handvol platte peterselie (ongeveer 3 eetlepels), grof gehakt

Bereiding van de pasta uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vast water op voor het koken van de pasta. Doe de pasta bij het kokende water en kook deze al dente.
  2. Terwijl de pasta kookt, maak je de saus. Bak de paddenstoelen samen met de knoflook in 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan of braadpan. Na zo’n 5 minuten voeg je de wijn, azijn, tijm en eekhoorntjesbrood toe. Laat een paar minuten een beetje inkoken. Voeg nu de slagroom toe en breng kort aan de kook.
  3. De pasta zal nu gaar zijn. Giet af en doe bij de saus. Voeg 50 gram van de kaas, alle peterselie en wat peper en zout toe. Meng goed en giet in een ovenvaste schaal. Bestrooi met de resterende 25 gram geraspte kaas.
  4. Zet 20 minuten in de oven. De pasta bubbelt heerlijk en wordt van boven mooi goudbruin. Laat hem een paar minuten rusten, voordat je hem opschept. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen