Eten & Drinken

Recept vegan curry met banaan, jackfruit, tofu en kokos

Ik had een tros bruine bananen in de fruitschaal liggen, maar had geen zin om wéér bananencake te bakken. In mijn zoektocht naar hartige gerechten kwam ik allerlei Caribische curry’s tegen. Zoet en hartig tegelijk. Vol met kip natuurlijk en geen enkel recept was echt perfect. Geïnspireerd ging ik zelf aan de knutsel om een vegan curry met banaan te maken. Het resultaat is plantaardige curry met banaan, tofu, kokos en het welhaast magische jackfruit. Jam jam jam!

Banaan in een hartige saus???

Jazeker, banaan blijkt een fantastische basis voor een saus te zijn. In de blender of keukenmachine ermee en je krijgt een hele mooie, dikke, gebonden saus. Prima textuur om andere dingen aan toe te voegen, zoals jackfruit, tofu of wat voor groente dan ook.

Jackfruit, wat is dat nu weer?

Toen ik net met flirten met veganisme begon, las ik op allerlei plekken over jackfruit. Deze vrucht zou na koken een structuur hebben die heel goed het populaire ‘pulled’ vlees benadert. En inderdaad, dat is zo. Ik houd echter helemaal niet van ‘pulled pork’ enzo. Wel erg van stoofvlees en curry’s. En daarvoor werkt jackfruit ook! Het is belangrijk dat je voor dit recept gebruikmaakt van jackfruit in ‘brine’ en absoluut niet in siroop. Jackfruit kun je kopen bij veel toko’s en kost bijna niks; een van de heerlijke voordelen van plantaardig eten wat mij betreft.

Ingrediënten vegan curry met banaan, jack fruit, tofu en kokos (3-4 personen)

  • 4 rijpe bananen
  • 2 el currypoeder (ik word blij van de curry madras van Jonnie Boer)
  • 2 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 3 el kokosolie
  • 1 limoen (sap & rasp)
  • zout & peper
  • blik ‘young jackfruit’ (zo’n standaardmaat blik), uitgelekt
  • 200 tot 250 gram tofu, in blokjes
  • 200 ml kokosmelk
  • voldoende rijst
  • 450 gr doperwten uit de diepvries
  • verse koriander en nog meer limoen (of citroen)

Vegan curry met banaan, jack fruit, tofu en kokos maken

  1. Doe de bananen, currypoeder, gemalen koriander, kokosolie, limoenrasp, limoensap, wat peper en zout en 100 ml water in de blender of keukenmachine. Vermaal door een dikke saus zonder klontjes.
  2. Doe de saus in een braadpan of hapjespan (met deksel) en breng aan de kook. Voeg vervolgens de uitgelekte jackfruit en de blokjes tofu toe. Giet de kokosmelk erbij. Roeren en in feite ben je nu al klaar met koken.
  3. De jackfruit moet echter wel lekker zacht worden. Laat de curry daarom 20 tot 30 minuten sudderen. Nu is het tijd om de jackfruit ‘uit elkaar te trekken’. Dit doe je door alle driehoekjes met twee vorken uit elkaar te harken.
  4. Ondertussen zet je water op voor de rijst en de doperwten. Ervan uitgaande dat je rijst 8 tot 10 minuten moet koken, kun je de doperwten tegelijk met de rijst koken.
  5. Maak ook vast een bakje met verse koriander en een bakje met partjes limoen. En dek de tafel.
  6. Giet de rijst met doperwten af, roer nog een keer door de curry en klaar alweer. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen