Recept: vegan feta, Griekse witte ‘kaas’ van tofu

Van alle kazen ter wereld is feta vermoedelijk mijn favoriet. Zout ziltig en een beetje zurig, het liefst alsof je een schaap likt (als het ware). Een veganistische vervanger vinden was daarom best lastig. Al proberende kwam ik tot een verrassend recept voor plantaardige ‘feta’. Deze ‘kaas’ smelt niet, maar doet het prima in bijvoorbeeld salades.

Stars of the vegan feta: tofu en miso

De hoofdingrediënten van deze vegan feta zijn tofu en miso. Tofu voor de structuur en de nodige eiwitten, miso voor de hartige smaak. Miso is van oorsprong Japans. Het is een pasta van gefermenteerde sojabonen en wordt vaak in soepen en marinades gebruikt. Miso heeft een echte umami smaak. Je koopt het in pakjes van 500 gram en het blijft maanden goed in de koelkast. Omdat ik het echter maar heel weinig gebruik, bewaar ik miso in de vriezer in een standaardmaat ijsklontjesbakje. Eén zo’n blokje is precies één eetlepel, precies wat ik voor een portie vegan feta nodig heb.

vegan-feta-1

Ingrediënten recept vegan feta

Tijd om aan de slag te gaan, wat heb je allemaal nodig:

  • 250 gram tofu
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 el citroensap (sap van een halve citroen)
  • 1 el water
  • 1 el miso (bruin of geel)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/4 tot 1/2 tl zout (hangt van je smaak af)
  • edelgistvlokken (optioneel)

vegan-feta-4

Marinade voor de vegan feta maken

Begin met het mixen van alle ingrediënten behalve de tofu en de edelgistvlokken. Doe de azijn, de citroensap, het water, de miso, de kruiden en het zout in een kommetje. Miso wordt niet hard in de vriezer, dus je kunt het meteen vanuit de vriezer gebruiken. Omdat het wel een dikke pasta is, gebruik ik een vork om de marinade als het ware te klutsen. Zit alles door elkaar, dan kun je het opzij zetten.

Tofu snijden in maatje feta blokjes

Dit deel is eenvoudig: snijd de tofu in blokjes. Een logisch formaat is het formaat van van die voorgesneden blokjes feta in potjes olie.

vegan-feta

Laat de vegan feta marineren

Doe de blokjes tofu in een goed afsluitbaar bakje en giet de marinade erover. Als het bakje echt goed afsluitbaar is, doe dan de deksel erop en schud de boel door elkaar. Anders moet je wat meer prutsen met roeren en omscheppen. Zet vervolgens minstens een uur in de koelkast om te laten marineren.

Tijd om de vegan feta te eten

Klaar alweer! Je kunt de ‘feta’ nu aan salades toevoegen. Maar ook in warme gerechten waarin het smelten niet zo belangrijk is, is dit een prima vervanger van echte feta. Als je wilt kun je vlak voor het opeten wat edelgistvlokken over de vegan feta strooien, maar hier vergeet ik meestal aan te denken, haha.

vegan-feta-2

Bewaren van de vegan feta

Zoals met de meeste dingen kun je deze vegan feta van tofu prima een paar dagen in de koelkast bewaren. De smaak trekt alleen nog maar beter in de tofu. Ik ben enorm fan van dit recept, het is zo simpel!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.