Huis & Tuin

Gratis gazonbemesting met deze grasmaaier-hack

Deze is zo simpel dat ik dit stukje kort zal houden. Veel mensen maaien in de zomer vaak hun gras. Soms wekelijks. Het grasmaaisel wordt door de grasmaaier netjes in de opvangbak of zak verzameld en kan zo de biobak in. Maar elke keer dat je dat doet, gooi je een hoop voedingsstoffen weg die het gras in je gazon net uit de bodem heeft gehaald. Doe je dat vaak genoeg, dan put je de bodem uit en zul je naar een tuincentrum moeten om gazonbemester te kopen. Zonde. Want je hebt de voedingsstoffen die je gras nodig heeft om een mooi gazon te worden net weggekieperd!

Hoe moet het dan wel?

Als je gazon echt weinig voeding heeft, zou je eenmalig kunnen bemesten. Koop dan een biologische of organische meststof en strooi die in je gazon. Als het gazon eigenlijk al best prima is, kun je dat overslaan.

Vanaf nu moet je gewoon zorgen dat de voedingsstoffen in je gazon het gazon niet verlaten. Dus als je geen maaisel meer afvoert, is er niks aan de hand. De gevallen grassprietjes worden vanzelf door schimmels en wormen opgegeten en omgezet in organische bemesting van je gazon van onderop. Precies waar de wortels zitten.

Als je een nieuwe grasmaaier gaat kopen, koop dan sowieso een ‘mulchmaaier’. Dat is een grasmaaier zonder opvangbak. Het gras wordt gewoon kort gemaaid, wordt een paar keer goed gechopt en valt op de grond.

Grasmaaier met kinderschepje tussen klep om grasmaaisel te mulchen

Heb je een grasmaaier met opvangzak of bak? Haal die zak of bak er dan vanaf en klem een stok tussen het klepje zoals je hier op de foto ziet (* disclaimer: dit mag vast niet van de fabrikant en zou onveilig kunnen zijn. Doe dit dus alleen als je weet wat je doet en pas een beetje op). Het gras wordt door het mes tegen de klep gegooid en valt zo, voor je voeten, tussen het gras.

Update 2021
Wil je meer tips over hoe je je gazon strak, groen en gezond kunt krijgen? Lees dan dit artikel.
Twijfel je tussen de aanschaf van een grasmaaier met accu’s en een grasmaaier op benzine? Hier een test van beide soorten grasmaaiers.

Maar het gras blijft liggen
Als het gemaaide gras op je gazon blijft liggen, kan dat twee oorzaken hebben. Je hebt gemaaid terwijl het gras nat was. Het vormt dan klonten en valt minder mooi tussen het andere gras. Gewoon wachten tot het alsnog verdwijnt. De andere oorzaak is een tekort aan leven in je bodem. Als je al jaren het maaisel afvoert, is er niks te eten voor de wormen en zullen er weinig wormen zijn. Begin je ineens met het laten liggen van maaisel, dan ligt er meer dan die paar wormen aan kunnen. Gelukkig zullen die zich blij voortplanten en gaat het verteren van het gras steeds sneller als je doorzet. Na verloop van tijd krijg je een gezonde hoeveelheid bodemleven en gaat het als een speer.

Maar er zit klaver en ander onkruid in mijn gazon
Veel ‘onkruid’ komt niet voor niks op. Klaver bijvoorbeeld is een indicatieplant voor een tekort aan stikstof. Het mooie is dat klaver, samen met een paar schimmels, zelf stikstof uit de lucht haalt en in de bodem beschikbaar stelt voor het gras. Als je gewoon blijft maaien, zal de klaver vanzelf verdwijnen en in de tussentijd helpt klaver je gazon te bemesten. Vind je klaver en andere bloemen in je gazon eigenlijk wel mooi? Dan kun je ook altijd nog kiezen voor een ander maaischema, zodat je een prachtige bloemenweide krijgt.

Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.