Lezen & Media

Uitvindingen geïnspireerd op de natuur. Boekrecensie: Walvissen in de wind

Miljoenen jaren evolutie hebben een heel scala aan vernuftige oplossingen in de natuur opgeleverd. Uitvinders, architecten, kunstenaars en onderzoekers maken daar dankbaar gebruik van. In “Walvissen in de wind – en meer fantastische uitvindingen uit de natuur” laat Elvira Werkman allerlei voorbeelden zien van uitvindingen die op de natuur zijn geïnspireerd. Voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12. De illustraties zijn van Wendy Panders. Samen met dochter Emily (nu 7,5 en dus eigenlijk net te jong voor dit boek) las ik het en schreef ik deze boekrecensie.

Walvissen in de wind – en meer fantastische uitvindingen uit de natuur

De uitgever schrijft over dit boek:

Gekkopleisters, natuurverf, walvissenwindmolens en haaienpakken… De natuur heeft al tot veel inspiratie geleid bij uitvinders, kunstenaars, architecten en onderzoekers. In dit prikkelende boek voor kinderen vanaf 8 jaar vind je voorbeelden van dieren en planten die met hun fantastische eigenschappen uitvinders op nieuwe ideeën hebben gebracht. En we kunnen nog zóveel meer leren van de natuur!

Leonardo Da Vinci gebruikte de natuur al 500 jaar geleden voor uitvindingen

Het boek bestaat uit 20 korte hoofdstukken. Het inleidende hoofdstuk gaat over Leonardo Da Vinci. Deze kunstenaar en uitvinder baseerde al 500 jaar geleden uitvindingen op zijn observaties van de natuur en staat dus bekend als de grondlegger van de biomimicry. Toen ik Emily vroeg wat ze het stomste vond aan het boek, zei ze: “dat van die man van vroeger aan het begin van het boek”. Ik denk dat ze een beetje ongeduldig was om naar de dieren en uitvindingen te komen in het boek ;-)

Slakkenboormachines, ijsvogeltreinen en klis-klittenband

Na het inleidende hoofdstuk volgen 17 hoofdstukken waarin steeds een dier of plant (groep) centraal staat. Je leest steeds eerst wat fascinerende weetjes over het dier of de plant. Wist je bijvoorbeeld dat een slak 25 duizend tanden heeft? Vervolgens blijkt dat vaak inspiratie op te leveren voor een of meer uitvindingen. Zo is een Japanse hogesnelheidstrein gebaseerd op de vorm van een ijsvogel zodat die beter door de lucht snijdt en minder geluid maakt. Klittenband is geïnspireerd op de zaaddozen van grote klis. En fietshelmen hebben dezelfde structuur als de schedel van een specht.

Toen ik Emily vroeg wat ze het leukst vond aan het boek zei ze: “Dat een specht z’n tong helemaal om z’n hersens heen kan doen’. Dat blijken spechten namelijk te doen als schokdemper bij het hakken in bomen!

Zelf kijken als Da Vinci en speuren in de natuur

Achterin Walvissen in de wind vind je nog een paar opdrachten waarmee je zelf in de natuur op zoek kunt naar interessante dieren en planten. Emily en ik zijn in onze tuin op zoek geweest naar dieren… met haren, die kunnen zwemmen, die geluid maken, prikken of samenwerken. En naar planten die… in een boom klimmen, schaduw geven, insecten lokken enz. Speurneuzen krijgen 25 van dat soort opdrachten en moeten proberen in elk vakje minstens 2 planten of dieren te schrijven.

We hebben veel lol gehad bij deze opdracht en het helpt je ook om even op een andere manier naar de natuur om je heen te kijken. Ik vind het zelf wat zonde om in een boek te schrijven. Dus ik heb een foto van de bladzijde gemaakt en die geprint. Niet ideaal. Het was beter geweest als er ergens online een printbare versie van de opdracht stond. Wellicht is dat een suggestie voor de tweede druk.

Oordeel Walvissen in de wind

Emily en ik vinden Walvissen in de wind een leuk boek. Emily raadt kinderen ‘die van natuur, leuke dingen en uitvindingen houden’ aan het boek ook te lezen. Emily houdt vooral veel van de natuur en leert door dit boek meer over productontwikkeling en uitvindingen. Ik vermoed dat het ook andersom kan werken. Kinderen die meer interesse in ‘maken’ hebben, kunnen zo meer leren over natuur.

De uitgever raad het boek aan voor 8 tot 12 jaar. Maar volgens mij is het ook een interessant boek voor veel oudere kinderen en ouders met interesse in natuur en uitvindingen. De illustraties zijn mooi, duidelijk en helpen ook bij het overbrengen van de informatie.

Kortom, een leuk en inspirerend boek voor nieuwsgierige kinderen. En nu is het tijd deze recensie van Walvissen in de wind af te sluiten. Want Emily en ik moeten nog even een diertje uit onze tuin minutieus bestuderen als een echte Da Vinci!

Specificaties van dit boek

  • Titel: Walvissen in de wind – en meer fantastische uitvindingen uit de natuur
  • Auteur: Elvira Werkman
  • Illustraties: Wendy Panders
  • Gepubliceerd in: 2021
  • Uitgeverij: KNNV Uitgeverij
  • Aantal pagina’s: 71
  • Aanbevolen leeftijd: 8 – 12 jaar
  • ISBN-13: 9789050118309
  • Formaat: hardcover
  • Prijs (op moment van schrijven): € 16,95
Remi van Beekum on LinkedinRemi van Beekum on Twitter
Remi van Beekum
Permacultuur/voedselbos @ De Hommelgaard
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.