Eten & Drinken

Likeur maken met rozenbottels: recept rozenbottelwodka

Rozenbottels, ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Ik vind de smaak altijd een beetje weeïg en vooral iets uit mijn kindertijd. Maar toch is iets ook wel erg lekker aan die oranje bolletjes. En het is wel erg leuk dat ze overal en nergens groeien. Als experiment maakte ik rozenbotelwodka met een fles wodka en een kwartiertje plukken in de tuin. En ik ben eigenlijk best tevreden met het resultaat. Tijd dus om het recept voor deze drank van rozenbottels met jullie te delen.

Wat te doen met al die rozenbottels?

Onze rozenbottels (zo’n vier flinke struiken) groeien onder ons keukenraam. Die rijpe oranje vruchten schreeuwen dus echt naar mij, elk moment dat ik in de keuken sta. Daar moet je toch wat leuks mee kunnen doen? Ik maakte eerder al siroop van rozenbottels voor lekkere ranja, maar er zaten nog veel meer rozenbottels aan die struiken. Wat kan je nog meer met die dingen?

Gin of wodka opleuken met vruchten

Toen dacht ik aan mijn experimenten met gin en wodka en vruchten. Mijn favoriet tot nu toe is gin met kerspruim, maar allerlei variaties zijn lekker en gin en wodka met een smaakje is erg makkelijk om te maken. Ook wel een fijn vooruitzicht, want iets doen met rozenbottel is meestal heel bewerkelijk. Ik had wel zin in een lui recept.

Rozenbottels in wodka

En dus bedacht ik een recept voor rozenbottelwodka. Je hebt er maar heel weinig voor nodig:

  • een goed af te sluiten inmaakfles van 2 liter
  • 700 gram rozenbottels met kontjes
  • 700 ml goedkope wodka (een hele fles dus)
  • 200 gram suiker
  • 1 el rozenblaadjes (niet aangestampt, een luchtig schepje)

Aan de slag voor de wodka met rozenbottels

  1. Pluk 700 gram rozenbottels (gewogen inclusief de groene blaadjes aan de kontjes) en zorg dat je de rest van de ingrediënten in huis hebt.
  2. Steriliseer de fles of pot op jouw favoriete manier.
  3. Snijd of pulk ondertussen de groene kontjes van de rozenbottels af.
  4. Laat de schone pot of fles een beetje afkoelen. Doe vervolgens de rozenbottels erin. Giet de suiker erbij en doe ook de rozenblaadjes erbij. Overgiet nu met de wodka. Sluit af en hussel wat (niet té wild).
  5. Zet ergens op een plekje uit direct zonlicht. Hussel elke dag een beetje met de pot. Al vrij snel is de suiker helemaal opgelost en verliezen de rozenblaadjes hun kleur. Doe dit een maand. Of twee. Vervolgens is het tijd om je wodka over te gieten in flesjes.

Je rozenbottelwodka in flessen stoppen

Met sappig fruit krijg je op deze manier vaak meer drank dan waar je mee begon. 700 ml gin met kerspruim wordt zo een liter kerspruimgin. Zo niet met de rozenbottelwodka. Wees maar blij als je überhaupt je 700 ml terugkrijgt. Daarom moet je ook niet te dure wodka voor dit soort dingen gebruiken (is mijn mening).

Steriliseer je flesjes en zorg ook voor een gesteriliseerde trechter (wel zo handig). Laat de flesjes wat afkoelen en leg kaasdoek (of een schone hydrofielluier…) in de trechter. En dan gieten maar. Je zult waarschijnlijk behoorlijk moeten persen maar dan heb je ook wat. Een heerlijk drankje voor de donkere dagen!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen