Eten & Drinken

Recept couscous met pastinaak en pompoen #meatfreemonday

Dit gerecht is een heerlijke combinatie van herfstgroenten en specerijen. Door de dadels, agavesiroop en kaneel krijgt het gerecht iets zoets. Je hele keuken zal lekker ruiken. In een uurtje heb je deze veganistische groenteschotel op tafel staan. De hoeveelheden zijn voldoende voor 3 tot 4 personen, maar je kunt alles gemakkelijk verdubbelen bij meer eters. Restjes zijn de volgende dag ideaal als lunch, maar ook prima in te vriezen voor later.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen

  • 500 gram pompoen, in stukken
  • 400 gram pastinaak, in stukken
  • 300 gram wortel, in stukken
  • 200 gram rode ui, in parten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • blik stukjes tomaat van 400 gram
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 5 verse dadels (100 gram), ontpit en in reepjes
  • 300 gram couscous
  • grote ovenschaal

Bereiding van de geroosterde groente

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd alle groente en hussel met de olie en peper en zout in de ovenschaal. Laat in 45 minuten in de oven zacht, maar nog stevig worden.
  3. Maak ondertussen de saus. Rooster in een droge hapjespan de specerijen gedurende 1 minuut. Doe de tomatenstukjes erbij en ook een blik water. Voeg de agavesiroop en de reepjes dadel toe en laat 5 minuten sudderen.
  4. Maak de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik vind in een kom doen en overgieten met kokend water, waarbij de couscous ongeveer 3 centimeter onder water komt, het gemakkelijkst.
  5. Doe de gare, geroosterde groente bij de saus en roer even door.
  6. Verdeel de couscous over de borden en schep de groente erover. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen