Eten & Drinken

Recept curry met bloemkool en tofu #meatfreemonday

Bloemkool is wat mij betreft een lastige groente. Heerlijk, maar veel verder dan gekookt en dan samen met aardappels en vlees(vervanger) kom ik vaak niet. Verwerken in een curry is een lekker en eenvoudig alternatief. Dit recept is niet alleen vegetarisch, maar ook eenvoudig veganistisch te maken: laat dan de nan achterwege. In 45 minuten heb je een mooie curry op tafel voor 3 personen. Hij is wel gekruid, maar niet erg pittig.

Ingrediënten voor 3 personen

  • 3 eetlepels arachideolie
  • 1 grote ui, halve ringen
  • rode chilipeper, zaadlijst verwijderd en fijngehakt
  • 2,5 cm verser gember, geschild en fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram tofu, in blokjes
  • 350 gram vastkokende aardappels, geschild en in kleine blokjes
  • 2 eetlepels korma currypasta
  • 500 gram bloemkool, in kleine roosjes
  • 400 ml kokosmelk
  • verse koriander
  • nan
  • 250 gram rijst

Bereiding van de curry

  1. Fruit de ui heel langzaam zacht in de olie; neem hier gerust 10 minuten voor.
  2. Bak de chilipeper, knoflook en gember 2 minuten mee. Bak vervolgens de aardappel en tofu 4 minuten mee.
  3. Doe de currypasta in de pan en schep een paar keer goed om. Daarna mag de bloemkool erbij. Ook nu weer even goed omscheppen.
  4. Voeg de kokosmelk toe, doe de deksel op de pan en laat 20 minuten koken, totdat de bloemkool en de aardappel gaar zijn.
  5. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de nan op je favoriete manier.
  6. Verdeel de rijst over de borden. Schep de curry erover. Bestrooi met verse koriander en serveer met de nan. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen