Eten & Drinken

Recept Griekse gevulde groente uit de oven #meatfreemonday

Dit is mijn eigen variant op een gerecht dat ik tijdens elke vakantie in Griekenland meerdere keren eet. Het geheim van gemista, gevulde tomaten en paprika’s uit de oven, is de tijd die je ervoor neemt. Twee uur is toch wel het minimum en eigenlijk zouden ze nog langer in de oven moeten staan. Klassieke Griekse slow cooking dus. Zonder bijgerechten is dit recept voldoende voor 2 personen en ook nog eens veganistisch. Met bijvoorbeeld een flinke Griekse salade erbij kun je het ook met 3 of 4 personen eten.

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen

  • 2 groene paprika’s, met een beetje platte onderkant
  • 2 vleestomaten
  • 100 gram rijst
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 400 gram vastkokende aardappels
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • kwart theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • springvorm met diameter van 24 centimeter
  • aluminiumfolie
  • ingrediënten voor een Griekse salade

Bereiding van de gemista

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  2. Kook de rijst en zet even opzij na het afgieten. Was ondertussen de groente, snijd het ‘dakje’ ervan af (bewaar de dakjes). Haal de groente leeg en bewaar het vruchtvlees van de vleestomaten. Snijd het vruchtvlees klein. Zet de paprika’s en vleestomaten in de springvorm.
  3. Schil de aardappels en snijd in partjes. Duw de aardappels tussen de paprika’s en tomaten, zodat alles uiteindelijk zelfs een beetje stevig staat.
  4. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Haal van het vuur en meng de rijst, kruiden en komijn erdoor. Meng ook de helft van het vruchtvlees van de vleestomaten erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Vul de paprika’s en tomaten met het rijstmengsel. Dit zou precies moeten passen, maar misschien moet je een beetje aanstampen.
  6. Meng de andere helft van het vruchtvlees van de vleestomaten met 2 eetlepels olijfolie, de suiker en wat peper en zout. Verdeel over de aardappels. Giet 2 dl warm water erbij.
  7. Dicht goed af met aluminiumfolie en zet in de oven. Negeer 60 minuten. Haal de folie eraf en laat nog een 30 minuten in de oven staan.
  8. Haal uit de oven en zet met springvorm en al op tafel. Serveer eventueel met een Griekse salade. Eet smakelijk!

Al mijn recepten zijn eigen creaties, familierecepten en door de jaren heen verbeterde, aangepaste en nogmaals getweakte varianten van recepten van anderen, waaronder Jamie Oliver, Nigella Lawson, de Allerhande en de BBC Goodfood.

Meat Free Monday?

In 2009 startte ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney zijn campagne voor een vleesloze maandag: Meat Free Monday. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze ten minste een dag in de week geen vlees zullen eten.

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen