Recept: vegan ‘Parmezaanse kaas’ oftewel plantaardige strooikaas

Wie in de wondere wereld van veganisme en plantaardige voeding stapt, ontdekt dat je prima kunt leven zonder bepaalde producten, maar dat je andere dingen ook zeker wel mist. Gelukkig kun je daar dan weer alternatieven voor kopen, maar zelf maken is vaak goedkoper én lekkerder. Het internet staat vol met recepten. Voor vegan ‘Parmezaanse kaas’ bijvoorbeeld. Ik was niet helemaal tevreden en voegde daarom een ‘secret ingredient’ toe. Wat vind jij van mijn vondst?

Ingrediënten veganistische ‘Parmezaanse kaas’

Het resultaat van dit recept is ideaal als strooikaas voor over de pasta en als vervanger van kaas in pesto. Hij smelt niet, dus als je een smelteffect zoekt, dan is dit recept weer niet geschikt. De meeste recepten die ik op internet vond draaien om cashewnoten en knoflookpoeder. Maar het resultaat daarvan vond ik wel weer heel erg knoflook. En bovendien miste ik iets. Iets hartigs, iets notigs… mijn oplossing werd gemalen laos: een schot in de roos.

vegan-strooikaas-4

Voor een bakje veganistische ‘Parmezaanse kaas’ van ongeveer 125 gram heb je het volgende nodig:

  • 75 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • ¼ tot ½ theelepel zout (naar smaak)
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel gemalen laos

vegan-strooikaas-2

Recept veganistische ‘Parmezaanse kaas’

Heel simpel: doe alle ingrediënten in een kleine keukenmachine of blender en vermaal tot het de textuur heeft van zand. Dit zijn mooie korrels om over de pasta te strooien of om in andere gerechten te verwerken.

vegan-strooikaas

Hoe lang kun je deze plantaardige strooikaas bewaren?

Ik bewaar deze veganistische ‘Parmezaanse kaas’ luchtdicht in een glazen bakje in de koelkast. Zorg ervoor dat er geen vocht bijkomt, ook niet als je met bestek in het bakje schept om de kaas te gebruiken. Als je de strooikaas met zorg bewaart, blijft hij ongeveer een week goed. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver @ Studio Vuurvogel
Content director & oprichter Eigenwijs Blij || Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, 2 poezen & wat kippen

8 reacties op “Recept: vegan ‘Parmezaanse kaas’ oftewel plantaardige strooikaas”

    1. Dat is gek. Alle ingrediënten zijn droog, dus in de blender zou het droog moeten blijven. Ik zou dat eerder extra edelgistvlokken toevoegen en een beetje rul maken met een vorkje, dan nog weer extra zout toevoegen.

    2. Er komt van nature vet vrij uit de cashewnoten als je die blendert of met de keukenmachine fijnmaalt.
      Dat geldt trouwens voor alle noten en zaden.
      Laat maar eens rauwe noten zonder iets erbij, dus ook geen olie, een minuut of 10 of zolang nodig is, in de keukenmachine draaien, regelmatig met een deegspatel het notenmaalsel van de zijkanten van de kom losmaken, dan wordt het een notenpasta voor op brood/knackerbrotbeleg;).
      En zo kun je bijvoorbeeld van sesamzaadjes zelf tahin/sesampasta maken.

      Dus probeer bij het maken van vegan parmezaanse kaas zo kort mogelijk te blenderen, ik gebruik ook zelf liever voor het maken van dit recept de keukenmachine, dan krijg je wat minder klonten dan met de blender want de blender (de mijne in elk geval wel) produceert door het hogere toerental en de 4 of 6 mesjes meer hitte en dus komt het vet uit de noten sneller vrij.

      Maar dat het wat klontert is trouwens helemaal niet erg, met een vork kun je de grotere klonten desgewenst wat kleiner maken (en echte parmezaanse strooikaas klontert ook en moet je ook weleens losschudden in het strooipotje, althans dat las ik ergens, want ik gebruik zelf geen echte).

      En Cecile, de laos erbij is inderdaad heerlijk! Ik laat zelf wel de knoflookpoeder weg, want ik wordt daar heel winderig van met een zeer onaangename geur, maar de vegan parmezaanse kaas is zonder knoflookpoeder ook zalig.
      Ik gebruik vegan parmezaanse kaas over ovenschotels waar ik vroeger altijd geraspte kaas over deed, en ik vind het zalig!

  1. Kurkuma er bij kan ook geen kwaad. Goed recept, beste tot nu toe voor veg.parmesan.
    Ik bewaar het in de vriezer, prima houdbaar op deze manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.