Eten & Drinken

Recept: vegan ‘Parmezaanse kaas’ oftewel plantaardige strooikaas

Wie in de wondere wereld van veganisme en plantaardige voeding stapt, ontdekt dat je prima kunt leven zonder bepaalde producten, maar dat je andere dingen ook zeker wel mist. Gelukkig kun je daar dan weer alternatieven voor kopen, maar zelf maken is vaak goedkoper én lekkerder. Het internet staat vol met recepten. Voor vegan ‘Parmezaanse kaas’ bijvoorbeeld. Ik was niet helemaal tevreden en voegde daarom een ‘secret ingredient’ toe. Wat vind jij van mijn vondst?

Ingrediënten veganistische ‘Parmezaanse kaas’

Het resultaat van dit recept is ideaal als strooikaas voor over de pasta en als vervanger van kaas in pesto. Hij smelt niet, dus als je een smelteffect zoekt, dan is dit recept weer niet geschikt. De meeste recepten die ik op internet vond draaien om cashewnoten en knoflookpoeder. Maar het resultaat daarvan vond ik wel weer heel erg knoflook. En bovendien miste ik iets. Iets hartigs, iets notigs… mijn oplossing werd gemalen laos: een schot in de roos.

vegan-strooikaas-4

Voor een bakje veganistische ‘Parmezaanse kaas’ van ongeveer 125 gram heb je het volgende nodig:

  • 75 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • ¼ tot ½ theelepel zout (naar smaak)
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel gemalen laos

vegan-strooikaas-2

Recept veganistische ‘Parmezaanse kaas’

Heel simpel: doe alle ingrediënten in een kleine keukenmachine of blender en vermaal tot het de textuur heeft van zand. Dit zijn mooie korrels om over de pasta te strooien of om in andere gerechten te verwerken.

vegan-strooikaas

Hoe lang kun je deze plantaardige strooikaas bewaren?

Ik bewaar deze veganistische ‘Parmezaanse kaas’ luchtdicht in een glazen bakje in de koelkast. Zorg ervoor dat er geen vocht bijkomt, ook niet als je met bestek in het bakje schept om de kaas te gebruiken. Als je de strooikaas met zorg bewaart, blijft hij ongeveer een week goed. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen