Eten & Drinken

Recept vegetarische pastitsio: Griekse pasta uit de oven

Het is simpel: voor mij is de Griekse keuken de lekkerste keuken die er is. Ik heb daarom een jaar lang geprobeerd vegan bechamelsaus te maken voor bovenop moussaka en pastitsio. Het is (nog?) niet gelukt. Het wordt nooit lekker genoeg. Daarom dit keer geen vegan recept, maar een vegetarisch recept. Voor vegetarische pastitsio, de meest fantastische pasta uit de oven. De lange buisjes kun je tegenwoordig op heel veel plekken kopen! Moeilijk is het niet en je zet een feestmaal op tafel.

Pastitsio: feestmaal met pasta

Pastitsio is dan ook als feestmaal bedoeld. Met een bruiloft bijvoorbeeld. Of Pasen. Het is best een zwaar gerecht en daarom niet iets voor een gewone dinsdagavond. Er zit bovendien weinig groente in (zeg maar next to nothing) en daarom is het extra belangrijk dat de overige ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Gebruik daarom smaakvolle tomaten en het lekkerste vegetarische gehakt dat je kunt vinden. Mijn favoriet is nog steeds ‘Berief Bio Tofu Gehacktes’ dat ik in bulk koop bij de Combi in Duitsland en vervolgens in de vriezer kukel. Onovertroffen. De buisjes pasta kun je soms ook kopen onder de naam bucatini of perciatelli. Ik heb ze ook zien liggen in pakken van 500 gram als GRK Pastitsio bij de Jumbo. Tegenwoordig koop ik pastitsio bij Nazar in Groningen, een Mediterrane supermarkt.

Ingrediënten vegetarische pastitsio voor 4 tot 6 personen

  • 500 gram gedroogde pastitsio-pasta
  • 2 eetlepels (Griekse) olijfolie
  • 1 grote ui of 2 kleine uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 350 – 400 gram vegetarisch gehakt
  • 800 gram tomatenstukjes (vers of 2 van die blikken)
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 4 laurierblaadjes
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • peper
  • 3 eetlepels verse peterselie, grof gehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 4 eieren
  • 40 gram boter / margarine
  • 40 gram bloem
  • 4 dl melk, liefst zuivelvrij (omdat het kan) en dan het liefst sojamelk
  • flinke snuf nootmuskaat
  • 150 gram belegen (schapen)kaas, grof geraspt
  • voor erbij: Griekse salade

Bereiding van de vegetarische pastitsio (slow is fijn, maar het kán in 60 minuten)

  1. Zorg er eerst voor dat je een ovenschaal hebt waar de pastabuisjes precies mooi in passen. Dat scheelt straks weer stressen en zo wordt het resultaat wel het mooist.
  2. Fruit de ui in 2 eetlepels olijfolie. Bak de knoflook kort mee. Voeg het vegetarisch gehakt toe en ook de komijn, kaneel, laurier, kruidnagel, peper, tomaat en wijn. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen.
  3. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Laat de saus een beetje afkoelen.
  4. Doe de pasta in de ovenschaal en giet er kokend water overheen. Dit is de meest gemakkelijke manier om de pasta voor te koken (en dat is echt nodig, weet ik uit ervaring…).
  5. Meng de peterselie, de paneermeel en twee eiwitten (bewaar de twee dooiers) door de saus.
  6. Giet nu de pasta zo goed en zo kwaad als het gaat af. Giet de saus over de pasta en meng zodanig dat de pastitsio-buisjes niet aan elkaar gaan kleven en de boel goed gemengd is, maar de pastitsio nog wel enigszins recht ligt. Niet bang zijn je vingers te gebruiken.
  7. Breng de (soja-)melk met de boter/margarine, bloem en nootmuskaat al roerend met een garde aan de kook. Voeg de twee eierdooiers en nog twee hele eieren toe, evenals de helft van de geraspte kaas. Meng tot een lobbige saus.
  8. Giet over de pastitsio. Bestrooi met de resterende kaas.
  9. Zet 30 minuten in de oven. Laat even rusten voor je de pastitsio serveert. Eet smakelijk!

Cecile Bol on LinkedinCecile Bol on PinterestCecile Bol on TumblrCecile Bol on TwitterCecile Bol on Wordpress
Cecile Bol
Schrijver / dichter / foodie @ Hommelgaard
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen